Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

5 výživových rad k nezaplacení

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6384x )

Zdravý životní styl je jedno z nejskloňovanějších slovních spojení naší doby. Jeho nedílnou součástí je i náš jídelníček. 52 % Čechů dokonce věří, že to, co jedí, vypovídá o tom, kým jsou. To, co víme určitě, je, že nezdravé stravování úzce souvisí s výskytem řady civilizačních chorob, ale i s tím, jak dobře se ve vlastním těle cítíme. Přinášíme 5 tipů, kterými byste se měli nechat inspirovat. Prospějí vašemu žaludku, tělu i náladě. Možná budete překvapeni, co vše se skrývá ve zdánlivě všedních potravinách.

Dobrá rada
shutterstock.com

Oslaďte si zdravě

Asi není překvapením, že nadměrný příjem bílého cukru lidskému zdraví neprospívá. Nadmíru zatěžuje organismus a jeho přílišná konzumace je spojována s většinou civilizačních nemocí. Přesto většina z nás sladké miluje nebo jsme na něm dokonce závislí. Nebojte, sladkých radostí se vzdát nemusíte. Naštěstí existuje dost možností, jak bílý cukr částečně nahradit. Sáhněte po medu, zamilujete si ho. Oslaďte si třtinovým cukrem, obsahuje zdraví prospěšnou melasu, a občas třeba stévií. Nezapomeňte na ovoce, dodá vitamíny i sladkost.

Dejte si hrst ořechů

Začleňte do svého jídelníčku ořechy. Denně si dopřejte třeba i hrst. Zdraví prospívají, a dokonce zamezují vzniku různých metabolických chorob. Ačkoli mají poměrně vysoký obsah tuků, není čeho se obávat, jde o tuky zdraví prospěšné. Ořechy je nejlepší jíst v syrovém, přírodním stavu, aby se nesnižovala účinnost aktivních složek. A pozor, není ořech jako ořech, každý je něčím specifický. Například vlašské ořechy jsou pro nízký obsah sodíku vhodné pro osoby s onemocněním ledvin. Pistácie pomáhají při revmatismu. Lískové oříšky nemají téměř žádné sacharidy a jsou vhodným doplňkem stravy diabetiků, bohužel se ale řadí mezi časté potravinové alergeny. 69 % Čechů vnímá nekvalitní a nezdravé potraviny jako veliký problém. Zásobte své tělo těmi kvalitními a zdravými.

Čtěte také: Mám vysoký krevní tlak. Co teď?

Dopřejte si mocný česnek

Nejen vůně česneku je mocná, ale i jeho účinky. Dokáže krásně nahradit sůl, vaše pokrmy okoření a tělu prospěje díky po staletí známým prospěšným vlastnostem. Je přirozeným antioxidantem, obsahuje přírodní antibiotické složky a působí pozitivně nejen při chřipce, ale i při bakteriálních infekcích dýchacích cest. Je bohatý na jód a pomáhá potlačovat stres a deprese. Údajně měl své využití i v antice, a to pro stupňování libida a potence. Nejúčinnější je v syrové podobě, bez tepelných úprav. Ne každý ale jeho silné a specifické aroma snese, navíc může působit dráždivě na žlučník. Řešení se nabízí např. ve formě tablet nebo kapslí, jako jsou doplňky stravy s koncentrovanými extrakty česneku, při zachovámí všech specifických vlastností.

Objevte cizrnu

Objevte cizrnu a začleňte luštěniny do svého jídelníčku. Bude vyvážený a bohatý. Cizrna je tzv. římský hrách a stejně tak jako ostatní luštěniny je výborným zdrojem rostlinných bílkovin. Tento typ bílkovin je pro tělo dokonce stravitelnější než bílkoviny živočišné (maso, mléko, vejce). Cizrna má navíc tu výhodu, že obsahuje dvakrát více vápníku než hrách nebo třeba ovesné vločky. Navíc v ní nenajdeme lepek, což ocení celiaci. Působí jako prevence proti civilizačním chorobám (kardiovaskulární choroby, obezita, rakovina). Připravte si z této luštěniny tolik oblíbený hummus nebo jí obohaťte váš oblíbený salát.  

Čtěte také: Cizrna - luštěnina pro dnešní uspěchanou dobu

Odměňte sebe i zdraví čokoládou

Kdysi bývala čokoláda lékem, dnes je radostí, se kterou můžeme pohladit duši i tělo, a to doslova. Je jen třeba sáhnout po té skutečně kvalitní. Taková čokoláda obsahuje řadu výživných a zdravých látek. Snižuje riziko onemocnění srdce a také mrtvice! Svou úlohu sehrává i při výrobě serotoninu, který tlumí úzkost a má stejný vliv na mozek jako třeba láska. Možná proto čokoládu tolik milujeme. Pamatujte ale, že je řeč o kvalitních čokoládách, tedy se 70% a vyšším obsahem kakaa, nikoliv o přeslazených cukrovinkách ze supermarketu.

Více na: Index-zdravi.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Výživa předškolních a školních dětí

V období růstu a dospívání je optimální přívod nutričních faktorů velmi významný, protože ovlivňuje nejen vlastní vývoj dítěte, ale také jeho vztah k výživě. V tomto období dětský organismus prochází důležitými fázemi psychomotorického vývoje, postupuje vývoj kostry a dotváří se imunitní systém. Odpovídající skladba výživy je důležitá i pro psychický vývoj a schopnost dítěte učit se.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce