Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zbavte se stresu. Snížíte riziko nachlazení.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6462x )

Příznakům nachlazení se snaží vyhnout každý z nás. Jedním z faktorů, který přispívá k onemocnění, je i naše psychické rozpoložení. Vědci experimentálně potvrdili, že stres významně ovlivňuje jak riziko infekce, tak i vznik příznaků nachlazení. Stres totiž oslabuje imunitu a lidé, kteří žijí ve stresu dlouhodobě, se mohou snáze nachladit, protože mají nižší počet protilátek.

Dobrá rada
shutterstock.com
To potvrzuje i MUDr. Michal Lazák, praktický lékař z Prahy:
Krátkodobě působící stres zdravému člověku neškodí - všechny živočišné organismy jsou od přírody uzpůsobeny dobře vzdorovat krátkodobému stresu bez zdravotních následků. Jiná je ale situace v případě dlouhodobého stresu. I trénovaný vytrvalostní sportovec je schopen podat maximální výkon pouze po určitou dobu – ani maratonský běžec neuběhne dva závody bezprostředně po sobě! Dlouhodobý stres má prokazatelně vážné zdravotní důsledky – zvýšení krevního tlaku, metabolické poruchy včetně cukrovky apod. Rovněž imunitní systém je ve stresu buzen k vyššímu výkonu a působí-li stres dlouhodobě, dojde k jeho vyčerpání, a tím i k poklesu přirozené obranyschopnosti. Takto oslabený organismus pak snadno podlehne i banálním infekcím, se kterými by se za normálních okolností imunitní systém lehce vypořádal.“

Virové infekce dýchacího ústrojí patří mezi nejčetnější onemocnění lidí prakticky na celém světě a jsou nejčastější příčinou pracovní neschopnosti i absencí ve škole. V ČR bývá ročně hlášeno 5 ‑ 6 miliónů těchto onemocnění. Dospělý člověk onemocní v průměru 2x za rok, dítě v předškolním věku klidně i více než 4x.

Vzhledem k virovému původu onemocnění neexistují na nachlazení účinné léky a léčba spočívá v klidovém režimu, dostatku tekutin a tlumení příznaků, především horečky a bolesti.

Vyberte si některý z účinných léků proti nachlazení, který výhodně nabízí Lékárna.cz.

Pro prevenci a léčbu nachlazení je velmi důležitá imunita, tělesná kondice a v neposlední řadě právě i psychická pohoda. Lidé, kteří trpí chronickým stresem, mají vyšší riziko nachlazení a jsou náchylnější ke vzniku příznaků nachlazení.

Čtěte také: Chřipku není radno podceňovat, ale vyležet

Vliv stresu na zdraví se může projevit i nepřímo, v důsledku emočních nebo tělesných reakcí na stres. Lidé, kteří jsou dlouhodobě pod vlivem stresu, totiž často špatně spí, špatně se stravují a častěji kouří nebo pijí alkohol, což se samozřejmě negativně projevuje na celkovém zdraví.

Čtěte také: Zdravé jídlo: nejlepší prevence nachlazení, vysokého tlaku i rakoviny

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zánět nosohltanu (pharyngitis acuta)

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy...

Rakovina plic

Ještě na počátku minulého století byla rakovina plic poměrně vzácným onemocněním. Do středu veřejného zájmu se nemoc dostala díky širokému užívaní cigaret.

Nádory plic

Nádory vznikají v případech, kdy dělení buněk a růst tkání probíhají nekontrolovatelně. Nezhoubný, benigní nádor je poměrně dobře ohraničený, může působit obtíže svým zvětšením, tlakem na okolí, ale nedochází k rozšíření na vzdálená místa.

Zápal plic - pneumonie

Zápal plic je zánětem plicní tkáně. Podle místa postižení plicní tkáně se projeví jako pneumonie (zánět v nejdrobnějších strukturách, podstatných pro dýchání - plicních sklípcích), bronchopneumonie, (drobné, ale nikoli nejmenší struktury dýchacích cest, průdušinky a tkáně přiléhající) a intersticiální pneumonie, (zánět ve vmezeřeném vazivu ve kterém probíhají cévy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce