Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

CHOPN se netýká jen kuřáků

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8683x )

Přestože je chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) obecně považována za výlučnou „záležitost“ kuřáků, odborníci upozorňují, že tomu tak zdaleka být nemusí.

shutterstock.com

Nemoc, která v současné době trápí přes 800 tisíc Čechů, si lze přivodit i jinými způsoby. Na pozoru by se měli mít všichni lidé, kteří své plíce dlouhodobě vystavují škodlivým vlivům. CHOPN patří ke skupině nevyléčitelných nemocí, jejichž průběh lze pouze zpomalit, ne však zvrátit. Ročně na tuto chorobu zemře zhruba 2 500 obyvatel ČR.

Co je to CHOPN?

CHOPN je zánětlivá nemoc plic, která způsobuje zúžení dýchacích cest. Ty se stávají méně průchodnými a náchylnějšími
k infekcím. Lidé, kteří trpí CHOPN, jsou zároveň více ohroženi nádory plic. Choroba navíc zhoršuje průběh dalších nemocí, především kardiovaskulárních. Klíčové pro oslabení projevů CHOPN je její včasné odhalení. Podstoupit spirometrické vyšetření by proto měl každý, u koho se ve dvou po sobě jdoucích letech objeví kašel přetrvávající alespoň tři měsíce.

Ačkoliv statistiky označují za hlavní příčinu CHOPN kouření, odborníci volají po větší ostražitosti všech, kdo své plíce trvale vystavují i jiným škodlivým vlivům. Těmi mohou být jakékoli cizorodé látky, které nadměrným zatěžováním dýchací soustavy mohou toto onemocnění spustit. „Mnoho lidí si myslí, že když nekouří, CHOPN se jich netýká. To ale bohužel nemusí být pravda. Pozor by si měl dávat každý, kdo se pravidelně pohybuje v zakouřeném prostředí, a je tedy pasivním kuřákem, také v prašném prostředí a lidé, kteří pracují se zdraví škodlivými chemikáliemi nebo často trpí infekcemi dýchacích cest,“ dodává prim. MUDr. Stanislav Kos, CSc., předseda Českého občanského sdružení proti chronické obstrukční plicní nemoci (ČOPN).

Co vše může způsobit CHOPN?

Kromě aktivního či pasivního kouření, které je viníkem až 75 % všech případů onemocnění, jsou za rizikové považovány i další faktory, se kterými lze běžně přijít do styku. Patří mezi ně:

1. pravidelné vdechování výparů z chemikálií (syntetické barvy, čistidla, technické chemikálie)
2. častá inhalace výfukových zplodin dopravních prostředků
3. dlouhodobý pohyb ve vysoce prašném prostředí
4. topení fosilními palivy
5. časté infekce v dětství
6. opakované vdechování spor plísní v domácnostech

To,který faktor u konkrétní osoby způsobí rozvoj choroby, je dáno nejen intenzitou a pravidelností jeho působení na organismus, ale také genetickými předpoklady. Za velmi rizikové je považováno i pasivní kouření, zvláště v dětství, ale i kouření marihuany, doutníků nebo klasické či vodní dýmky.

„I přes rozšířený mýtus, že například kouření dýmek nebo přírodního tabáku je zdravější než konzumace klasických průmyslově vyrobených cigaret, v případě CHOPN toto rozdělení nehraje roli. Ohrožen je každý, kdo je pravidelně vystaven působení kouře jakéhokoliv druhu,“ upozorňuje předseda ČOPN prim. MUDr. Stanislav Kos, CSc.

Přečtěte si také

Myslete na své zdraví!

Kašel je zcela přirozený reflex těla

Alergiky s odpadky do popelnice neposílejte

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chronická plicní nemoc bere lidem dech

Sedm až osm set tisíc lidí v zemi trpí chronickou obstrukční plicní nemocí, která může člověk úplně ochromit.

Chronická obstrukční plicní choroba

Hlavní příčinou chronické bronchitidy je kouření cigaret. Čím vyšší je spotřeba cigaret, tím hůře.

Nemoci plic a dýchacích cest

Daň z cigaret neplatíme pouze státu. Kdo na náš rozmar doplácí nejvíce není ani tak naše kapsa jako spíše zdraví.

Bronchitida

Bronchitida je zánětlivé onemocnění průdušek. Průdušky tvoří systém trubic, které rozvádějí vdechovaný vzduch z průdušnice k plicním sklípkům. Příčinou zánětu je nejčastěji virová či bakteriální infekce...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce