Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Leidenská mutace

Mám 18 a uvažovala jsem o dárcovství krve, jenže mi přišli na Leidenskou mutaci. Nevíte, jestli je to problém při darování krve /příp. plazmy/?

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Odpovědi
Markéta

Má sestra má Leidenskou mutaci jako já a s dárcovstvím krve neměla problémy. Nejsem sice lékař, ale osobně si myslím, že by v tom neměl být problém

Anna

Mám také Leidenskou a plazmu ani krev nemůžu darovat

M

vždádném případě nelze darovat krev, když máte Leidenskou mutaci, je to pěkně otravný s tím žít, taky ji mám a momentálně mi není moc do zpěvu. hodně sil a štěstí !!!

Jaroslava
1x

Já Leidenskou mutaci mám, nic mi fyzicky není, tak nevím co je pro vás otravné 🤔 A než mi ji zjistili v gennetu, když jsem chtěla darovat vajíčka tak jsme do té doby o ní nevěděla. Chodila jsem darovat krevní plasmu několik let a nikdy mi z centra tuto nemoc neoznámili, že bych jí měla a tudíž nemohla darovat. A co vím od genetika, běžně se na to testy ani nedělají.

Jiřina
4x

Chtěla bych se zeptat zda při leidenské mutaci mohu používat Melatonin,tzv.spánk.hormon. Děkuji

irena
2x

Já darovala před 8 lety krev,když mi zjistili vzácnou krev porodnici. A teprv nedávno jsem zjistila po tromboźe leidenskou mutaci.Už 4 měsíce beru warfarin a chodím po 6 nedělích na qick test,zazím to mám v pořádku.Bohužel mi zjistili ddičnost a hormonální antikoncepce to vyvolala.

Majda
3x

Leidenskou mutaci nezpůsovuje antikoncepce, ale je to pouze dědičná nemoc, to že Ti ji zjistili až tak pozdě, způsobilo pouze to , že jsi nebyla na speciálním odběru krve, ktrý se pro průkaz této nemoci musí absolvovat. Nicméně leidenskou mutaci máš od narození a má ji alespoň jeden ze Tvých rodičů, stejně tak mají Tvoje děti 50% šanci na to ji mít také, pokud ji má i partner, potom ji budou mít rozhodně.

Aneta
2x

Není pravda, že se rodičům s Leidenskou mutací musí narodit vždycky dítě s touhle poruchou. Pokud jsou oba rodiči heterozygoti - což je velmi pravděpodobné vzhledem k 5% zastoupení postižených v populaci- pak je 25% šance, že se jim narodí dítě bez Leidenské mutace

Miriam

Mám LM, jedna sestra jí má taky a druhá ne (rodiče máme stejné)

Karolina
1x

Me zjistili leidenskou mutaci v tehotenstvi. Mam tri deti dve ji zdedily a treti ji nema. Zalezi zda je clovek heterozygot nebo homozygot. Primo v genetu me bylo recceno, ze pokud bych byla homozygot deti to zdedi 100%,u heterozygot tj z 50%.Prvnim dvou detem jsem predala soatny gen tretimu dobry gen....

Anna

A prosim kdy jste nechala deti testovat? Dekuji

Štěpánka

Tak mám stejný problém. Ráda bych darovala krev, nebo alespoň její část, jen nevím, jestli můžu, když mám Leidena.

KF
2x

Ano, krev darovat můžeš. Já sama leidena mám také a krev daruji¨. (specielně jsem se na to ptala).. Ba naopak, pro nás s leidenem je darování vhodné - tím, že se musí vytvářet krev nová se krev ředí.

Daniella

Byla jsem darovat krev na dvou střediscích. Na druhem jsem po nahlaseni byla vyskrtnuta ze seznamu darcu krve. Problém není ten, ze ta krev je "spatna", problém nastava ve chvili, kdy si telo zvykne rychleji obnovovat krev a ve chvili, kdy prestanete darovat muze dojit k ještě rychlejšímu srazeni. Na prvním stredisku mi bylo receno, ze darovat mohu. Je fakt, ze vždy po darovani krve se citim lepe nez obvykle. Mimo Leidena mam i jiné problémy, na které to také pomaha. Takze zalezi na Vas, jak se rozhodnete a na jake stredisko pujdete.

Michaela

mam dotaz moje matka ma nemoc Leidenskou mutaci a ja jsem jen nosickou teto nemoci je mi 23let a chtěla bych brat antikoncepci muj gynekolog to zakazuje ale ja jsem se dozvedela ze existuje tykova která se muze brat i pri tomto onemocneni muzete mi odpovedet jaka to je dekuji

Lenka
2x

Já bych hormonální antikoncepci neriskovala. Mám leidenskou mutaci a přišli na ni až po masivní plicní embolii, která vznikla díky tromboze. Málem jsem umřela. Léta jsem brala hormonální antikoncepci. Kdybych to věděla, nikdy bych ji nebrala. Existují jiné možnosti, jak se bránit nechtěnému těhotenství. Za to riziko to nestojí.

Markéta
2x

Ahoj je mi taky 23 let a zjistili mi teď leidenskou mutaci , mám úplně stejný pocit, že chci nadále brát antikoncepci a lékař mi jí nedoporučuje a hlavně mi jí ani nenapíše.. Uvažuji o tom, že budu riskovat, protože na to abych si nechala zavést děložní tělísko si připadám moc mladá .. navíc jsem četla o něm i přímo od gynekologa létak a tím jak jsem si ho přečetla už vůbec nenechám dopustit aby mi ho nechal dát. taky se snažím najít jinou možnost než si dávat pozor, nebo kondom a nebo to tělísko.. Největší problém asi bude s tím že jedina antikoncepce ti drží menstruaci tak jak potřebuješ

Tomsk
2x

Aby jsi nezůstala mladá na vždy, když se rozhodneš riskovat tu antikoncepci..

Adriana
1x

Nechat si zavést tělísko je asi nejlepší řešení

Lucie
1x

Já mám také leidenskou mutaci a antikoncepci beru, ne hormonální ale tvz. minipilulku (Evellien, azalia..)

day

můžu darovat krev když jim tablety rivocor na arytmii?

márty
1x

Přítelkyně má meidena , a chtěla by chodit na plazmu. Je to možné? děkuji

Natálie

Možné to není. Centra nepřijímají dárce s koagulační chorobou.

Rony

Dobrý den, poradíte mi? Nedávno mi byla zjištěna LM v heterozygitní formě. Chtěla jsem tehdy darovat plasmu, ale středisko mě vyhodilo s tím, že to nelze... Jinde jsem se už raději neplata, ale co tu tak čtu, nevíte o středisku kde by se dala darovat krev, popřípadě plasma v Praze a okolí, kde LM není překážkou? A potom ještě zda-li někdo nevíte jak je to s darováním kostní dřeně? Předem děkuji za odpověď

Natálie

S koagulační chorobou tě to nesmí ani napadnout. Neblázni.

Anna

Dobrý den, kamarádce ted zjistili LM a je z toho trochu špatná. Vím, že se zde řeší darování, ale chtěla jsem se zeptat, jestli neexistuje nějaká antikoncepce, kterou by mohla užívat. Děkuji

Bára

Žádná hormonální antikoncepce pro LM neexistuje,

ztracenyninja333

Musí být antiko bez estrogenu. Je možno si vybrat z prášků, injekce na 3 měsíce a hormonálního tělíska.

Anna

Klasicka antikoncepce se nesmi. Budto telisko nebo ja konkretne si kupuji globule Pharmatex. Zavadi se cca 5 minut pred stykem. Ma gynekolozka mi je schvalila. Koupite v kazde lekarne bez predpisu.

Pavlína

Mám LM a můj gynekolog mi dovolil antikoncepci jménem Evellien.

Kandee

Ahoj trpím LM a hledám nějakou možnost, zda by existovala nějaká jiná ochrana při sexu bez použití kondomu. dík za odpověd.

Pavlína

Antikoncepce jménem Evellien a nebo tělísko.

marie

ahoj, mam leidenskou mutaci, zjistili mi mimi jine hodne nizkou hladinu testosteronu, muzu ho brat? nebo to je stejny nebezpeci jako estrogen? dekuji moc za odpoved

Hana

Pro ženu tady v Čechách nebude přípravek s testosteronem - jenom pro muže. Ale ve speciálkách se dá koupit Tribulus terestris - zadat zde na netu nebo z přírodních zdrojů na úpravu hormonů by to mohl být např. kotvičník.

Přidat nový komentář

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce