Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Akné v ordinaci dermatologa

(MUDr. Nina Benáková | přečteno: 68214x )

Akné? Néé, hrůza!!! Pomyslí si většina dospívajících, když se akné objeví. Kamarádka radí make up, sestra pytel na hlavu, babička jíst kvasnice, maminka zeleninu a čerstvý vzduch.

Akné

Akné? Néé, hrůza!!! Pomyslí si většina dospívajících , když se akné objeví. Kamarádka radí make up, sestra pytel na hlavu, babička jíst kvasnice, maminka zeleninu a čerstvý vzduch, reklama zázračnou tyčinku, po které akné zmizí do druhého dne. Možná by stálo za to se dozvědět, co radí odborník: kožní lékař - dermatolog.

Co je akné

Akné je způsobena kožním zánětem ve vývodech mazových žláz. Nejedná se však o infekci. Tedy nemůžete akné na někoho přenést nebo někoho jiného nakazit. Avšak Vaše vlastní akné, pokud ji škrábete, neodborně mačkáte nebo jinak manipulujte, se může na kůži rozšířit.

Akné vzniká typicky v období dospívání (puberta), s maximem mezi 13-20ti lety. Na akné trpí většina mladistvých. I když je gramaticky akné rodu ženského (ta akné), postihuje stejnoměrně ženy i muže. Většinou ustává po 20.-30. roce, ale u těžkých případů s velkým mazotokem přetrvává i do vyššího věku.

Příčiny vzniku akné

Projevy akné vznikají působením několika faktorů. Je to zvýšená tvorba mazu, zvýšené rohovění v oblasti vývodů mazových žláz a působení bakterií a kvasinek, tedy mikroorganismy. Svou roli hraje i dědičnost - v rodině mívá často někdo těžší akné.

Zásadní je zvýšená tvorba mazu, která je řízena hormony. Uplatňují se hlavně mužské pohlavní hormony - androgeny, které jsou v určitém množství přítomny i v ženském těle. U žen se akné často zhoršuje také v období okolo menstruace, ženy s poruchou menstruačního cyklu mívají též závažnější a léčebně odolnější akné. V těhotenství se akné může jak zlepšovat, tak zhoršovat.

Zjednodušeně řečeno je zvýšená tvorba mazu výhodným prostředím pro život bakterie Propionibacterium acnes. Kožní maz je pro ni chutnou potravou. Zvýšené rohovění buněk mazových žláz k tomu vytváří jakousi zátku, které se lidově říká uhřík, odborně komedo. Pod touto zátkou se maz hromadí a jednoho dne stěna mazové žlázy praskne a zánět se šíří do hloubky. V tomto prostředí se pak mohou pomnožit i další bakterie a kvasinky.

Kombinace těchto mechanismů pak vede ke vzniku akné, tak jak ji znáte. Akné postihuje především ta místa, kde má člověk přirozeně velké množství mazových žláz - tedy obličej, hrudník a záda.

Příznaky akné

Akné se může projevovat jak nezánětlivými projevy - komedony (zjednodušeně „ucpané póry"), tak zánětlivými projevy - tedy pupínky a hnisavými puchýřky a jejich kombinací.

Po odhojování akné často dlouho přetrvávají začervenalé skvrnky, později hyperpigmentace a vkleslé či vyvýšené jizvičky. U hlubších vznikají abscesy (nežity), cysty, jizvení. U velmi těžkých a naštěstí méně častých forem mohou být i horečky, bolesti kloubů a svalů.

Existují i jiné typy akné, kde jsou postiženy jiné věkové skupiny nebo jiná místa.


Další typy akné:

akné dětská vzniká řídce u novorozenců vlivem mateřských hormonů,
akné dospělých žen, kde roli hrají převážně hormonální poruchy,
akné profesionální je způsobena kontaktem s oleji, dehty, chlorem, jodem, bromem,
akné medikamentózní vzniká po některých lécích (hormony, léky na štítnou žlázu, epilepsii), ale také po vitamínech B 3, B6 a B12,
akné kosmetická vzniká používáním vazelínovitých mastí a pomád.


Léčba akné

Máte-li lehčí akné, můžete vystačit s používáním vhodné léčebné kosmetiky a správným režimem péče o kůži. Léčebná kosmetika se od běžné liší tím, že obsahuje prověřené účinné látky. Na trhu je až nepřehledné množství různé kosmetiky "na akné". Proto se o výběru pro Váš konkrétní případ raději poraďte s lékárníkem či lépe s dermatologem, poněvadž nevhodným prostředkem nebo jeho nesprávným používáním byste akné mohli zhoršit.

Jako základní si můžete v lékárně koupit čistící pleťový roztok či u vysloveně suché pokožky s akné pak čistící pleťové mléko. Pro aknózní kůži jsou to lihové, resp. alkoholové roztoky často s dezinfekčními či bylinnými přísadami (australský čajovník, přeslička, dýně, aloe, lékořice, aj.). Pro citlivou kůži je třeba zvolit již speciálnější prostředky, bez alkoholu. Dermatologové doporučují k jemnému čištění pleti čistící emulzi Cétaphil Cleanser Lotion , která je velmi jemná, pleť dokonale do hlouby vyčistí a zklidní.

K němu si můžete pořídit eventuálně podpůrně léčebný krém, které by měl mít charakter pleťového mléka nebo řídkého krému (aby neucpával póry). Tyto krémy obsahují protizánětlivé, olupující a dezinfekční přísady (LHA=lipohydroxy kyseliny a AHA=alfahydroxy kyseliny, zinek, aj.). Obvykle se používají na noc a na den se použije pouze korektor (tyčinka k zamaskování červených projevů akné).

Optimální je ale navštívit odborného kožního lékaře, který Vás vyšetří, rozebere příslušné vlivy, poskytne informace a určí optimální způsob léčby pro Váš typ akné včetně doplňkové léčebné kosmetiky. Těžké formy akné vyžadují péči u zkušeného odborníka na akné a eventuálně i spolupráci dalších odborníků (gynekologie, endokrinologie, imunologie, plastická chirurgie, atp.)

Návštěva dermatologa

Oproti dobám minulým léčba akné zaznamenala velký pokrok a v současnosti je k disposici řada kvalitních léků a léčebných prostředků. Akné nelze vyléčit v pravém slova smyslu, protože příčinou jsou mazové žlázy a ty by se musely všechny odstranit. Včasnou, správně zvolenou a pečlivě prováděnou léčbou můžete skutečně dosáhnout zahojení projevů či zásadně zmírnit intenzitu a průběh akné a hlavně - zabránit tvorbě jizev .

Po vyšetření Vám dermatolog dle typu akné pravděpodobně předepíše nejdříve léčebný roztok. Obvykle to bývá roztok antibiotický nebo dezinfekční. Používá se 1 až 2x denně a lze s ním po ošetření projev dočistit pleť. Tedy po omytí kůže se roztok na kosmetickém tampónku nanese na postižená místa a tampónkem se mohou ošetřit i ostatní partie. Zevní antibiotika se vyrábí též v gelech, lotionech či krémech.

Protože u akné hrají roli nejen mikroorganismy, samotná léčba antibiotiky se doplňuje o další zevní léky. Proto Vám k nim lékař pravděpodobně přidá léčebný krém nebo gel. Tyto krémy mají složky protizánětlivé a antimikrobiální (benzoylperoxid, kyselina azelainová) a také působí proti zvýšenému rohovění a ucpávání pórů (retinoidy).

U těžší akné se dříve používala často světloléčba (fototerapie). Dnes se z bezpečnostních důvodů omezuje, používá se jen u pacientů s výrazně příznivou odezvou na slunění či předchozí fototerapii, a to v rozumné míře. Totéž platí o ozařování mimo zdravotnická zařízení, tedy pro kosmetická solária.

Pokud by se Vaše akné i při této léčbě nezlepšovala, může Vám lékař předepsat celkovou léčbu, tedy léky ve formě tablet. V první řadě jsou to antibiotika (obvykle tetracyklinové řady), která se na rozdíl od obvyklé týdenní léčby u infekcí podávají u akné dlouhodoběji -průměrně 2-3 měsíce.

U žen, které mohou a chtějí ji užívat, připadá v úvahu hormonální antikoncepce. Tedy po příslušném vyšetření u gynekologa si můžete nechat předepsat speciální hormonální léky k léčbě akné, které mají i antikoncepční vlastnosti (obsahují antiandrogeny - hormony proti mužským pohlavním hormonům).

Pokud se Váš stav ani po dlouhodobé léčbě antibiotiky a pravidelné a pečlivé místní léčbě nezlepšuje, je na řadě celková léčba léky odvozenými od vitamínu A - retinoidy . Není to však tak jednoduché. Vzhledem k určitým rizikům a nežádoucím účinkům je třeba napřed provést laboratorní vyšetření, u žen včetně těhotenského testu, zda tento lék (isotretinoin) vůbec můžete užívat. A dále získat schválení léku revizním lékařem Vaší zdravotní pojišťovny. Během užívání jsou pravidelné lékařské kontroly nezbytné. Ženy musí používat spolehlivou antikoncepci.

Pro úspěch léčby je z Vaší strany nezbytná vytrvalost a pravidelnost léčebné péče. Akné se nehojí „ze dne na den“ a falešné naděje na rychlé zlepšení mohou vést ke zklamání, rozčarování a nedůvěře v léčbu. Efekt se objevuje průměrně po 2-3 měsících léčby a výraznějšího zlepšení lze dosáhnout obvykle až po 6 měsících.V léčbě je třeba dlouhodobě pokračovat - má totiž i preventivní účinky! Nepodléhejte skepsi, k dispozici je skutečně řada účinných moderních léků. Léčte se pravidelně, důsledně a dlouhodobě a výsledky se dostaví.

Samotný vznik akné - tomu nezabráníte, neboť zde hraje roli dědičnost. Celkovou dobu trvání akné – činnost mazových žláz se sice po 40. roce zmenšuje, ale u někoho přetrvává až do vysokého věku.

Čištění pleti

K mytí nepoužívejte klasická (alkalická) tuhá mýdla, vhodnější jsou tzv. syntetické detergenty (tekutá mýdla, mycí emulze a gely s neutrálním či lehce kyselým pH), a to v normální frekvenci ! Nadměrně častým mytím stav můžete i zhoršit. Dávno neplatí předsudky, kde nedostatečná hygiena bývala považována za příčinu vzniku akné.

U většiny akné je vhodný peeling, tedy mechanické čistění kůže (není vhodný u zanícených a hnisavých projevů, kvůli roznášení infekce). Také šetrná exprese = vymačkávání komedonů je důležitá. Násilné mačkání kůži však zraňuje a vede k jizvení. Na začátek Vám doporučuji tato ošetření absolvovat u zkušené kosmetičky a dle její instruktáže pak eventuálně provádět samostatně doma. (Speciální chemický či fyzikální peeling - s kyselinou glykolovou, trichloroctovou, kryoterapie pomoci tekutého dusíku či kyseliny uhličité, laser, kauter patří pouze do rukou v korektivní dermatologii zkušeného lékaře.)

Časté otázky

Je nějaká dieta na akné?
Specifická dieta neexistuje. Staré pověry a mýty o čokoládě, aj. potravinách, které zhoršují akné, jsou již překonány. Také nespoléhejte na výrazné zlepšení po požívání multivitaminových a minerálních směsí. Dodržujte zásady zdravé výživy a také životosprávu s dostatkem spánku. Pokud jste si sami nepříznivý vliv určitých potravin na akné skutečně vypozorovali, tak jejich vynechání v jídelníčku můžete zkusit a otestovat si efekt.

Jak je to se sluněním?
Řada akné se zlepšuje v létě či po pobytu v slunečných oblastech. Mírné, rozumné slunění vede jednak ke kosmeticko kamuflážnímu efektu - kůže pigmentuje, opaluje se. Dále dochází k přirozenému peelingu, tj. olupování povrchních vrstev pokožky a i určitému snížení množství mikroorganismů na kožním povrchu. Ale pozor až u 20% lidí se naopak při slunění akné zhoršuje - hlavně při zvýšeném pocení, horkém, vlhkém počasí a často v kombinaci s nánosy opalovacích krémů (tropická akné, Mallorca akné).

A co psychika a akné ?
Stres, ať již tělesný či duševní, může se intenzitu akné zhoršovat. Spíše je však situace opačná, tj. těžší akné může u citlivých jedinců druhotně vést ke stresu, sebepodceňování, úzkostem až depresím. Akné není jen kosmetickou závadou, je problémem, který může mít důsledky sociální, pracovní i psychologické. Je- li to váš případ, neobávejte se vyhledat pomoc psychologa.

Mohu se normálně malovat a líčit ?
Dekorativní kosmetika není překážkou. Lze používat sypký tónovaný pudr či řídký make-up. Nevhodné jsou ale mastné, výživné a krycí krémy či make-upy, neboť mají komedogenní účinky. K odličování, jako podkladový krém, k přimazávání a také ke zklidnění kůže (většina léků na akné totiž kůži přesušuje a olupuje, někdy i dráždí) lze použít hydratační krémy nebo mléka, tedy prostředky s lehkou, řídkou konzistencí. To platí i pro prostředky proti spálení s ochrannými UV faktory, u akné jsou nejvhodnější ve formě gelů.

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Diskuse k článku
lukcukyn
2x

Na akné mi pomohl cleanse, je z bylin - žádná chemie. Poradil mi to jeden pán, co má obchod s bylinkama. Dá objednat na webu ht tp://www.zdravi-byliny.cz/pr odukt.php?4 Vyzkoušel jsem celou řadu prášků a mastí od nejlevnějších až po ty nejdražší. Kdo bude chtít, tak to zkuste. Třeba to pomůže taky Vám... Já jsem s tím měl velký problémy. Měl jsem bolestivé akné i na zádech a teď mám klid... Všechno se vyřešilo.

bugeta13

Ahoj,určitě ti ten cleanse pomohl?jsi si tim jistej???já že bych si hokdyžtak objednala taky....kdyztak napis na muj mail:[email protected]

nana
3x

na akné pomůže jedině Roaccutane ostatní vodičky a mastičky jsou jen ztráta času a iluzí doporučuji opustit kožního lékaře, který ho odmítá předepsat (odmítá Vás léčit!)a najít si lepšího následkem jsou jizvičky na kůži i na duši - akné není jen kosmetický problém


Celkový počet příspěvků v diskusi: 18. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Lupy - nemoc či kosmetický problém?

Pod pojmem lupy rozumíme drobné, vleklé, více či méně výrazné šupinatění pokožky hlavy, provázené zvýšeným vylučováním tužšího kožního mazu.

Rosacea (růžovka)

Projevuje se zpočátku prchavým, později trvalým zčervenáním s rozšířenými žilkami, dále pupínky až hnisavými puchýřky. V poslední fázi dochází ke zbytnění podkožní tkáně nosu ...

Akné

Akné není jen problémem puberťáků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce