Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Chraňte svou pokožku i v zimě. Máme pro vás pět tipů jak na to

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1954x )

S chladnějším počasím se pravidelně dostavují i problémy s pletí. Ta je v zimě vysušená, podrážděná a popraskaná, a tak je více než žádoucí dopřát jí odpovídající péči. Lidem s problematickou a citlivou pletí mnohdy ale pouhá hydratace nestačí. Že se to týká i vás? Provedeme vás zimní péčí o pokožku krok za krokem.

shutterstock.com

Proč v zimě pokožka trpí?

Na kondici pokožky se v chladném počasí podílí hned několik faktorů. Kromě toho, že ji každý den vystavujeme náporu větru a mrazu, neprospívá ji ani časté přecházení z vyhřátých domovů a kanceláří do venkovních mrazů. V přehřátých místnostech zároveň dochází k dehydrataci, což má za následek větší náchylnost k jejímu poškození. Nutné je ale zmínit i problém nevyváženého jídelníčku. Nejen o Vánocích totiž dochází k tomu, že je strava poněkud jednotvárná, lidé mají tendence vařit hutnější jídla z méně čerstvých surovin, a to často ústí v nedostatek vitaminů. Pokožka tak není vyživována zevnitř a kolikrát ji nespasí ani ten nejslibnější hydratační krém. Jak se ale tedy v zimě chránit?

Klíčová je hydratace

V zimě je často třeba sáhnout po mastnějším a výživnějším krému, než na který jste zvyklí během ostatních ročních období. Správný hydratační krém by měl pleť zvláčnit, vyživit a lehce se vstřebávat. Pokud se zároveň líčíte, nezapomínejte v tomto ročním období používat i hydratační make-up, který vás ochrání před mrazy venku.

Čtěte také: Pigmentové skvrny - zima je ideální období na jejich redukci

Nepodceňujte čištění pleti

I přestože se třeba nelíčíte, i v zimě je důležité každodenní čištění pleti, a to jak ráno, tak večer. Přes den se na pokožce totiž usadí spoustu nečistot a v noci pokožka zase produkuje maz. Všeho je ale třeba se zbavit už jen proto, aby mohla pleť volně dýchat a byla připravena na vstřebávání vyživujících kosmetických přípravků. Pokud uvidíte, že je po odlíčení pokožka zarudlá a podrážděná, zkuste v zimním období přejít na čistič pleti s krémovitou konzistencí nebo s obsahem nekomedogenního oleje, který neucpává póry.

Pravidelný peeling

Pokud máte pocit, že vám pravidelný peeling obličeji v zimě uškodí, jelikož zbaví pleť své přirozené ochranné bariéry, opak je pravdou. Vhodně zvolený peeling totiž šetrně odstraní nečistoty a odumřelé kožní buňky, zároveň však podporuje prokrvení pokožky, čímž dochází k její rychlejší obnově. Peeling používejte v pravidelných intervalech, cca jednou týdně.

Čtěte také: Odstranění mateřského znaménka - zamiřte na kožní

Nezapomínejte na opalovací krém

A to nejen, chystáte-li se na hory. Pleť je totiž v zimě sušší, čímž se snižují její vlastní obranné mechanismy a je tak náchylnější k poškození. Chladné a suché počasí zároveň zhoršuje funkci kožní bariéry a nejsvrchnější vrstva pleti, která je zodpovědná za ochranu před ultrafialovým zářením, je oslabená. Kvalitní opalovací krém by tak měl být v zimě samozřejmostí.

Zázrak z Mrtvého moře

Nejen v zimě najde své využití i kosmetika obsahující minerály z Mrtvého moře. Ta je známá pro své blahodárné účinky na lidský organismus a právě i na pokožku. Sůl z Mrtvého moře totiž pomáhá pokožce udržovat přirozenou vlhkost a předchází tak jejímu vysoušení a ostatní obsažené minerály zlepšují pleťový hydratační faktor, posilují kožní buňky a zvyšují odolnost kůže vůči dehydrataci a škodlivým vlivům z prostředí.

Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Ochranný sluneční faktor (SPF)

Je pravda, ze cim vyssi ochranny slunecni faktror je na opalovacich kremech uveden, tim dele bude trvat nez se krasne opali? Predem dekuji za odpoved

Suchá kůže v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Jsem v 7. měsíci těhotenství, váhový přírůstek je v doporuč.limitu, můj "problém" je spíše kosmetického charakteru. Ať se mažu jakýmkoliv speciálním krémem na tělo v těhotenství (zkoušela jsem např. českou Bonellu a některé zahraniční výrobky),klasickou a oblíbenou NIVEOU, mandlovým či dětským olejem, kůže na celém těle, nejen na prsou a břiše, je nepříjemně suchá a loupe se. Vím, že to není žádný vážný problém, jen nepříjemnost, ale já bych i v těhotenství pro své tělo chtěla udělat maximum. Ještě bych doplnila, že uvedené výrobky kombinuji a mažu se i několikrát denně (olej používám i do koupele a vtírám do vlhké kůže). Můžete mi doporučit nějaký konkrétní výrobek, který by byl opravdu účinný? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Nadměrné maštění kůže

DOBRY DEN, je mi 20 let jsem muz, jiz druhym rokem trpim nadmernym mastenim kuze na obliceji, celistech a zad. Spousta lidi rika, ze jsem jeste ve vyvinu a tim me takto uklidnuji, ale i pri opakovanych navstevach dermatologa, ktery me predepisuje (Eryfluid sol. a Aknecolor past.) me nepomahaji, ba dokonce zhorsuji! Pri sdeleni tohoto problemu, me lekar odmita cokoliv jineho predepsat a pokracuje vytrvale jiz druhym rokem v techto "lecich"! Je to sice pouhy kosmeticky problem, ale velmi me trapi a tak bych Vas prosil o jakoukoliv radu. (Pripravky jako Oxy, Clean and Clear, Zinat, atd. jsou neucinne ba naopak mou plet jeste podrazdi.) Děkuji

Olupování pokožky v zimě

V zimním období mám potíže s olupováním pokožky na obličeji (přesněji čelo). Potřebovala bych vhodný postup nebo přípravek, jak tomu zabránit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce