Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Žilní zákroky: Na jaké můžete jít a za kolik?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1120x )

Metličky a křečové žíly si dle rozsahu můžete nechat odstranit hned několika způsoby. Většinu zákroků sice nehradí pojišťovna, ale mají zase výhodu okamžitého návratu do práce a normálního života. Některé metody jsou dostačující jen na drobné metličky a žilky, jiné zvládnou i větší poškození žil. Konkrétní typ zákroku vždy konzultujte se svým lékařem, který vám doporučí, co pro vás bude nejvhodnější.

shutterstock.com

Žilní onemocnění se vyvíjí. U jedné žilky to neskončí

Metličky a křečové žíly jsou projevem chronického žilního onemocnění. U zdravých žil se všechna krev vrací zpět do srdce. Pokud jsou žíly slabé, část krve zůstává a hromadí se právě v žilách dolních končetin.

Chronické žilní onemocnění má několik stadií. Noha je nejprve napjatá, bolí a tíží. Mohou se projevit i křeče (počáteční varování). Nahromaděná krev časem roztáhne žílu tak, že je viditelná na povrchu kůže jako metlička (1. stadium) a později jako křečová žíla (2. stadium). Dalším projevem progrese bývají otoky (3. stadium), které se vždy v horku a v létě zhoršují. Při ignoraci projevů se začne měnit vzhled kůže (4. stadium). Mění se její barva, objeví se ekzém, kůže je suchá, šupinatá až zrohovatělá. Celé pak může vyústit v nejzávažnější stadium, bércový vřed, který se projevuje ztrátou kožní tkáně. Vzniká nejčastěji v okolí bérců, je výsledkem žilních poruch a poruch látkové výměny v kůži a podkoží.

Chronické žilní onemocnění je dědičné. Po předcích se ale dědí pouze dispozice ke vzniku. Je to spíše životní styl a přístup k léčbě, které ovlivňují, zda nemoc zůstane v počátečních stadiích nebo dojde až do nejhoršího stadia. Progres onemocnění zpomalíte užíváním venofarmak (léky, které posilují žilní stěnu) v kombinaci s nošením kompresních punčoch a úpravou životního stylu.

Pokud se to týká i vás a vystouplé žíly vám vadí, je v ten okamžik dobré zkonzultovat to s praktikem nebo specialistou léčbu a případný zákrok.
„Nejlepší je nikdy se do stavu, kdy je nutná operace, nedostat. I když genetickou zátěž není možné změnit, životní styl ano. Základem je včasné vyšetření, pojmenování toho, co nás trápí, a pochopení podstaty žilního onemocnění,“ říká MUDr. Júlia Černohorská, Ph.D. z Dermal Centre Mělník. 

Doporučení praktického lékaře k návštěvě specialisty přitom není podmínkou. 
Pacienti k nám chodí s doporučením praktického lékaře, ale mohou přijít i bez něj. Jako žilní chirurg jsem ale vždy rád, pokud pacient již před návštěvou u mě navštívil i praktického lékaře, který může odhalit i jiné příčiny obtíží,” vysvětluje žilní chirurg MUDr. Robert Vlachovský, Ph.D, z II. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a Centra žilní chirurgie VASCUMED.

Zákrokem nic nekončí. Léčba je doživotní

Nezapomínejte ale, že zákrok je akutní řešení, která vás pouze zbaví konkrétních slabých metliček a žil. Žilní chlopně svoji funkčnost náhle po operaci bohužel nezlepší. Chronické žilní onemocnění je totiž progresivní a bez dlouhodobé léčby se prostě časem objeví nové metličky a žíly, kterých se budete chtít opět zbavit. Operací proto nic nekončí, ale spíše začíná. Je potřeba pravidelně navštěvovat praktického lékaře, aby vám mohl předepisovat venofarmaka, léky na posílení žilních stěn. Může vám zároveň předepsat kompresní punčochy jako vhodnou součást léčby. Díky lékům, kompresním punčochám a změně životního stylu můžete dosáhnout toho, že se žilní onemocnění výrazně zpomalí.
Pokud má pacient chronické žilní onemocnění, stávají se s lékařem doživotními partnery. My můžeme toto onemocnění přibrzdit, zpomalit progres, ale trvale vyléčit ne,“ varuje angioložka MUDr. Petra Zimolová z Kardiologické kliniky 2. Lékařské fakulty UK a FN Motol v Praze.

Přehled nejčastějších zákroků

Skleroterapie

Tato metoda je využívaná hlavně pro léčbu metliček a drobnějších varixů a na odstranění pozůstatků křečových žil po operačních zákrocích. Spočívá v aplikaci speciální látky ve formě tekutiny nebo pěny, která zde způsobuje neinfekční zánět – žíla zkolabuje a po čase se vstřebá.

Cena: minimálně 1 000 – 6 000 Kč/noha, dle regionu

Rekonvalescence: kompresní punčochy, venofarmaka

Výhody: příznivá cena, bez anestézie

Nevýhody: nutné opakování zákroku v rozmezí 2–6 týdnů, tvorba modřin a pigmentových skvrn

Transkutánní ošetření

Do transkutánního ošetření patří především „cévní“ laser – což je skutečně ošetření přes kůži množstvím laserovým impulzů. Tato metoda je určená spíše pro drobné červené nebo fialové metličky malých průměrů.

Cena: minimálně 5 000 - 20 000 Kč/noha, dle regionu

Rekonvalescence: jen venofarmaka, komprese není třeba

Výhody: nevyžaduje pracovní neschopnost, rychlé zotavení, bez anestezie, nebolestivé

Nevýhody: riziko, že se potíže časem vrátí, nutnost opakovaného ošetření, není vhodné pro všechny typy žilek

Flebektomie

Tato miniinvazivní metoda je vhodná na odstranění menších křečových žil. V konkrétních místech se provede malý řez, přes nějž jsou žíly podvázány, zkráceny nebo odstraněny.

Cena: minimálně 10 000 - 15 000 Kč/noha, dle regionu

Rekonvalescence: kompresní punčochy, 4-6 týdnů bez sportu, venofarmaka

Výhody: nevyžaduje pracovní neschopnost, rychlé zotavení, lokální anestezie

Nevýhody: jen pro menší křečové žíly

Mechanicko-chemická ablace (MOCA)

MOCA je šetrná metoda, kdy je pacientovi zavedený infuzní katetr s vnitřním rotujícím drátkem. Po zapojení k ovládacímu zařízení se vodič roztočí a mechanickým kontaktem s žilní stěnou dojde k reflexivnímu smrštění žíly. Metoda pokračuje chemickým působením vstřikovaného roztoku do bezprostřední blízkosti rotující sondy.

Cena: minimálně 20 000 - 30 000 Kč/noha, dle regionu

Rekonvalescence: kompresní punčochy, venofarmaka

Výhody: v lokální anestezii, bez nutnosti pracovní neschopnosti pacienta, žádné riziko termického poškození kůže a tkání

Nevýhody: riziko alergické reakce, dlouhodobé výsledky o něco horší než termální metody

Termální ablace (laser, radiofrekvence)

Jedná se o poškození výstelky povrchové žíly termickou cestou. Po tomto zákroku se žíla v průběhu několika týdnů postupně vstřebá a vyhojí se jizevnatou tkání. Zákrok se provádí vpichem, kdy se pod sonografickou kontrolou zavede do povrchové žíly kanyla a katetr. Jednotlivé varixy se pak výrazně zmenší nebo se nechají vyjmout (flebektomie).

Cena: minimálně 20 000 - 40 000 Kč/noha, dle regionu

Rekonvalescence: kompresní punčochy, venofarmaka

Výhody: v lokální anestezii, většinou bez nutnosti pracovní neschopnosti pacienta, bez řezu v třísle nebo podkolenní jamce

Nevýhody: někdy pracovní neschopnost 1–3 dny, teoretické riziko termického poškození okolních struktur

Žilní lepidlo

Nejnovější a velmi šetrná metoda, kdy je pacientovi zavedený do žíly katetr, přes který se aplikuje biologické cyanoakrylátové lepidlo. Žilní stěny se k sobě slepí, ošetřený žilní kmen po výkonu splaskne a po několika týdnech se přemění ve vazivový pruh.

Cena: minimálně 40 000 - 65 000 Kč/noha, dle regionu

Rekonvalescence: jen krátce kompresní punčochy, venofarmaka

Výhody: jen vpich v lokální anestezii, zbytek bez anestézie, bez nutnosti pracovní neschopnosti pacienta, žádné riziko termického poškození kůže a tkání

Nevýhody: riziko alergické reakce na cyanoakrylát

Chirurgické odstranění křečových žil (klasická operace)

Chirurgické odstranění spočívá v chirurgickém odstranění nefunkční žíly, nejčastěji od třísla do podkolení nebo od podkolení do poloviny bérce. Rekonvalescence je delší a často spojená se vznikem krevních podlitin.

Cena: zákrok hrazený pojišťovnou (platba jen za konzultace)

Rekonvalescence: 6 týdnů, kompresní punčochy, venofarmaka

Výhody: cena, velmi efektivní způsob

Nevýhody: vyžaduje pracovní neschopnost dle rozsahu zákroku 2–6 týdnů, bolestivost, kosmeticky někdy nepříliš uspokojivý efekt

Zdroj: zilniporadna.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Varixy

Jedná se o onemocnění při kterém dochází k tvorbě vakovitě rozšířených, vinutých žil, které způsobují větší či menší zdravotní nebo jen kosmetické komplikace.

Léčba bércových vředů 2

Cílem léčby bércových vředů je odstranit příčiny, které toto onemocnění vyvolaly, což je ve většině případů velmi obtížné. Kompenzaci přidružených chorob a celkovou léčbu rozhodně přenechejte svému ošetřujícímu lékaři.

Žilky na nohou

Ráda bych se dozvěděla, proč se mi na nohou trhají žilky. Chybí mi snad nějaké vitamíny? Věrka

Bércový vřed

Co to je? Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce