Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Ženy se nestydí mluvit s partnerem o své vaginální infekci

( Redakce | přečteno: 13245x )

Tisíce párů zůstávají občas bez sexu proto, že má žena vaginální infekci. Tyto potíže totiž má 96 % žen, třetina i několikrát za rok. To ukázal unikátní zářijový průzkum Ordinace.cz. Příčinou je snížená imunita, časté používání antibiotik i některých dalších léků a někdy i přílišná hygiena, na tom se zase shodli odborníci, kteří výsledky průzkumu komentovali.

shutterstock.com

Průzkumu se zúčastnilo 318 žen a jen dvanáct z nich, tedy 4 %, se s vaginálním dyskomfortem nikdy nepotkala. Ostatní mají zkušeností dost – 31 % žen dokonce uvedlo, že svědění, pálení a výtok je trápí i několikrát za rok.

Téměř polovina žen má osvědčený přípravek proti poševním infekcím

Samozřejmě nás zajímalo, jak své problémy pak řeší. 30 % žen usedne do čekárny svého gynekologa a nechá si vhodnou léčbu doporučit od něj. Mnohem méně - 11 % -  je těch, kterým stačí poradit se v lékárně. Ovšem i některé z nich nakonec skončí u lékaře – pokud je zklame víc přípravků, dojdou si pro radu k němu. Po již jednou osvědčené léčbě sáhne 42 % respondentek. Pokaždé jiný přípravek vyzkouší asi 6 % žen. „Nejraději používám to samé, co zabralo minule. Jen když mne přípravek zklame, hledám něco nového. To se pak poradím s lékárníkem,“ zněl komentář jedné z odpovídajících.

Ženy nemají problém mluvit o svých potížích

Jen 2 %, tedy šest žen, proberou své potíže s kamarádkou a nechají si doporučit nějaký přípravek od ní. Je to tím, že vyhledají raději odbornou pomoc, nebo tím, že o svých problémech vůbec nechtějí mluvit? Zřejmě jde o odbornost, protože se svým partnerem o tom mluví. Z průzkumu vyplynulo, že partner o jejich potížích ví. „Je to nutné, protože v době, kdy mám tyhle problémy, tak se sexu vyhýbám,“ uvádí jedna z odpovídajících. Sex si v době léčení odpírá až 90 % všech zúčastněných žen. 

Proč se poševní infekce tak často vrací?

Nutnost nosit kvůli výtoku vložku, neustálé svědění a pálení, nutnost se omezovat v sexu, zápach. Tak seřadily ženy potíže podle toho, jak moc je obtěžují. Není divu, že se zajímají i o prevenci, způsob, jak se všem nepříjemnostem vyhnout. Bohužel ta se hledá obtížně – třeba i proto, že 23 % uvedlo, že potíže přicházejí nečekaně a nevypozorovali důvod. 27 % vidí příčinu v oslabené imunitě, 15 % po návštěvě bazénu či koupaliště a 14 % si myslí, že jsou následkem nově použité kosmetiky či pracího prášku. Jejich závěry potvrzují i gynekologové.

Odborníci doporučují trpělivost při léčbě a ubrat na hygieně

„Aby se potíže neopakovaly, radím svým pacientkám vyvarovat se parfémovaných sprchových gelů, pěnám do koupele, spodnímu prádlu z umělých materiálů, neprodyšnému oblečení podobně,“ říká MUDr. Daniela Frisová, privátní gynekolog z Vlašimi. „Někdy nelze určit, proč se potíže vrací, mohou to být neznámé dispozice dané pacientky, často se ale na opakování obtíží podílí nadměrná hygiena,“ dodává MUDr. Táňa Glosová, gynekoložka z příbramské nemocnice.

Podle průzkumu by 93 % žen okamžitě vyzkoušelo nový přípravek, který by nejen potíže vyléčil, ale zabránil i jejich opakování. Odborníci naznačují, jak by měl vypadat: „Opakování těchto dysmikrobií je pravděpodobně závislé na imunologickém stavu pacientky. Nicméně podstatná je i řádná léčba a hlavně doléčení nebo prevence tam, kde se problémy často opakují. Potlačení přemnožených mikroorganismů by mělo být následováno podporou organismů žádoucích, tedy zejména laktobacilů. Samotné okyselení prostředí nestačí. U žen trpících opakovanými výtoky je třeba dodat přímo laktobacily - probiotika, nebo substráty pro jejich výživu - prebiotika. Nejen u žen po menopauze je důležitou složkou léčby i prevence dosažení patřičné hladiny estrogenů nejlépe jejich lokální aplikací,“ radí MUDr. Tomáš Fait Ph.D. z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Prebiotika považuje za nejvhodnější prevenci i  MUDr. Pavel Turčan, gynekolog  z Olomouce: „Prebiotika jsou, díky podpoře růstu tzv. probiotických (tělu a zdraví prospěšných) bakterií, ve většině případů vhodnějším prostředkem, než samotné použití probiotických bakteriálních kmenů. Zvláště u opakovaných a vracejících se potíží. Jejich efekt je dlouhodobý.“

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženské problémy

MUDr. David Cibula Gynekologicko-porodnická klinika VFN, 5. dubna 2001

Hysteroskopie

Hysteroskopie je metoda, která lékaři umožní prohlédnout děložní dutinu. V jejím průběhu vyšetření je možné provést i léčebný zákrok nebo odebrat vzorek tkáně.

Gynekologické potíže k létu patřit nemusí

Horké počasí a koupání dovedou potrápit. Své o tom ví mnoho žen, které právě v tuto dobu sužují opakované záněty. Jak jim předejít?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce