Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Další pokrok v antikoncepci

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 20243x )

Od počátku září tohoto roku mají Češky jako jedny z prvních v Evropě k dispozici přípravek hormonální antikoncepce, který se užívá v novém dávkovacím schématu 24/4 – tj. prvních 24 dní se užívají aktivní pilulky, po nichž následují 4 dny užívání placeba (pilulek bez účinné látky).

shutterstock.com

Antikoncepční pilulka je zatím nejrozšířenější spolehlivou antikoncepční metodou. Nejčastěji užívanou pilulkou je tzv. kombinovaná, která obsahuje dva ženské pohlavní hormony – estrogen (ethinylestradiol, EE) a jeden z řady syntetických progestinů. Vývoj se v posledních letech zaměřil nejen na snížení množství podávaných hormonů (především estrogenu) a na zavedení nových progestinů s „přidanou hodnotou“, ale také na dávkovací režimy.

Mírnější kolísání hormonálních hladin, úleva od „příznaků z vysazení“
Ukazuje se, že nejen množství a složení hormonálního spektra, ale i „rytmus“ dávkování pilulek, může přinést ženám užívajícím antikoncepci další příznivé působení. Až dosud bylo klasické dávkovací schéma u většiny antikoncepčních přípravků 21/7 (21 aktivních pilulek a 7 dní pauzy nebo užívání neaktivních pilulek). Toto schéma bylo zvoleno na základě historických zvyklostí, protože napodobuje „přirozený menstruační cyklus“ a umožňuje ženě krvácet během 7-denní pauzy.
Klinické studie, které porovnaly zařazení nejmodernějšího progestinu - drospirenonu do nového dávkovacího schématu kombinované hormonální antikoncepce 24/4 (24 aktivních pilulek, po nichž následuje čtyřdenní užívání neaktivních pilulek), s klasickým (21/7), přinesly nové informace. Na základě těchto dat byla vyvinuta moderní kombinovaná antikoncepční pilulka, která se užívá v režimu 24/4.

Nutno dodat, že příznivé působení uvedeného přípravku je způsobeno nejen novým užívacím schématem, ale i antikoncepčními a neantikoncepčními účinky drospirenonu. Ženám nabízí inovativní režim dávkování: 24 aktivních pilulek obsahujících 20 µg ethinylestradiolu (estrogenu) a 3 mg drospirenonu (progestinu), po nichž následuje 4-denní interval užívání neaktivních pilulek (tzv. „hormone-free“ interval). Zkrácení „hormone-free“ intervalu o 3 dny oproti klasickému režimu může přinést řadu výhod. Jednou z nich je mírnější kolísání hladin hormonů v organizmu, které je běžně pozorováno během klasické 7-denní pauzy. Toto kolísání může vyvolat určité nepříjemné „příznaky z vysazení“: nevolnost, nadýmání a otoky (trápí 58 % žen), napětí a citlivost prsou (u 38 % žen), změny nálady, bolesti hlavy a břicha (70 % žen). Pro své potíže je 69 % žen nuceno užívat v tomto období léky proti bolesti. Tyto obtěžující příznaky vedou ve velké míře k tomu, že uživatelky přeruší nebo dokonce ukončí užívání hormonální antikoncepce, a vystaví se tak riziku nechtěného těhotenství.

Právě díky svému složení (drospirenonu a velmi nízké dávce estrogenu) a režimu 24/4 může být přípravek YAZ vhodným řešením pro ženy trpící v průběhu „hormone-free“ intervalu „příznaky z vysazení“. Stabilnější hormonální hladina v jednotlivých cyklech při užívání přípravku YAZ vyplývá ze dvou vzájemně se doplňujících výhod: kratší období bez aktivní pilulky je ještě umocněné příznivými účinky drospirenonu, a to i v období tzv. „hormone-free“ intervalu. Menstruační krvácení a bolesti jsou u přípravku Yaz mírnější oproti klasickému režimu užívání. Přípravek má rovněž dobrý vliv na problémy s pletí, především na potlačení akné.

Nový režim užívání hormonální antikoncepce je určen (nejen) vytíženým ženám, které pak:

  • nemusí myslet na týdenní vysazení,
  • nemusí počítat, hlídat kalendář,
  • nemusí mít obavy z nechtěného těhotenství,
  • užívají si svých aktivit a zvláště sexuálního života bez obav a strachu.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Antikoncepce

Pojmem antikoncepce označujeme metody, sloužící k zábraně početí. Rozšíření antikoncepce v České republice po roce 1989 vedlo k velmi žádanému poklesu počtu umělých přerušení těhotenství. Metody antikoncepce můžeme rozdělit do několika skupin.

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Hormonální antikoncepce a pleť

Ačkoli je mi už 22 let a beru hormonální antikoncepci, na mé pleti, konkrétně na líčkách se stále tvoří bolestivé akné.

Pět nej otázek o antikoncepci.

Zajímá vás, jakou antikoncepci vybrat, kdy ji vysadit a jak se chránit hned po porodu? Nejen na to má odpověď Radim Uzel.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce