Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Alkohol je dobrý sluha, ale špatný pán

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2513x )

Alkohol je dobrý sluha, který dokáže člověka uvolnit, ale snadno se změní ve špatného pána, který jednoho může dovést až do smrtící spirály závislosti. To je samozřejmě extrémní případ, ale je pravda, že konkrétně v této době má mnoho lidí k pravidelnému popíjení opravdu blízko.

shutterstock.com

Tisíce Čechů se v únoru dobrovolně vzdávají alkoholu. Pivo, víno a koktejly vyměňují za vodu nebo limonádu. Hromadně se tak připojují k akci Suchý únor, která nabádá veřejnost k alespoň měsíční abstinenci. Sice je již půl měsíce za námi, ale nikdy není pozdě se k této výzvě připojit. Samozřejmě nejde o to několik týdnů abstinovat a v březnu se hezky rychle vrátit k obvyklému režimu. Smyslem Suchého února by mělo být ukázat člověku, jak se cítí, když vůbec nepije, a nakopnout ho k celkovému a dlouhodobému omezení množství požívaného alkoholu.

Sklenka alkoholu denně je prospěšná

Platí to hlavně v případě kvalitního vína - to snižuje hladinu cholesterolu, zmenšuje riziko tvorby krevních sraženin a zpomaluje kornatění tepen. Deci alkoholu po jídle dokonce prospívá i diabetikům.
"Pokud máte v pořádku játra, pak sklenka bílého vína nebo piva po obědě nemůže vadit. Dokonce doporučujeme pivo po jídle, samozřejmě v omezeném množství, tedy sklenku – zrychlí se trávení a játra začnou zpracovávat alkohol a nevyplaví tolik cukru do krve, což je dobré," říká edukační sestra Naďa Slavíková. Pokud bychom hledali další příznivé účinky vína, pak v nich obsažené třísloviny povzbuzují trávení, svědčí sliznici trávicího traktu a mají antibakteriální účinky.

Negativní účinky alkoholu na naše tělo

Klasické přísloví ale praví, že všeho moc škodí - a to platí o alkoholu dvojnásob. Větší dávka alkoholu totiž nastartuje v těle procesy, které připomínají stav, když tělo bojuje s infekcí. Alkoholické nápoje také obsahují velké množství energie (tzv. prázdných kalorií) a současně alkohol poškozuje játra. To vede k rychlejšímu ukládání tuků v játrech a následné steatóze („ztukovatění“ jater), sníží se jejich funkčnost a hrozí vznik chronického zánětu jater a jaterní cirhózy. Současně dochází k celkovému ukládání tuků v lidském organizmu a s tím souvisejícími riziky (obezita, ateroskleróza, infarkt myokardu atd.). Někteří lékaři upozorňují i na souvislost mezi alkoholem a zvýšením rizika rakoviny hrtanu, hltanu, jater, prsu, slinivky břišní, dutiny ústní nebo jícnu - v kombinaci s kouřeníma konzumací uzenin se ještě zvyšuje.

Zhoubný nádor však zdaleka nehrozí jen největším konzumentům alkoholu – značně stoupá již při relativně malém množství denně.
 „V období karantény máme tendenci svůj příjem alkoholu méně kontrolovat. Ke zvýšení rizika vzniku rakoviny přitom dlouhodobě stačí spotřeba okolo pouhých 60 gramů alkoholu, tedy zhruba tři skleničky destilátu denně – to jsou pro srovnání 3 dvoudeci vína nebo 3 velká piva. Lidí, kteří se okolo této hladiny spotřeby, nebo nad ní, pohybují, je v Česku prakticky přes milion,“ varuje adiktolog prof. Michal Miovský z Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice.

Nadměrná konzumace alkoholu může také poškodit tkáně v zažívacím traktu a zabránit střevům trávit jídlo a vstřebávat živiny a vitamíny. Výsledkem bývá podvýživa. Silné pití může také vést k plynatosti, nadýmání, pocitu plnosti v břiše, průjmu nebo bolestivé stolici. U lidí, kteří pijí příliš, nejsou vředy nebo hemoroidy nic neobvyklého.

Alkohol má také na svědomí likvidaci mozkových buněk. Jeho vyšší dávky mohou v těhotenství poškodit vývoj mozku nenarozeného dítěte. Kvůli alkoholu se nám také mění nálada - jedni se propijí do euforie a veselosti, jiní začnou plakat a další jsou agresivní. Není výjimkou, že častá konzulace alkoholu může nastartovat deprese a jiné duševní poruchy. Významně rovněž ovlivňuje rodinný a společenský život.

Vysoká míra alkoholu má vliv nejen na játra, srdce či psychiku, ale také na schopnost založit rodinu. Popíjení alkoholických nápojů nemá vliv pouze na mužskou plodnost, ale významně ovlivňuje také ženy.
Je prokázána souvislost mezi konzumací alkoholu a potížemi s početím. Konzumace více než 25 skleniček týdně například ovlivňuje kvalitu spermií. Játra jsou zatížena odbouráváním alkoholu, a nemohou proto udržovat hormonální rovnováhu v těle. Takzvaný oxidativní stres poté poškozuje membrány a dochází také k nedostatku vitaminů,“ říká MUDr. Pavel Otevřel z kliniky Reprofit.

Obrovským rizikem je poté pití v těhotenství, tím budoucí matky ohrožují život i zdraví svých dětí.
„Alkohol se dostává přímo k plodu skrze placentu, hrozí tak nejen vyšší riziko potratu, ale i vznik vývojových vad plodu. Děti alkoholiček se často rodí předčasně a mají zhoršené psychomotorické funkce. Pokud pije matka velké dávky alkoholu, dítě se bohužel může narodit i s abstinenčními příznaky,“ upozorňuje MUDr. Štěpán Machač z IVF Clinic. Pravidelné popíjení jednoho alkoholického nápoje za druhým nemusí mít vliv pouze na schopnost úspěšně počít dítě, ale i na libido a erekci. Sklenička červeného vína sice rozproudí v těle krev a může přispět ke zvýšení libida u žen i mužů, velké množství alkoholu má zcela opačný účinek.
„Při nadměrném pití strádá celý organismus, dochází ke snížení chuti na pohlavní styk i k problémům s erekcí,“ říká MUDr. Otevřel.

Co se stane, když přestanete pít alkohol?

Krásnější pleť

Alkohol dehydratuje nejen tělo, ale také pokožku. Pravidelné pití alkoholu navíc může způsobit nedostatek zinku, což může vyvolat histaminovou reakci, která vede k zarudnutí obličeje nebo také růžovce.

Úbytek hmotnosti

Není žádným překvapením, že alkoholické nápoje obsahují prázdné kalorie, které se často negativně promítají do tělesné váhy. Při pití tělo přestane metabolizovat potravu a soustředí se primárně na odbourávání alkoholu, což může vést k nadbytku inzulínu v krvi. Dejte si však pozor, abyste chuť na alkohol nezajídali, a skleničku vína tak nezačali nahrazovat nezdravým mlsáním.

Lepší a kvalitnější spánek

Je sice pravda, že díky alkoholu rychleji usnete, ale odborné studie ukazují, že pití alkoholu před spaním vážně narušuje kvalitu spánku.

Alkohol narušuje takzvanou normální spánkovou architekturu fyziologického spánku, kdy se střídají fáze REM (z angl. Rapid Eye Movement, rychlé oční pohyby) spánku, kdy se nám zdají sny, a hlubokého, Non-REM spánku. Vlivem sedativního působení etylalkoholu dojde v první fázi k navození celkového útlumu, rychlému nástupu a převaze Non-REM spánku. Při něm dochází nejprve k výrazné svalové relaxaci, po které pak mohou vzniknout naopak svalové křeče a zatuhnutí svalů. Ve druhé fázi spánku se naopak projeví potlačený REM spánek, který je ale mělký a člověk se při něm snáze budí.

Alkohol také působí močopudně, protože tlumí vylučování antidiuretického hormonu (adiuretin, ADH) z mozku. Tím dochází k dehydrataci, rychlejšímu vylučování vody z organizmu, zvýšené tvorbě moči ledvinami a nucení na močení, které také vede k častějšímu buzení i během noci nebo dřívějšímu probuzení. To vše následně způsobí pocit nedokonalého odpočinku, člověk se probudí unavený, dehydratovaný, s bolestmi hlavy a někdy i svalů. Pokud se vlivem dlouhodobé nemírné konzumace alkoholu situace často opakuje, dochází k chronickým spánkovým poruchám a následně mohou vzniknout i chronické únavové syndromy, poruchy nálady a paměti.

Pokud přestanete pít alkohol, možná se budete chvíli převalovat ze strany na stranu, než se vám podaří usnout, ale váš spánek bude více osvěžující a následující den budete bystřejší a více odpočatí. Kvalitní spánek vám zlepší náladu, koncentraci a duševní výkonnost.

Čilejší mozek

Alkohol má na svědomí likvidaci mozkových buněk. Pokud se tedy rozhodnete abstinovat, bude regenerovat i váš mozek, takže se zlepší vaše pozornost, paměť i soustředění.

Zdravá játra

Vědci zjistili, že po měsíci abstinence dochází k průměrnému poklesu jaterního tuku o 15 % (u některých lidí dokonce o 20 %). Jeho hromadění v játrech přitom může vést k jejich poškození. Lidé, kteří dlouhodobě konzumují alkohol ve větším množství ohrožují játra cirhózou, což je velmi vážné onemocnění, které může skončit i smrtí. 

Silnější imunita

Konzumace alkoholu ovlivňuje i imunitní systém. Odvádí totiž z těla vitamíny, minerály a další důležité živity. Člověk je pak náchylnější k celé řadě onemocnění, špatně se mu hojí rány nebo se mohou objevit pooperační komplikace.

Vaše riziko rakoviny klesne

Konzumace alkoholu, spolu s kouřením a konzumací uzenin, je spojena se zvýšeným rizikem rakoviny hltanu, hrtanu, jícnu, jater, tlustého střeva, konečníku, prsu, prostaty nebo slinivky břišní. 

Větší šance na zplození potomka

Alkohol snižuje ženskou i mužskou plodnost. Jeho denní konzumace ovlivňuje kvalitu spermií, má negativní vliv i na erekci a libido. Je důležité si uvědomit, že na miminku se podílejí muž i žena současně, a proto se úprava životního stylu týká obou partnerů.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Brokolice, ne omáčka na pizzu, snižuje riziko rakoviny

border="1" hspace="4" Konzumace většího množství brokolice nebo salátu ze syrového zelí může pomoci ochránit muže před

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce