Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Vysoký krevní tlak v těhotenství může ohrozit matku i plod

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1517x )

Vysoký tlak patří mezi nejčastější zdravotní komplikace, se kterými se nastávající maminky v průběhu gravidity setkávají. Tento problém může těhotenství hodně znepříjemnit a zároveň ohrožuje těhotnou ženu i její miminko. Z toho důvodu je důležité chodit na pravidelné kontroly do poradny a o možnostech léčby se poradit s ošetřujícím lékařem.

shutterstock.com

Vysoký tlak (hypertenze) v těhotenství trápí zhruba každou desátou nastávající maminku. Během gravidity se ženské tělo musí vyrovnávat s mnoha změnami, což může způsobit vysoký krevní tlak, který se ve většině případů po porodu vrátí zase do normálu. Některé ženy však mohou mít s vysokým tlakem problém ještě před otěhotněním. Je tedy potřeba rozlišit dva základní stavy: Jedním je vysoký tlak v těhotenství, kdy pacientka již před těhotenstvím byla léčena pro hypertenzi, a druhým pak je vysoký tlak způsobený až těhotenstvím, kdy se u zdravé ženy v průběhu gravidity zachytí poprvé hypertenze. Rizikovější je druhý stav, ale u obou může dojít ke komplikacím, a to jak na straně matky, tak plodu.

Hodnota krevního tlaku se v průběhu gravidity měří na všech těhotenských kontrolách a na pravidelných návštěvách v prenatální poradně u gynekologa. Správný krevní tlak by se měl během těhotenství pohybovat kolem 120/80, u nastávajících maminek se však tolerují i mírně zvýšené hodnoty, tedy zhruba do 135/85. Jakmile ovšem tlak překročí zmíněnou hranici, je třeba začít tento problém řešit. Hypertenze v graviditě je definována stejně jako mimo těhotenství, tedy systolický 140/90 torrů, zjištěné alespoň ve dvou po sobě následujících měřeních krevního tlaku.

Čtěte také: Těhotenství a nemoci ledvin

Příčiny vysokého tlaku v těhotenství

Lékaři se shodují, že na vině je zřejmě placenta, která do krve vylučuje látku zodpovědnou za zužování cév. Tato zdravotní komplikace v kombinaci se zadržováním vody v těle poté vede ke zvýšení krevního tlaku. Mnohem více ohrožené jsou ženy, které jsou těhotné již poněkolikáté, trpí nějakým autoimunitním onemocněním nebo se u nich hypertenze projevila již v předcházejícím těhotenství.

Další rizikové faktory:

  • Otěhotnění až po 30. roce života
  • Vícečetná těhotenství
  • Genetické predispozice
  • Obezita
  • Kouření
  • Cukrovka
  • Stres

Čtěte také: Neodsouvejte plány na dítě! Věk rodičů se může negativně odrazit na jejich zdraví

Jaké má vysoký krevní tlak v těhotenství příznaky?

Některé ženy na sobě nemusí žádné symptomy pozorovat, u jiných se však může projevit:

  • Otoky rukou a nohou
  • Dušnost
  • Bušení srdce
  • Bolesti hlavy
  • Závratě
  • Bolesti břicha, nevolnost či zvracení
  • Poruchy vidění
  • Zrychlený tep při fyzické námaze

Proč je vysoký krevní tlak v těhotenství nebezpečný?

Vysoký krevní tlak není radno podceňovat, protože může mít závažné následky pro matku i její nenarozené dítě.

Hypertenze představuje pro těhotné ženy rizikový faktor, jelikož zvyšuje pravděpodobnost rozvoje mozkové příhody, poruch srážlivosti krve a mimo jiné i orgánového selhání. V průběhu těhotenství navíc tyto komplikace mohou mít zrychlený průběh.

Na druhou stranu plod, který nemá v matčině bříšku zcela vyvinutý vlastní krevní oběh, je závislý na krevním zásobení zprostředkovaném placentou. Pokud se zvýší krevní tlak, cévy se stáhnou, k plodu může téct méně krve a dojde k poruše přísunu kyslíku a živin. To může způsobit zpomalený růst dítěte, nebo také nedostatečný vývoj jeho tělesných orgánů.

Hypertenze může způsobit komplikace také během samotného porodu, a to hlavně ve chvíli, kdy se projeví rychlý vzestup krevního tlaku. Pokud se to stane, může dojít k předčasnému odloučení placenty a k silnému krvácení, což představuje riziko pro matku i její dítě. Jestliže je těhotné ženě navíc diagnostikována preeklampsie, lékaři v závislosti na komplikacích pro jistotu často volí císařský řez.

Základem diagnostiky hypertenzních chorob v těhotenství je pravidelné sledování těhotných podle zásad dispenzární péče ve fyziologickém těhotenství. Při každé kontrole je nutné měřit krevní tlak a orientační zkouškou vyšetřit přítomnost bílkoviny v moči. 

Preeklampsie

Jestliže se současně s hypertenzí projeví také otoky a přítomnost bílkoviny v moči (proteinurie), s největší pravděpodobností se jedná o preeklampsii neboli pozdní gestózu. Preeklampsie je obtížně předvídatelné onemocnění, které patří mezi nejčastější příčiny předčasného porodu se závažnými důsledky pro život matky i plodu. Těžká preeklampsie je charakterizována hodnotou krevního tlaku nad 160/110 mmHg., bolestí hlavy, poruchou vizu a vysokou proteinurií, případně selháním ledvin. Při narůstajících příznacích je nutno těhotenství předčasně ukončit. 

Těhotné ženě s vysokým krevním tlakem hrozí kromě rozvoje preeklampsie také eklampsie neboli záchvat tonicko-klonických křečí a tzv. HELLP syndrom, což je stav s poruchou srážlivosti krve, rozpadem červených krvinek a snížením počtu krevních destiček. Navíc je u ní také zvýšené riziko cévní mozkové příhody. Plod by mohl být ohrožen zaostáváním růstu, odumřením a oba jsou ohroženi odloučením placenty s velkou krevní ztrátou až úmrtím. Pokud dojde k rozvoji závažnější hypertenze, a zvláště pak těžké formy preeklampsie a HELLP syndromu, je jedinou léčbou porod. Ten je v těchto případech často předčasný a vedený císařským řezem.

Důležitá je také doba nástupu preeklampsie. Výskyt preeklampsie před 34. týdnem těhotenství (tzv. časná preeklampsie) je spojen s poruchou prokrvení placenty, a proto je provázen vyšší morbiditou matek a častým rozvojem růstové restrikce plodu s následnou nízkou porodní váhou. Vznik preeklampsie po 34. týdnu těhotenství (pozdní preeklampsie), která často vzniká u obézních matek, diabetiček a u vícečetného těhotenství, má většinou příznivou prognózu pro matku i plod a novorozenci mívají normální tělesnou váhu. 

Čtěte také: Mlezivo – základ pro imunitu dítěte

Jak léčit vysoký krevní tlak v těhotenství?

Hlavním cílem léčby hypertenze je zabránit komplikacím. V případě, že se žena léčila s vysokým krevním tlakem již před otěhotněním, je důležité po početí co nejdříve kontaktovat svého gynekologa i ošetřujícího lékaře. Ten zhodnotí, zda pokračovat v dosavadní léčbě a které léky jsou pro nastávající maminku i její plod bezpečné. U některých žen dochází v průběhu těhotenství k fyziologickému poklesu krevního tlaku a antihypertenziva je možno v první polovině těhotenství vysadit.

U těhotných žen, které tyto problémy nikdy dříve netrápily, ke zvýšení krevního tlaku dochází obvykle až ve druhé polovině těhotenství, nebo dokonce až ve třetím trimestru. Opět je nutné poradit se o vhodné terapii s ošetřujícím lékařem, který ženě poradí, které léky je možné v těhotenství bez problému užívat.

V těhotenství se na rozdíl od léčby hypertenze mimo těhotenství nedoporučuje redukce váhy ani omezení solení. Neprokázalo se, že by tato opatření pozitivně ovlivňovala krevní tlak či prognózu těhotných.

Kromě pravidelných kontrol v poradně, kde je pravidelně sledován krevní tlak, jsou důležitá také režimová opatření, podle kterých by se každá nastávající maminka s hypertenzí měla řídit:

  • Vynechte těžká jídla
  • Jezte hodně ovoce a zeleniny
  • Dodržujte pitný režim (2,5 litru denně)
  • Omezte pití kávy, která tlak zvyšuje
  • Vyvarujte se zvýšené námaze
  • Dbejte na dostatek spánku a snažte se nestresovat

Pokud chcete mít svůj krevní tlak pod kontrolou raději i doma, pořiďte si kvalitní klinicky ověřený tlakoměr, pomocí kterého můžete zaznamenávat jeho hodnoty pro jistotu každý den.

Jaká je prevence vysokého tlaku?

Existují určitá režimová opatření, která můžete udělat sama. Na prvním místě je samozřejmě dbát na zdravý životní styl, jíst vyváženě, dostatečně spát a odpočívat a také dodržovat kvalitní pitný režim. Vyhněte se příliš namáhavým aktivitám, nepřetěžujte tělo nadměrnou fyzickou zátěží a zaměřte se v každodenním jídelníčku na potraviny bohaté na draslík (luštěniny, ovoce, brambory). Nezapomínejte na pravidelný pohyb, skvělou volbou je v těhotenství svižná chůze nebo plavání.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce