Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Léčba akné

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 108982x )

Léčba akné závisí na typu akné, stupni postižení a rozsahu změn. V zásadě lze léčbu rozdělit na místní a celkovou. K místním lékům patří komedolytika, léky antibakteriální a ostatní.

shutterstock.com

Universální léčba akné neexistuje

Léčba akné závisí na typu akné, stupni postižení a rozsahu změn. V zásadě lze léčbu rozdělit na místní a celkovou. K místním lékům patří komedolytika, léky antibakteriální a ostatní.

Místní (lokální) léčba

Komedolytika

Komedolytika působí tak, že uvolňují již vytvořené komedony a zabraňují jejich opětovnému vzniku.

Důležitou skupinou jsou lokální retinoidy (Retin-A, Locacid, Airol, Differine, Isotrexin) . Nejmodernější z nich - Differine - rozvolňuje spojení mezi nahromaděnými kožními buňkami v kanálku chlupového váčku a brání tomu, aby docházelo k jejich zvýšené tvorbě a slepování. Tento hlavní účinek má význam nejen v akutní léčbě akné, ale i v udržovací terapii, která zabraňuje tomu, aby se akné znovu zhoršilo a přešlo do zánětlivé formy. Dá se říci, že udrží akné "na uzdě". Dále lokální retinoidy omezují tvorbu kožního mazu a působí protizánětlivě. Neúčinkují ale přímo proti bakteriím.

U přípravků starší generace docházelo k podráždění pokožky, což se projevovalo zčervenáním, pálením a olupováním kůže. Differine je však pacienty snášen velmi dobře a pokud je dodrženo doporučené dávkování, tyto problémy nevznikají. Starší retinoidy musely být v létě vysazovány, protože hrozilo větší nebezpečí podráždění. Differine je ale v létě snášen velmi dobře a k přerušení terapie není důvod.

Antibakteriální látky

Antibiotika hubí bakterie, které způsobují zánět.

Benzoylperoxid (Eclaran, Akneroxid, Aknefug-Oxid-Mild, OXY 10) navíc podporuje odstraňování odumřelých kožních buněk z povrchu pokožky. Nepůsobí ale na kožní buňky uvnitř chlupového váčku ani nesnižuje tvorbu kožního mazu, proto není vhodný pro udržovací léčbu. Pokud se použije s lokálními retinoidy, jejich účinky vhodně doplní.

Kyselina azelaová (Aknoren, Skinoren) kromě protibakteriálního účinku působí také komedolyticky, a ovlivňuje zánět. Její účinek však nastupuje pomalu a je mírnější, než je tomu u lokálních retinoidů. Může být používána také v létě.

Lokální antibiotika (Eryfluid, Aknemycin, Aknefug-EL, Zineryt, Dalacin T) působí antimikrobiálně a protizánětlivě. Neměly by se používat samostatně a dlouhodobě, protože hrozí, že si na ně bakterie zvyknou a po určitém čase na ně již nebudou účinkovat. Neměly by se podávat společně s celkovými antibiotiky. Lokální antibiotika by měla být aplikována jen při zánětlivé formě akné společně s lokálními retinoidy či jinými lokálními přípravky. Kombinace dvou odlišně působících skupin léků zvyšuje léčebný efekt.

Doplněk léčby akné

Doplňkem léčby akné jsou ovocné kyseliny (AHA, PHA), salicylová kyselina, zvláště její forma LHA. Pomáhají šetrně odstraňovat odumřelé kožní buňky. Zinek v lokální aplikaci podporuje hojení a účinek antibiotika

Velký vliv na zlepšení stavu má pravidelné čištění pleti, které brání uzavírání kožních pórů a vzniku zánětu. Při pravidelném denním čištění jsou odstraňovány odumřelé kožní buňky, kožní maz, nečistoty, zbytky mastí a případně make up a dekorativní kosmetika. Ucpávání vývodů mazových žláz je důležité předcházet. K čištění pleti jsou vhodné nekomedogenní přípravky, které nepřispívají k tvorbě černých teček , nepodráždí pleť a nezpůsobí zčervenání.

Celková (perorální) léčba

Celková léčba je předepisována u těžších a závažných forem akné, tj. těžší forma papulopustulózní akné a akné nodulocystická. V celkové léčbě akné se uplatňují 3 skupiny léků:

  • antibiotika
  • hormony
  • celkové retinoidy (deriváty vitaminu A). Celková léčba je předepisována u těžších a závažných forem akné, tj. těžší forma papulopustulózní akné a akné nodulocystická.

Celková antibiotika (především doxycyklin a erythromycin) je vhodné podávat krátkodobě a v kombinaci s ostatními lokálními přípravky, například lokálními retinoidy.

Hormonální antikoncepce (Diane 35, Pramino, Jeanine) je indikovaná pouze u žen. Lék tlumí tvorbu mazu, ale zánětlivé projevy akné neovlivní. Proto je nutná kombinace s lokální terapií.

Celkové retinoidy (Roaccutan, Aknenormin ) jsou nejefektnějším lékem u těžkých forem akné. Lék působí na všechny složky akné - tlumí mazotok, uvolňuje slepené buňky ve folikulárním ústí, současně tlumí i jejich zvýšenou produkci, působí protizánětlivě a nepřímo i antibakteriálně. Přesvědčivý účinek tohoto léku je však provázen i nežádoucími efekty.

Na prvním místě je možné poškození dosud nenarozeného plodu. Proto nesmí být lék podáván v těhotenství. U žen by měla být současně nasazena účinná antikoncepce a to nejen po dobu léčby, ale ještě nejméně 2 měsíce po ukončení léčby. K dalším nežádoucím účinkům patří suchost a křehkost kůže i sliznic, někdy bolesti kloubů a svalů. Souvislost mezi užíváním Roaccutanu a depresemi nebyla přesvědčivě prokázána.

Léčbě akné je běh na dlouhou trať

Jde o léčbu dlouhodobou, která vyžaduje trpělivost lékaře i pacienta. Doporučuje se používat kombinace lokálních léků, zvažovat použití léků v celkové aplikaci. Pacient má dbát o zvýšenou hygienu kůže, omezit pobyt na slunci, často se uvádí zhoršení u moře (působení UV záření, výrazné pocení, zvýšení tvorby kožního mazu)

U dívek a žen není námitek proti používání nedráždivé, nekomedogenní tzv. kamuflážní kosmetiky. Lze použít i léky s krycím efektem (Aknecolor, Aknefug), které ovšem neřeší základní příčinu vzniku akné. Korekce vzhledu má příznivý vliv na psychiku nemocných, zabrání opakovanému mačkání a škrábání projevů akné. Lze také doporučit pravidelné hl0uboké čištění pleti kosmetičkou.

Životospráva s dostatečným pohybem a strava bohatá na ovoce a zeleninu s vyloučením drastických diet je samozřejmým předpokladem. Alkohol, nikotin a především drogy výrazně akné zhoršují.

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Diskuse k článku
chrystyan
3x

Musim dodat ze Anenormin je nejuzasnejsi boj a lek proti Akne uzivam ho a vim to

anicka
1x

Slysela jsem ze je moc dobry doplnek stravy Dermax - na pokozku, vlasy a nehty... Nema nekdo zkusenost?

Blaze

You keep it up now, udnetrasnd? Really good to know.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 10. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Lupy - nemoc či kosmetický problém?

Pod pojmem lupy rozumíme drobné, vleklé, více či méně výrazné šupinatění pokožky hlavy, provázené zvýšeným vylučováním tužšího kožního mazu.

Rosacea (růžovka)

Projevuje se zpočátku prchavým, později trvalým zčervenáním s rozšířenými žilkami, dále pupínky až hnisavými puchýřky. V poslední fázi dochází ke zbytnění podkožní tkáně nosu ...

Svědění

Jedná se o nepříjemný kožní pocit, vznikající na základě zevních či vnitřních faktorů. Při hledání příčiny je třeba nejdříve konzultovat odborného kožního lékaře, včetně laboratorních vyšetření, pak eventuálně další odborníky.

Akné

Akné není jen problémem puberťáků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce