Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Atopický ekzém: hýčkejte si svůj kožní mikrobiom

( Komerční prezentace | přečteno: 1902x )

O střevním mikrobiomu se v posledních letech často píše. Výzkum totiž prokázal, že mikrobiom souvisí s mnoha zdravotními obtížemi a onemocněními: cukrovkou, autismem, úzkostí, obezitou. Střeva však nejsou jedinou částí těla osídlenou množstvím mikroorganismů - kůže je rovněž domovem milionů bakterií, plísní a virů, které sehrávají klíčovou roli při zachování zdraví naší pokožky.

loreal.cz

Kůže plní funkci bariéry a brání náš organismus před invazí a přemnožením patogenních bakterií. Kyselý kožní plášť, deskvamace a další mechanizmy brání jejímu patologickému osídlení, navíc podporuje též růst komenzálních bakterií. Kůže je také i domovem pro nespočet bakterií a jiných mikroorganismů.

Mikrobiom, dříve označován jako mikroflóra, je nový termín pro souhrn genů všech mikroorganismů v našem těle a je považován za „druhý lidský genom“, který je nepostradatelným členem lidského organismu. Můžeme si jej představit jako všechny nepatogenní komenzální mikroorganismy v lidském těle, včetně bakterií, kvasinek, virů, protozoí nebo roztočů. Mikrobiom lidského těla sídlí na 5 místech, na tzv. „hotspots“: nosní sliznice, ústní dutina, kůže, gastrointestinální a urogenitální systém.
Každý z nás má svůj unikátní mikrobiom.

Na povrchu kůže se běžně vyskytují druhy bakterii jako jsou Staphylococcus , Microccous., Corynobacterium  a další…Staphylococcus epidermidis primárně kolonizuje kůži a je důvodem některých kožních problémů.

Nerovnováha mikrobiomu na pokožce ovlivňuje její stav a přemnožení některých skupin vede k narušení symbiózy. Nové poznatky o mikrobiomu, jak ho vyrovnat, umožňují mnohem lépe a efektivněji řešit akutní stavy spojené např s atopií.

La Roche-posay, značka doporučovaná 90 000 dermatology z celého světa, je průkopníkem v oblasti výzkumu mikrobiomu, na němž spolupracuje s dematology již od roku 2011. Doposud všechny přípravky určené pro pokožku se sklonem k atopii nejprve zklidňovaly zánět a poté obnovovaly kožní bariéru za účelem znovunastavení její ochranné funkce. Dnes Laboratoře La Roche-Posay dokazují, že pro dlouhodobou úlevu atopické pokožky nestačí pouze obnovit funkci kožní bariéry – je také nezbytné opět vyvážit její mikrobiom.

Atopický ekzém

Atopická dermatitida je chronickou, zánětlivou patologií pokožky. Pokožka atopických pacientů vykazuje abnormální propustnost spojenou s hyperreaktivním a nevyrovnaným imunitním systémem. Nedostatečná účinnost kožní bariéry umožňuje pronikání alergenů do organismu a stojí za alergickými reakcemi. Pokožka je velmi suchá a olupuje se, což vede ke svědění a vzplanutí zánětů. Následuje opakující se koloběh.

Příznaky atopického ekzému

Atopický ekzém se projevuje porušením kožní bariéry, pokožka je velmi suchá a olupuje se, což vede ke svědění a následnému škrábání, které znovu naruší kožní bariéru. Můžeme rozlišit dvě fáze – akutní vzplanutí a období klidu. Fáze akutního vzplanutí vyúsťuje v zánět, svědění, hnisání, strupy, apod. Faktory vedoucí ke vzplanutí ekzému jsou například prach, pyly, prací prostředky či velmi suchý vzduch. Období klidu, ke kterému dochází mezi dvěma fázemi akutního vzplanutí, je charakterizováno extrémní suchostí.

Jak bojovat s atopickým ekzémem? Vyberte vhodnou hygienu!

la_roche_posay_lipikar_relipidacni_balzam.pngPro hygienu doporučujeme použít velmi jemný mycí přípravek bez mýdla Lipikar Syndet AP+, jehož cílem je zklidnit podráždění, hydratovat a zvýšit ochranu pokožky. Poté je dobré se namazat tělovým balzámem proti podráždění a škrábání Lipikar AP+M, který pomáhá pozastavovat akutní vzplanutí atopického ekzému, stabilizovat pokožku a dlouhodobě obnovit funkci kožní bariéry. Přípravky Lipikar zároveň pomáhají vyrovnávat mikrobiom pokožky (souhrn všech mikroorganismů), který nás chrání například před záněty kůže a vzplanutím, jako je právě atopická dermatitida.

Přípravky, které napomáhají snížit akutní projevy a předcházet jejím vznikům, díky unikátní technologii a složení:

https://www.lekarna.cz/lrp-relipidacni-balzam-400-ml/

https://www.lekarna.cz/la-roche-posay-lipikar-huile-lavante-ap-400-ml/

https://www.lekarna.cz/la-roche-posay-lipikar-stick-ap-15-ml/

https://www.lekarna.cz/lrp-lipikar-syndet-ap-400ml-r16/

Ekzém: noční můra, která svědí

Ekzém je běžné, nenakažlivé kožní onemocnění, které vede k velmi suchým, olupujícím se místům na kůži. Objevuje se také začervenání a svědění. Odhaduje se, že celosvětově tímto onemocněním trpí 1 z 10 dětí. Ekzém může přetrvávat až do dospělosti.

Nová studie La Roche-Posay zdůrazňuje významný dopad ekzému na kvalitu života. Studie provedená na 5 000 pacientech s ekzémem ukázala, že 50 % z nich čelí intenzivní bolesti způsobené právě tímto onemocněním. Děti s ekzémem navíc trpí závažnou suchostí pokožky a neustále se škrábou, a to i během spánku.

Výzkum La Roche-posay ukázal, že ekzém je spojen s dramatickým poklesem bakteriální diverzity, kdy je až 30 % ekosystému tvořeno pouze jedinou bakterií: staphylococcus aureus (stafylokok). Tato nerovnováha mikrobiomu se podílí na třech vzájemně spolu souvisejících mechanismech:

  • kolonizace bakteriemi stafylokoka: akutní fáze ekzému se vždy opakují.
  • narušení kožní bariéry: pokožka je velmi suchá.
  • zánět pokožky: pokožka svědí a vzniká potřeba škrábat se.

Řada LIPIKAR, přichází s renovací svého ikonické přípravku, emoliencia BAUME AP+, tentokrát s novou technologií zamezující množení a perzistenci bakterií Stafylokoka, jež souvisí s ekzémem, pro posílení rovnováhy mikrobiomu.

La Roche-Posay na základě nejnovějšího výzkumu o mikrobiomu objevilo, že zlatý stafylokok si vytváří bakteriální biofilm, aby se ochránil. Nová formulace Lipikar byla speciálně navržena tak, aby bojovala proti vytvoření tohoto biofilmu s cílem posílit kožní bariéru a zmírnit recidivu ekzému.
Exkluzivní patentovaná aktivní látka značky La Roche-posay, Aqua posae filiformis, z termální vody z La Roche-posay. obnovuje rovnováhu kožního mikrobiomu, reguluje zánět a u pacientů s ekzémem oddaluje akutní fáze.

Nyní Lipikar AP+M relipidační balzám obsahuje navíc microresyl - novou ingredienci, která podporuje vyváženost a diverzitu mikrobiomu, a to i v těch nejzávažnějších případech.

Objevte více…

https://www.lekarna.cz/lrp-relipidacni-balzam-400-ml/

Jak pečovat o pokožku ekzematika

  • RADĚJI SPRCHU NEŽ KOUPEL: Dlouhá koupel pokožku vysušuje. Voda ve sprše nebo v koupeli by měla mít maximálně 35 ºC.
  • OPLÁCHNĚTE SE DŮKLADNĚ OD ZBYTKŮ MYCÍCH PŘÍPRAVKŮ: Vyhýbejte se použití klasického vysušujícího mýdla. Čistou vodou odstraňte veškeré zbytky mýdla ze své pokožky.
  • VYHNĚTE SE ALERGENŮM
  • POUŽÍVEJTE OLEJ DO KOUPELE: Při koupání používejte neutrální koupelový olej na tělo, který vás ochrání proti vysušujícím účinkům tvrdé vody. Některé oleje mají schopnosti neutralizovat účinky tvrdé a vápenité vody.
  • POUŽÍVEJTE SPRÁVNÝ ČISTICÍ PŘÍPRAVEK: Poslechněte doporučení svého lékaře nebo lékárníka a používej čistící přípravek, který je vhodný pro citlivou pokožku. Má minimalistické a bezpečné složení.
  • NEZAPOMEŇTE POUŽÍT VHODNÝ KRÉM/MLÉKO PO KAŽDÉM UMYTÍ
  • OSUŠTE SE POKLEPÁVÁNÍM: Pokožku osušte jemným poklepáváním namísto tření. Při mytí používejte ruce místo mycí žínky.
  • JAKO V BAVLNCE: Vyhněte se vlně, hrubým látkám a syntetickým textiliím. Bavlna a len s jemnými vlákny jsou pohodlnější a snadněji vstřebávají pot.
  • VYVÁŽENÁ VÝŽIVA: Dodržujte správnou životosprávu a vyvarujte se alergenním potravinám (kořeněnému jídlu, čokoládě, kravskému mléku atd.)
  • SPORT: Sport a pohyb pomáhá. Zapomenete na svědění kůže.
  • NE PŘÍLIŠ TEPLÉ NOCI: Optimální teplota pokoje přes noc je 18 °C.
Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Účinnost opalovacího krému

Je pravda, ze cim je ochranny slunecni faktor opalovacich kremů vyssi, tim dele trva, nez se krasne opalime?dekuji

Suchá kůže v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Jsem v 7. měsíci těhotenství, váhový přírůstek je v doporuč.limitu, můj "problém" je spíše kosmetického charakteru. Ať se mažu jakýmkoliv speciálním krémem na tělo v těhotenství (zkoušela jsem např. českou Bonellu a některé zahraniční výrobky),klasickou a oblíbenou NIVEOU, mandlovým či dětským olejem, kůže na celém těle, nejen na prsou a břiše, je nepříjemně suchá a loupe se. Vím, že to není žádný vážný problém, jen nepříjemnost, ale já bych i v těhotenství pro své tělo chtěla udělat maximum. Ještě bych doplnila, že uvedené výrobky kombinuji a mažu se i několikrát denně (olej používám i do koupele a vtírám do vlhké kůže). Můžete mi doporučit nějaký konkrétní výrobek, který by byl opravdu účinný? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Nadměrné maštění kůže

DOBRY DEN, je mi 20 let jsem muz, jiz druhym rokem trpim nadmernym mastenim kuze na obliceji, celistech a zad. Spousta lidi rika, ze jsem jeste ve vyvinu a tim me takto uklidnuji, ale i pri opakovanych navstevach dermatologa, ktery me predepisuje (Eryfluid sol. a Aknecolor past.) me nepomahaji, ba dokonce zhorsuji! Pri sdeleni tohoto problemu, me lekar odmita cokoliv jineho predepsat a pokracuje vytrvale jiz druhym rokem v techto "lecich"! Je to sice pouhy kosmeticky problem, ale velmi me trapi a tak bych Vas prosil o jakoukoliv radu. (Pripravky jako Oxy, Clean and Clear, Zinat, atd. jsou neucinne ba naopak mou plet jeste podrazdi.) Děkuji

Olupování pokožky v zimě

V zimním období mám potíže s olupováním pokožky na obličeji (přesněji čelo). Potřebovala bych vhodný postup nebo přípravek, jak tomu zabránit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce