Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bolesti zad v těhotenství a jak s nimi zatočit

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 22088x )

Bolesti zad a pánve u těhotných žen představují problém, kterému se věnoval už Hippokrates. Objevovaly se různé a často bizarní teorie o příčinách jejich vzniku. Faktem zůstává, že se ženské tělo v průběhu těhotenství mění v několika rovinách. Mohou za to hormony, které vyvolávají změny v pánevních kloubových strukturách tak, aby ženě ulehčily nastávající porod.

Profimedia

S těmito přeměnami však přichází i určitá fyziologická nestabilita, což může v konečném důsledku vést ke vzniku bolesti zad. Nyní vám poradíme jak proti ní během těhotenství i po porodu bojovat.

Moderní medicína s použitím radiologických metod dokázala, že u těhotných žen dochází od 8. týdne těhotenství ke změnám na pubické symfýze (stydké sponě) a také k množství hormonálních změn. Například produkce hormonu Relaxin způsobuje značné změkčování vazivových struktur v oblasti pánve a dolní části zad, což může mít za následek určitou nestabilitu sakroiliakálního kloubu (tzv. SI kloubu), který představuje málo pohyblivý kloub mezi kostí křížovou a pánví. Tato nestabilita se pak může navenek projevit jako bolest v oblasti dolní části zad. Většinou se jedná o bolest jednostrannou, vystřelující do kyčelního kloubu a dolní končetiny. V těhotenství se doporučuje vyhýbat se jakýmkoliv lékům proti bolesti, a to i včetně gelů, které nesou podobná rizika. I tak existují způsoby jak proti bolesti bojovat a alespoň částečně ji zmírnit.

Jak bojovat s bolestí zad během těhotenství

těhotenstvíBolesti zad a pánve u těhotný žen způsobují zejména aktivity jako chůze, nastupování a vystupování z auta, stoupání do schodů a vstávání z postele. Při vystupování z auta a vstávání z postele by se měla budoucí maminka vyvarovat postupnému spouštění jedné a následně druhé nohy. Nejdříve je vhodné zaujmout pozici vsedě a poté najednou spustit obě nohy na podlahu. Těhotná žena by dále neměla setrvávat dlouho v jedné pozici a nikdy by neměla sedět s překříženými dolními končetinami.

Těhotné ženy často trápí bolest zad i během spánku. Všeobecně ideální polohou je pro nastávající maminky spánek na levém boku, s tím, že by měla být hlava v rovině s páteří. Nohy a kolena by měly být ohnuté a polštář umístěný mezi nohami. Doporučuje se také menším polštářkem vypodložit bříško. Nastávajícím maminkám mohou od bolesti ulevit i masáže. Nemají sice vědecky podložený účinek, avšak mohou pomoci k psychické i fyzické pohodě. Maminky zejména ocení uvolnění chodidel, avšak pro masáže v oblasti zad raději navštivte fyzioterapeuta nebo maséra se specializací na masáže pro těhotné.

Proti bolestem zad lze bojovat i samotným držení těla.
„Maminky mají většinou kvůli rostoucímu bříšku tendence propnout kolena, zaklonit se a zaklesnout se do spodní části zad. Toto držení pak nesporně vede k přetížení zádových svalů v dané oblasti. Snažte se držet tělo rovně a vzpřímeně. Instrukce stáhnout lopatky vzad a vystrčit hrudník vpřed je již špatným přežitkem,“ radí fyzioterapeutka Kateřina Průchová.

Od bolesti vám mohou také ulevit nejrůznější cviky. Jejich efektivita však záleží na stavu a příčině dané bolesti. Proto pokud budete cítit jakékoliv nepříjemné pocity, přestaňte. V poslední době jsou velmi rozšířená různá skupinová cvičení zaměřená přímo pro těhotné, včetně cvičení v bazénu, těhotenské jógy, cvičení na míčích, cvičení na labilních plošinách a jiné. Můžete také zkusit některé cviky sama doma.
„Abyste uvolnila bederní páteř, kde se v těhotenství bolesti nejčastěji objevují, klekněte si na paty, roztáhněte od sebe dolní končetiny tak, aby se mezi ně vešlo bříško. Následně se pomalu předkloňte s rukama nad hlavou, až se čelo, předloktí a lokty položí na podložku. V této poloze se prodýchejte do bederní oblasti,“ radí fyzioterapeutka.

Co když bolest zad po porodu nezmizí?

Ve většině případů bolest zad u těhotných žen po porodu spontánně vymizí do 3 měsíců. U některých žen to trvá ale i jeden rok, někdy k vymizení bolesti vůbec nedojte. Z praktického hlediska je vhodné obrátit se na odborníka, pokud bolest sama neustoupí do čtvrt roku po porodu.

podání lékuOd bolesti se dá ulevit několika způsoby. V řadě případů stačí fyzioterapie. Pokud však bolest nechce ustoupit a konzervativní metody nepomáhají, může intervenční algeziolog precizně pod kontrolou RTG podat přímo do postižené oblasti nízkou dávku kortikosteroidu s lokálním anestetikem.
„Takovýto zákrok u většiny pacientů vede k okamžité úlevě od bolesti a v řadě případů i k jejímu trvalému odstranění. Zákrok trvá pár minut a probíhá ambulantně. Během něj je pacientce lék podán prostřednictvím tenké jehly, která je cíleně zavedena k místu, které dělá problémy. Pojišťovny VZP a VoZP tento zákrok plně hradí, u ostatních pojišťoven se pak cena pohybuje okolo 2 000 Kč,“ říká lékař s dlouholetou praxí ve Velké Británii MUDr. Robert Tirpák, z kliniky EuroPainClinics, která se zabývá léčbou bolesti pomocí miniinvazivních zákroků. Tento výkon navíc mohou bez problémů podstoupit i kojící ženy, protože dávka léku je nízká a nepodává se do míst, kde by se významně vstřebala do krevního oběhu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce