Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Dárci krevní plasmy nejen pomáhají zachraňovat životy, ale mají dobrý přehled o svém zdraví

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1008x )

Pravidelní dárci krevní plasmy pomáhají zachraňovat životy vážně nemocným lidem. Zároveň však sami získají velmi dobrý přehled o svém vlastním zdraví, protože procházejí pravidelnými lékařskými prohlídkami.

CaraPlasma.cz

Krevní plasma má v lidském těle zcela nenahraditelnou funkci, a to transportovat všechny důležité součásti krve na jejich potřebná místa. Plasma je z největší části tvořena vodou, ve které je „rozpuštěno“ množství živin ve formě cukrů, minerálních látek, enzymů, hormonů či tuků. Naprosto klíčovou součástí jsou plasmatické bílkoviny, které se využívají při výrobě moderních léčiv a pomáhají tak pacientům s poruchou srážlivosti krve, sníženou imunitou, s poruchou ledvin či nádorovým onemocněními. Krevní plasma se významně uplatňuje se také při léčbě rozsáhlých popálenin a úrazů doprovázených velkými ztrátami krve. Mnohé „účinné látky“, které plasma obsahuje, zatím nelze synteticky vyrobit. Léky, které jsou z odebrané plasmy následně vyrobeny, lze využívat jen díky ochotě našich dárců.

Darování krevní plazmy

Darování plazmy je pro lidské tělo méně náročné, než darování krve. V průběhu odběru se z krve plazma odfiltruje a krvinky spolu s krevními destičkami se okamžitě vrátí zpět dárci. I proto, že odběr pro zdravého člověka nepředstavuje velkou zátěž a plazma se rychle v těle obnovuje, je možné darovat plazmu jednou za 14 dní.

Kdo může darovat plazmu?

Darovat krevní plazmu u nás může každá zdravá osoba ve věku 18–65 let, s váhou nad 50 kg. Pokud s dárcovstvím teprve začínáte, musí vám být maximálně 59 let.

Kdo nemůže darovat plazmu?

Překážkou pro dárcovství krevní plazmy je obecně nemoc. Záleží ale na konkrétních podmínkách.

Darovat může každý člověk, pokud nemá:

  • chronické onemocnění – srdeční, metabolické, jaterní nebo ledvinové;
  • hemofilii, onkologické onemocnění;
  • HIV, žloutenku typu B a C, syfilis;
  • teplotu, kašel, bolest v krku, pocit nevolnosti;
  • tetování nebo piercing aplikovaný v posledních 6 měsících.

Jak probíhá darování a odběr plazmy?

Součástí odběru je vstupní lékařská prohlídka a celý proces zabere pár desítek minut. V odběrovém centru vyplníte podrobný zdravotní dotazník, následně absolvujete pohovor s lékařem, jehož součástí je i lékařská prohlídka a rozbor krevního obrazu.

Po úspěšném absolvování a posouzené vhodnosti/možnosti darovat krevní plasmu na pobočce je možné přistoupit k samotnému odběru. Ten je prakticky bezbolestný a trvá většinou necelou hodinu. Velkou výhodou pro dárce krevní plasmy je kromě finančního přínosu také pravidelný rozbor krevního vzorku. Všichni dárci díky toho získávají aktuální informaci o svém zdraví.

Při darování plasmy se na rozdíl od darování krve odebírá pouze její tekutá složka, plasma. Během odběru vytéká krev do sterilního jednorázového systému zkumavek s integrovanou centrifugou. V průběhu tohoto procesu jsou pak od sebe oddělovány krevní buňky a plasma, která je shromažďována v láhvi. Zbývající složky krve pak proudí zpět do těla dárce. Celý tento proces se nazývá plasmaferéza. Lidské tělo dokáže velmi rychle replikovat bílkoviny shromážděné spolu s plasmou. To je důvod, proč můžete plazmu darovat až 26x ročně.

Jak se na odběr připravit

Pokud se chystáte na odběr krevní plazmy, den před odběrem a v den odběru doporučujeme zvýšit příjem tekutin na dva až tři litry, jíst lehkou netučnou stravu a řádně se najíst, což je zároveň prevence proti nevolnosti. Nechoďte tedy darovat na lačno – zařaďte menší netučnou snídani a před odběrem snězte například kousek ovoce.

Určitě se vyvarujte konzumaci alkoholických nápojů, které do pitného režimu nepatří. Před odběrem plazmy doporučujeme jíst potraviny s nižším obsahem tuku. 

Jako dárce plazmy byste také měli být v dobré fyzické i psychické kondici. To znamená, že byste neměli být po velké fyzické námaze, vyčerpaní nebo například unavení po noční pracovní směně. Minimalizujete tím případné riziko nevolnosti při odběru.

Výhody pro dárce plazmy:

Lidé mohou darovat plazmu bezpříspěvkově. Pak mají při každém odběru nárok na den pracovního volna v zaměstnání a slevu na dani. Je ale také možné zažádat o finanční kompenzaci ve výši 700 korun za každý odběr, která pomáhá pokrýt čas na odběr i náklady spojené s dopravou.

Začíná Mezinárodní týden dárcovství krevní plasmy. Zapojte se i vy.

Během prvního říjnového týdne si celý svět připomíná důležitou roli krevní plasmy v moderní medicíně a oceňuje dárce, kteří pomáhají zachraňovat lidské životy.

Mezinárodní týden dárcovství krevní plasmy pořádá asociace Plasma Protein Therapeutics Association od roku 2013. Letošní ročník připadá na 3.–7. října a stejně jako v předchozích letech je jeho cílem zvýšit povědomí o zásadním významu krevní plasmy pro moderní medicínu a ocenění těch, kteří darováním plasmy pomáhají pacientům se závažnými onemocněními.

Zdroj: caraplasma.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chudokrevnost - Anemie

Chudokrevnost je stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), velmi často bývá tento stav spojen s početním nedostatkem červených krvinek v krvi.

Poruchy krevních destiček

Krevní destičky (trombocyty) jsou velmi zvláštním druhem krevních buněk - stejně jako zralé červené krvinky nemají buněčné jádro, navíc se vlastně jedná oodštěpky speciálních zárodečných buněk...

Otrava olovem - plumbismus

Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva.

Hemofilii u sebe můžete odhalit kdykoli, třeba při trhání zubu

Velké a hojné modřiny, časté krvácení z nosu nebo velké krvácení při trhání zubu. I to mohou být příznaky hemofilie. Ačkoli jde převážně o dědičnou chorobu srážlivosti krve, nemusí se projevit dlouhá léta.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce