Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Celiakie a neplodnost spolu mohou souviset

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4707x )

Snažíte se o dítě a stále nemůžete otěhotnět. Nebo už k otěhotnění dojde, ale během prvních třech měsíců přichází samovolný potrat. Příčinou může být neléčená celiakie, která je u žen často diagnostikována až poté, co několikrát potratí.

shutterstock.com

„Celiakie byla dříve považována za vzácné onemocnění, ale ukázalo se, že jeho výskyt je naopak poměrně častý. Může se objevit v jakémkoliv věku, v dospělosti nejčastěji po různé duševní nebo tělesné zátěži, operaci, u žen například po porodu. Odhaduje se, že jen v České republice je 90 procent nemocných, kteří o svém problému vůbec nevědí. U řady nemocných je celiakie zjištěna již v dětství, kdy mají většinou klasické příznaky střevních komplikací,“ uvádí lékař Petr Podroužek, který je zároveň odborným ředitelem EUC Laboratoří.

Mezi příznaky patří průjmy nebo zvracení, které doprovázejí únava, deprese, poruchy menstruace, neplodnost či potraty. Mohou se objevit kožní problémy, zvýšená náchylnost k infekcím či větší kazivost zubů. Na celiakii mohou upozornit také zvýšené jaterní testy či záněty štítné žlázy. U dětí se projevuje například malým vzrůstem vzhledem k věku, průjmy, podvýživou. Jen málokoho v takových případech ale napadne hledat problém právě v nesnášenlivosti lepku, a proto většina případů nebývá spolehlivě rozpoznána.

Čtěte také: Celiakie - příznaky se mění s věkem

U žen může být celiakie spojena s pozdějším nástupem menstruace a její nepravidelností, častá je neplodnost, opakované spontánní potraty, včetně růstové retardace a nízké porodní hmotnosti dětí.

Souvislost celiakie s reprodukčními problémy není zatím zcela jasná. Možné vysvětlení neplodnosti a špatných výsledků těhotenství je malabsorpce kyseliny listové a dalších živin. Výsledky výzkumu ukázaly, že celiakie hraje roli v opakovaných potratech i v poruchách vývoje plodu. Lékaři při něm zjistili, že ty ženy, které prodělaly opakovaný potrat nebo mají zkušenost s poruchami vývoje plodu, měly zároveň v krvi vyšší hladinu protilátek proti lepku.

Některé studie také ukázaly, že ženy nejsou jediné, které trpí ve spojení s celiakií reprodukčními problémy. Téměř polovina sledovaných mužů s celiakií trpěla v souvislosti s onemocněním sexuální dysfunkcí, nebo špatnou kvalitou semene, což vedlo ke zvýšené neplodnosti.

Autoři výzkumu tak upozorňují na důležitost včasné diagnostiky celiakie zejména u žen, které se pokouší otěhotnět, protože jde zjevně o faktor, který má vysoce rizikový potenciál při vzniku těhotenských komplikací. Ačkoli je celiakie neléčitelná, u těch žen, které držely bezlepkovou dietu, se riziko potratu ukázalo jako devětkrát nižší a šestkrát se snížilo riziko, že porodí dítě s velmi nízkou porodní váhou.

Ženy, které prodělaly několik potratů, by tedy měly být vyšetřeny na přítomnost protilátek proti lepku a měla by u nich být provedena enterobiopsie. Právě nediagnostikované případy celiakie by totiž mohly stát za četnými případy neobjasněných těhotenských komplikací. Ženy s celiakií výrazně častěji podstupují císařský řez než zdravé rodičky. Kromě toho celiakie zvyšuje i riziko, že se u těhotné ženy objeví preeklampsie nebo poporodní krvácení.

Čtěte také: Neléčená celiakie může způsobit zdravotní komplikace

Zrádná je na celiakii skutečnost, že onemocnění může probíhat zcela bez příznaků. Takže zatímco některé postižené na jejich chorobu upozorní například průjmy, úbytek na váze či nechutenství, jiní o své nemoci nemusejí celé roky ani vědět. V případě, že je negativně ovlivněna "pouze" plodnost nebo vývoj těhotenství, celiakie napadne, právě kvůli absenci jiných zdravotních problémů, jen málokoho.

Celiakie se obvykle diagnostikuje kombinací krevních testů a enterobiopsie, a ačkoli se toto onemocnění dá léčit, zcela vyléčit ho zatím lékaři nedokáží. Základním opatřením, ke kterému se v případě potvrzené celiakie přistupuje, je bezlepková dieta, která projevy této nemoci tlumí. Právě striktní dodržování jídelníčku s nulovým obsahem lepku může, podle provedených výzkumů, výrazně zvýšit naději, že těhotná žena donosí a porodí zdravé dítě.

Čtěte také: Jak začít s bezlepkovou dietou

Screeningové vyšetření je tedy indikováno u pacientek s nevysvětlitelnou sterilitou, s častým potrácením plodu v prvních třech měsících těhotenství a neschopností donosit plod. Diagnóza by pak měla být ověřena bioptickým vyšetřením střevní sliznice. Výsledkem včasné diagnózy je rychlé nastavení bezlepkové diety, které může přispět k obnovení plodnosti a přispět ke zlepšení sdružených onemocnění.

Pokud u vás již byla celiakie diagnostikována a zároveň jste těhotná, je velmi důležité, abyste se svým lékařem konzultovala dávky kyseliny listové, které v průběhu tohoto období budete užívat. Celiakie totiž může negativně ovlivňovat její absorpci a většinou je potřeba zvýšit její konzumované množství.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chtěli bychom miminko, ale ... část 1.

Pokud právě vy jste se v těchto slovech (nebo myšlenkách) poznali, jste těmi pravými, pro koho jsme připravili toto téma. Protože autorka textu není lékařka, nýbrž terapeutka, která se zabývá touto problematikou z psychosociálního hlediska, nebudeme se zde zabývat měřením bazálních teplot, počtem vajíček, transfery… ale spíše tím, co znamenají problémy s početím potomka pro konkrétní páry a jak zvládnout úskalí léčby.

Chtěli bychom miminko, ale ... část 2.

Mimotělní oplodnění je jednou z metod asistované reprodukce a jeho psychická náročnost plyne jednak z faktu, že páru je již jasné, že všechny ostatní přirozenější způsoby počet v jeho případě byly neúspěšné, jednak z faktu...

Chtěli bychom miminko, ale ... část 3.

Jsme spolu už 5 let a teď jsme se začali léčit v CAR. Asi to ještě nějakou dobu potrvá, než budeme mít vlastní dítě. O tom, že máme tyto problémy nevědí ani naši nejbližší...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce