Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Za některé zimní úrazy mohou i oční vady

( Redakce | přečteno: 23602x )

Přibližně každý třetí člověk má oční vadu, tedy nosí brýle nebo kontaktní čočky. Až třetina z lidí s dioptrickou vadou má problém s odhadem vzdálenosti, každý osmý udává problémy s prostorovou koordinací.

shutterstock.com

Podle výsledků britských průzkumů, které odpovídají i situaci v České republice, až 64 % uživatelů brýlí a kontaktních čoček přiznává problémy při sportu a 27 % udává, že kdyby nenosili brýle, zcela jistě by zkusili i jiné sporty, které jsou jim dnes nedostupné. A jeden ze šesti dotazovaných kvůli brýlím nesportuje vůbec.

Běžně se tzv. dioptrické nebo refrakční vady řeší nošením brýlí nebo kontaktních čoček. Byť v současnosti jsou v nabídce brýle speciálně upravené a pro sport doporučované, například při pádu se riziko vážného poranění oka výrazně zvyšuje. Kontaktní čočky naproti tomu nabízí výrazně vyšší komfort. Při celodenním nošení v mrazu a často i větru mohou ale kontaktní čočky nepříjemně oko dráždit. Leckterý sportovec je překvapený, proč jej čočky tak „řežou“, když normálně je celý den snáší. Vysvětlení je jednoduché – při mrazu a větru rohovka oka ztíženě „dýchá“ a více osychá a proto ji kontaktní čočky, které dále v příjmu kyslíku brání, více dráždí. Umělé slzy si na svahu na zklidnění oka také nenakapeme. A pokud lyžujete ve výškách nad 3000 m n.m., tak se nesnášenlivost dále zvyšuje, neboť kyslíku ve vzduchu se zvyšující se nadmořskou výškou přirozeně také ubývá.

Lékařka Oční kliniky DuoVize v Praze MUDr. Jana Mikšovská dodává: „Obtíže při sportu jsou právě jednou z hlavních příčin, proč lidé vyhledávají operační řešení svých očních vad.“

banner_ks_poradna.jpg
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce