Inzerce

Co a kolik toho pít k ovoci nebo zelenině?

6. května 2019, Redakce Ordinace.cz   |   přečteno: 337x

S delšími prosluněnými a teplejšími dny odkládáme teplé kabáty nebo huňaté svetry, které mohly zakrýt nějaký ten špíček. Zcela přirozeně také přestáváme jíst hutná jídla a dáváme přednost lehkým pokrmům, máme větší chuť na ovoce a zeleninu. Díky konzumaci ovoce a zeleniny, která je tvořena převážně vodou, je bohatý na vodu i náš jídelníček. To však nic nemění na důležitosti pitného režimu.

foto: shutterstock.com

V roce 2017 byla spotřeba ovoce v České republice 82 kg (v hodnotě čerstvého) na osobu a rok, z toho 57,2 % tvořilo ovoce mírného pásma a 42,8 % jižní ovoce. Spotřeba zeleniny (v hodnotě čerstvé) byla 88,2 kg na osobu a rok. Denní průměrná spotřeba na osobu je tedy dle statistik v ČR necelých 225 g ovoce a necelých 242 g zeleniny. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky uvádí 200 g ovoce a 400 g zeleniny včetně tepelně upravené pro dospělé na den. 

Vyšší podíl vlákniny = větší potřeba tekutin

„Naprostá většina ovoce a zeleniny je tvořena převážně vodou, v průměru kolem 90 %. Díky konzumaci ovoce a zeleniny je bohatý na vodu i náš jídelníček. To však nic nemění na důležitosti pitného režimu. Ovoce i zelenina obsahují mimo jiné také vlákninu, zejména rozpustnou. Ta je pro naše zdraví velmi podstatná – působí jako prebiotikum, tedy živná půda pro tělo prospěšné mikroorganizmy (střevní mikrobiom), které se nacházejí v tlustém střevě a které mají velký význam pro naši imunitu. Vláknina také pomáhá snižovat hladinu krevního cukru i cholesterolu,“ konstatuje nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS., spolupracovnice AquaLife Institutu.

Vláknina na sebe váže vodu, v trávicím ústrojí bobtná a zvětšuje svůj objem (až čtyřicetkrát), žaludek se rychleji zaplní a vysílá signál, že už je zasycený. To znamená, že pocit sytosti přichází po relativně menší porci jídla, respektive po snědení menšího množství energie, pokud je součástí jídel ovoce a zelenina. Vyšší podíl vlákniny ovšem znamená také větší potřebu tekutin.

„U běžných druhů ovoce a zeleniny (např. jablka, jahody, hrušky, mrkev, papriky, květák) pokryje voda v nich obsažená tak akorát potřebu současně přítomné vlákniny. U některých druhů, kde je vlákniny více (např. lilek, kedlubna), už je potřeba tekutiny přidávat. Pokud jsou součástí jídelníčku i luštěniny a celozrnné varianty potravin, potřeba tekutin se také zvyšuje. Doplňování dostatečného množství tekutin v rámci pitného režimu je pro naše zdraví naprosto zásadní a s vyšším podílem vlákniny ve stravě se potřeba tekutin ještě navyšuje,“ vysvětluje nutriční terapeutka Boháčová.

Bez tekutin to nejde

Tekutiny potřebuje každá buňka v těle, všechny systémy, díky tekutinám funguje termoregulace, tělo se zbavuje odpadních látek, krev a veškeré tělesné tekutiny jsou v základu voda. Mozek je velmi citlivý na nedostatek tekutin, svaly je potřebují pro správný výkon.
Bez tekutin to prostě nejde. Proto stejně jako jídelníček si ozdravení zaslouží i pitný režim.

„Základem pitného režimu by měla být čistá voda, minerálky a čaje. Minerální vody dobře poslouží i v rámci pravidelné pohybové aktivity, která v tomto období také přichází více ke slovu. Při sportu se více potíme, tělo ztrácí nejen tekutiny, ale i minerální látky. Minerálky tak mohou skvěle doplnit obojí,“ radí Věra Boháčová, spolupracovnice AquaLife Institutu.

Přírodní minerální voda může být různě mineralizovaná, to znamená, že může mít různý obsah minerálních látek. Složení a obsah minerálních látek včetně množství rozpuštěných pevných látek je vždy uveden na obalu.

„Pro každodenní pití u lidí bez rozlišení věku a zdravotního stavu jsou vhodné slabě a středně mineralizované vody s obsahem rozpuštěných pevných látek do 1000 mg/l – mohou je pít bez omezení jako součást pravidelného pitného režimu. Silně mineralizované vody (obsah rozpuštěných pevných látek 1500–5000 mg/l) jsou vhodné při velké zátěži v letním období nebo při sportu, kdy je třeba rychle tělu doplnit nejen hydrataci, ale i minerální látky,“ rozlišuje mineralizaci balneotechnik Ing. Jana Ježková, předsedkyně Svazu minerálních vod.

Jaké nápoje naopak omezit

Do zdravé životosprávy se nehodí výrazně slazené nápoje. Zejména limonády jsou velmi významným zdrojem cukru a tedy i energie. Energie naprosto zbytečné, kterou je třeba kompenzovat pohybovou aktivitou, jinak bude v těle přebývat a organizmus ji ve formě tuku uloží do tukových zásob, což povede k tloustnutí. Také alkohol je hodně energetický, byť v tabulce výživových hodnot jsou u některých druhů (čistých destilátů) nulové hodnoty bílkovin, tuků i sacharidů. Energetická hodnota je u nich reprezentována pouze alkoholem, a to v množství nikterak zanedbatelném (přibližně 195 kJ ve 2 cl). Do zdravého životního stylu tyto nápoje v rámci pravidelné konzumace zkrátka nepatří.

Inzerce
loading...
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Inzerce
Nové články emailem
Anketa
Chodíte naboso?
Zatím hlasovalo 22 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Monika (Akné na zadku) 16. srpna 2019, 09:13:39

    Olšová mast? Tak to usím také vyzkoušet. Diskutovat

  • Monika (AKNÉ) 16. srpna 2019, 09:16:11

    Mám s ním strašné problémy, nevíte co s tím? Diskutovat

  • Lucasice (Ostropestřec ) 16. srpna 2019, 20:36:39

    Já ho zobu kvůli játrům a trávení a nemůžu si stěžovat. Beru teda v tabletkách od Vito… Diskutovat

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.