Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bonding je důležitý pro dítě i maminku

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1470x )

Pokud proběhne porod bez komplikací a novorozenec je zdravý, mohou maminky strávit prvních až dvou hodin po porodu s čerstvě narozeným dítětem u sebe na těle, což podporuje utváření vzájemných vazeb a přispívá ke klidnějšímu začátku života novorozence.

shutterstock.com

Co vlastně znamená bonding?

Z angličtiny se překládá jako lepení nebo přilepení. Je to kontinuální pokračování života dítěte mimo dělohu. Hned po narození, když se přeruší a zasvorkuje pupečník, se dítě položí na břicho maminky. Jsou v kontaktu „skin to skin“, tedy kůže na kůži. Samozřejmě je to možné pouze za podmínky, že celý porod probíhá bez komplikací.

Jak bonding probíhá

Pokud má maminka zájem o bonding, tak dostane dítě hned po porodu na břicho. Otření a zabalení novorozence je možné provést na těle maminky. Záleží samozřejmě na ní, zda jí je to příjemné. Miminko u ní může zůstat třeba čtvrt hodiny, pak je ošetřeno na porodním boxu a zase je jí vráceno. Pokud to zdravotní stav dítěte a maminky umožní, může být miminko ponecháno s matkou i dvě hodiny.

Základní podmínkou bondingu je nekomplikovaný porod a dobrý zdravotní stav novorozence

Porod musí probíhat fyziologicky, tedy spontánně bez pomocí kleští nebo vakuumextraktoru. Po komplikovaném porodu musí stav miminka nejdříve zhodnotit lékař, pokud je dítě v pořádku, lze ho přiložit. Jiné je to u porodu císařským řezem. Pokud se provádí ve spinální anestézii, dítě můžeme na chvíli přiložit k tváři maminky. Potom je odneseno k ošetření, protože není možné, aby na operačním stole bylo dítě ponecháno na hrudi maminky. Při celkové anestézii může maminku zastoupit tatínek. Podmínkou je, že se otec musí svléknout do půl těla a novorozenec je mu přiložen „kůže na kůži". Ohlasy od tatínků jsou velmi pozitivní.

Jinak řečeno – na těle maminky vstupuje do života klidněji…

Určitě. Jak již bylo řečeno, dítě je po přiložení na břicho matky klidnější, méně pláče. Tělo maminky je pro novorozence mnohem příjemnější než vyhřátý inkubátor. Pozitivní je to i pro ženu, nosila v sobě dítě, těšila se na něj, nyní se narodilo a může ho mít hned u sebe. Buduje se tak vzájemný vztah mezi nimi.

Pokud se žena po porodu fyzicky necítí na bonding

Většina maminek má o bonding po porodu zájem. Pokud se během poporodního ošetřování maminka necítí příjemně, je prostor pro ošetření miminka. Vždy je to o domluvě maminky a zdravotní sestry. Správně by měl bonding trvat alespoň dvě hodiny, ale i kratší doba má smysl, protože jde o sblížení s miminkem.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce