Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

České léčebné konopí v lékárnách

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6673x )

Doposud bylo v Česku dostupné konopí výhradně ze zahraničí. Toho bylo loni v lékárnách vydáno 846 gramů, pacienty odrazovala vysoká cena, gram za 300 korun. Nyní bude k dispozici konopí pro léčebné využití původem z České republiky, které umožní nemocným léčbu za nižší cenu než dosud. „Jsem velice rád, že českým pacientům můžeme nabídnout cenově přijatelnější konopí, a poskytnout jim tak doplňkovou léčbu, která řadě z nich usnadní těžký boj s vážným onemocněním,“ říká ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta.

shutterstock.com

Konopí vydávané v lékárnách splňuje kvalitativní požadavky definované vyhláškou č. 236/2015 Sb., kterou se stanovují podmínky pro předepisování, přípravu, distribuci, výdej a používání individuálně připravovaných léčivých přípravků s obsahem konopí pro léčebné použití. Je indikováno jako podpůrná a doplňková léčba ke zmírnění symptomů doprovázejících závažná onemocnění.

Konopí dostupné v ČR

V České republice mohou pacienti legálně získat konopí pro léčebné použití:

a) Dovezené ze zahraničí

Dovoz konopí pro léčebné použití ze zahraničí povoluje Ministerstvo zdravotnictví ČR. Toto konopí musí splňovat všechny požadavky z pohledu kvality a obsahu účinných látek, které vycházejí z platných právních předpisů. Jeho cena není v ČR nijak regulována a vychází zejména z ceny, za kterou jej výrobce uvádí na trh.

b) Vypěstované v ČR

Tato oblast spadá pod Státní ústav pro kontrolu léčiv (resp. pod Státní agenturu pro konopí pro léčebné použití), který zajišťuje výběrové řízení na pěstitele konopí pro léčebné použití a další legislativou definované činnosti (dohled nad jeho pěstováním, distribucí do lékáren apod.). Cena v ČR vypěstovaného konopí pro léčebné použití je taktéž neregulovaná a její výše vychází z nejlevnější nabídky, která vzešla od vítězného pěstitele ve výběrovém řízení. Léčba konopím není v ČR hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

První dodávka konopí o objemu 11,2 kg zamířila v březnu od pěstitele přímo do skladu smluvního distributora SÚKL. Odtud už může konopí putovat do jednotlivých lékáren napříč celou Českou republikou.

Základ ceny českého konopí pro pacienty tvoří částka, kterou pěstitel nabídl v rámci veřejné zakázky, a to 68 Kč. K tomu se připočítávají náklady za distribuci a skladování ve výši 9,75 Kč za 1 g konopí.

Výpočet ceny v lékárně pro pacienta za 1 g konopí pro léčebné použití:

cena konopí

Jaké jsou přednosti konopí pro léčebné použití vydávaného v lékárnách?

U konopí, které si pacient vyzvedne v lékárně, je vždy zaručen obsah deklarovaných účinných látek a jeho kvalita.

Pacient se zároveň nemusí obávat jakéhokoli postihu ze strany Policie ČR – ta si totiž může 24 hodin denně ověřit v registru, komu, jaký druh a kolik konopí pro léčebné použití bylo vydáno.

Onemocnění, na která je možné konopí používat, a lékaři, kteří jej mohou předpisovat

Dle aktuálně platné legislativy může být konopí předpisováno na níže uvedená onemocnění, a to pouze uvedenými lékaři–specialisty:

indikace konopí

Výdej konopí v lékárně

Konopí pro léčebné použití se předepisuje výhradně formou elektronického receptu s omezením. 

Pacient v lékárně předloží tento elektronický recept, který obdržel od lékaře. Lékárna prostřednictvím RLPO ověří, zda v daném období již nebylo pacientovi vydáno maximální množství konopí stanovené vyhláškou (180 g). Pokud pacient nevyčerpal stanovený množstevní limit, lékárna vydá buď množství předepsané lékařem, nebo množství, které zbývá do naplnění stanoveného limitu.

Vydávat konopí může každá lékárna, která je schopna vydávat léčivé přípravky prostřednictvím elektronického receptu (takové lékárny je možné vyhledat v databázi lékáren na www.sukl.cz).

Způsoby použití

Inhalační podání

Za bezpečný způsob se považuje inhalace pomocí vaporizéru. Konopí, respektive vzduch, který proudí kolem, je v tomto případě zahříván na teplotu 170 – 200 °C. Vzhledem k tomu, že nedochází ke spalování rostlinného materiálu, je takové užití, na rozdíl od klasického kouření, zdravější. Tento způsob aplikace prostřednictvím dýchacích cest má za následek poměrně rychlý nástup účinku, efektivní přechod do krve a následné rozšíření do celého organismu. Nevýhodou je problematické dávkování obzvláště u pacientů s potřebou malých dávek a intervalového užívání (lze částečně řešit volbou vhodného vaporizéru).

Perorální podání

Dalším způsobem užívání konopí je jeho požití nejlépe s potravinami obsahujícími tuky nebo jiné látky, které umožní účinným látkám rozpuštění a následné vstřebávání. Volba vhodného způsobu orálního užívání konopí by měla vždy být konzultována s odborníkem (lékařem či lékárníkem, který by měl vzhledem ke zdravotnímu stavu pacienta a potřebné léčbě doporučit nejvhodnější způsob použití). Nevýhodou a také možným rizikem při orálním užití je především opožděný nástup účinku, kdy se uživatel může domnívat, že „to nezabírá“ a užije větší dávku, což mu následně může způsobit předávkování a zdravotní obtíže. Proto je nutné vždy dodržet dávkování předepsané lékařem.

Základní doporučení k používání

V ČR doposud nejsou k dispozici zkušenosti s léčebným konopím v klinické praxi. Níže uvedené informace jsou proto pouze doporučením, které vychází především ze zahraničních zkušeností (Nizozemí, Izrael, Kanada). Konkrétní použití léčebného konopí pro konkrétního pacienta vždy určí lékař.

  • Dodržujte předepsané dávkování a nikdy neměňte doporučenou dávku bez konzultace s lékařem.
  • Na začátku používání konopí pro léčebné použití je doporučováno, aby u pacienta byla přítomna další osoba, samota může vyvolat nepříjemné pocity.
  • Rychlost účinku je vysoce individuální a závisí na citlivosti pacienta.
  • Doporučovaný způsob podání konopí pro léčebné použití je formou nálevu s přidáním přísad obsahujících tuky (např. mléka), či inhalace.
  • Inhalování konopí pro léčebné použití je doporučeno výhradně pomocí vaporizéru. Při vaporizaci dochází k zahřívání na požadovanou teplotu, při které se uvolňují aktivní látky.

Možné nežádoucí účinky a kontraindikace

U každého léčivého přípravku se během jeho užívání mohou vyskytnout nežádoucí účinky. Stejně tak je tomu u konopí, byť je pacienty obvykle dobře snášeno. Vzhledem k tomu, že již malé dávky často přinášejí dostatečnou úlevu, jsou nežádoucí účinky pozorovány spíše ve výjimečných případech. Pokud nastanou, bývá příčinou buď vyšší dávka, nebo např. kombinace s alkoholem. Ve většině případů jsou nežádoucí účinky mírné a obvykle odezní během několika dní.

Projeví-li se výrazné změny psychického stavu, měl by pacient neprodleně informovat svého ošetřujícího lékaře.

Nežádoucí účinky

Pro efektivní léčbu konopím je třeba dodržovat stanovené parametry léčby (dávkování, způsob použití atd.). Především v případech, kdy se jedná o začátek užívání nebo kdy pacient užívá větší dávky konopí, je vhodné, aby byl v kontaktu či pod dozorem poučené osoby (např. rodinného příslušníka), která mu může být nablízku v případě nepříjemných pocitů, nevolnosti či dokonce zhoršení zdravotního stavu, k čemuž může docházet obzvláště u prvouživatelů (často se objevuje nauzea i zvracení při dosažení určité individuální hranice THC, ale po relativně krátké době se vše normalizuje a tento zážitek se zřídkakdy opakuje).

Jedním z nejznámějších nežádoucích účinků konopí je stav euforie, pocit uvolnění, zrychlený srdeční tep, nekontrolovatelné výbuchy smíchu, změny vnímání okolí. Tyto stavy jsou často doprovázeny suchými ústy a zarudlýma očima.

Kontraindikace (kdy by konopí nemělo být používáno)

  • Psychóza - Ve vzácných případech může konopí spouštět psychózu u pacientů s genetickou predispozicí. Jedná se o jedince, v jejichž rodinné anamnéze se vyskytují psychické poruchy, zejména schizofrenie nebo bipolární porucha.
  • Srdeční poruchy - Kanabinoidy mohou mít sice dočasný, zato silný vliv na srdeční tep a krevní tlak. Pokud je pacient léčen se srdečními obtížemi, měl by o tom informovat předepisujícího lékaře.
  • Těhotenství a kojení - Účinné látky obsažené v konopí, především THC, mohou mít negativní vliv na vývoj plodu. V těhotenství se proto užívání konopí nedoporučuje. Určité látky, které jsou obsažené v konopí, a to včetně THC, jsou vylučovány do mateřského mléka. Proto se konopí nedoporučuje ani v době kojení.
  • Jaterní poruchy - Játra jsou primárním orgánem, který se podílí na chemickém zpracování kanabinoidů po orálním užití konopí. U pacientů, kteří mají funkčnost jater omezenu, mohou být účinky konopí výrazně odlišné.
  • Závislost - Doporučená denní dávka pro léčbu je obvykle nízká, pacient je navíc po celou dobu v kontaktu s lékařem. Jiné pravidlo platí pro pacienty, kteří měli dříve potíže se závislostmi. U těchto pacientů mohou vysoké dávky podávané v delším horizontu vést ke vzniku psychické závislosti. U ojedinělých pacientů se mohou objevit abstinenční příznaky, jako je neklid, podrážděnost a nespavost.

Pacient by měl vždy informovat svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užívá nebo užíval v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu, vč. doplňků stravy. Důvodem je možné vzájemné ovlivňování a následný vznik nežádoucích interakcí a zdravotních potíží.

Důležitá upozornění

Kouření konopí

Kouření konopí pro léčebné použití není doporučováno, vhodnou metodou je inhalace pomocí vaporizéru.

Cestování

Ujistěte se, že je legální vzít konopí pro léčebné použití s sebou do zemí, kam cestujete, i do zemí, jimiž projíždíte.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Konopí pro léčebné použití může způsobit nežádoucí účinky, jako jsou závratě či ospalost, které mohou zhoršit schopnost úsudku a vykonávání kvalifikovaných úkonů. Byly zaznamenány i případy krátkodobé ztráty vědomí.

Konopí pro léčebné použití patří mezi návykové látky a s ohledem na tuto skutečnost je třeba omezit výkon některých činností, při kterých by mohl být ohrožen život nebo zdraví lidí nebo způsobena škoda na majetku, jako např. řízení dopravních prostředků, výkon některých zaměstnání, apod. (viz § 274 Trestního zákona č. 40/2009 Sb. – trestný čin Ohrožení pod vlivem návykové látky).

Zdroj: www.sukl.cz, www.sakl.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce