Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Česnek kuchyňský

(Mgr. Daniel Jun | přečteno: 6994x )

Staří Egypťané používali česnek k léčení pro jeho posilující účinek. Ukládali ho i do hrobek faraónů a přidávali do potravy otrokům – stavitelům pyramid, kterým měl dodat větší sílu...

Staří Egypťané používali česnek k léčení pro jeho posilující účinek. Ukládali ho i do hrobek faraónů a přidávali do potravy otrokům – stavitelům pyramid, kterým měl dodat větší sílu. Staří Řekové a Římané jej používali rovněž k léčebným účelům a mluvili o něm jako o léku na všechny nemoci a zranění. V důsledku toho byl doporučován k léčení téměř všech chorob, od lepry po hemoroidy. V 19. století si vojenští lékaři povšimli jeho protibakteriálního působení a léčili jím válečná zranění. Přípravky na bázi potravních doplňků, jež máme k dispozici dnes, se používají hlavně k ovlivnění cévních a srdečních onemocnění, působí však také příznivě při změně střevní flóry. Bohaté používání česneku v italské a španělské kuchyni může vysvětlovat, proč tyto jižní národy méně často trpí kardiovaskulárními chorobami.

Účinky
Za účinky česneku je především zodpovědná chemická látka allicin, která má na svědomí nejen účinnost, ale také typický česnekový zápach. Účinek česneku je potlačován jeho tepelnou úpravou. Nejlépe působí česnek syrový. Používají se buď syrové stroužky z cibule nebo je vpraven do tobolek či kapslí které zakryjí jeho charakteristický pach.

Preventivní užívání česneku vede ke snížení rizika onemocnění chorob srdce a cév a to několika mechanismy. Česnek snižuje shlukování krevních destiček a jejich přilnavost k cévním stěnám. Tím brání vzniku trombů, sraženin, které mohou putovat cévním řečištěm a ucpat nějakou důležitou cévu. Česnek také rozpouští již vytvořené krevní usazeniny. Rozšiřuje cévy a působí tak na mírné snížení krevního tlaku. V kombinaci s jinými doplňky snižuje krevní cholesterol, pravděpodobně ovlivněním jeho přeměny v játrech.

Působí také proti parazitům, plísním, bakteriím a virům. Blokuje enzymy, díky kterým infekční činitelé napadají a poškozují tkáně. Česnek také posiluje imunitní systém a má antioxidační účinek.

Zkoumá se rovněž jeho protirakovinové působení. Příznivě je hodnoceno ovlivnění rakoviny střev, prsu a prostaty. Mechanismus působení není zatím zcela jasný. Pravděpodobně dokáže česnek zablokovat spouštěče nádorového bujení.

Česnek lze užívat dlouhodobě.

Vedlejší účinky
Kromě přítomnosti charakteristického zápachu může česnek vyvolat podráždění trávicího traktu, nevolnost, nadýmání a průjem. Při současném užívání léků snižujících srážlivost krve hrozí zvýšené riziko krvácení. Může se objevit i vyrážka.

Nepříjemnému zápachu z úst lez předejít používáním česnekových kapslí, které se rozpustí až ve střevě a nedochází k vydechování česnekového pachu.

Dávkování
Doporučená denní dávka je 600-1200 mg koncentrátu česneku např. v sojovém oleji, rozdělená na tři části nebo 4 g syrového česneku (přibližně jeden stroužek).

Použití
Potravní doplňky s česnekem se používají k udržení všeobecně dobrého zdravotního stavu a jako podpůrný prostředek při snižování cholesterolu, případně jako prevence rakoviny.

Česnek lze použít i lokálně (místně). Pokud stroužek česneku rozmačkáte do slunečnicového oleje, můžete jím a potřít postižené místo, například po kousnutí hmyzem. V případě nouze o olej je možné potřít štípnutí a rozmačkaným česnekem.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce