Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

David, syn Květy

( | přečteno: 4529x )

David měl celé dětství normální váhu. Když jsem začala chodit do práce a chodila i pozdě domů.

Syn David měl celé dětství normální váhu. Když jsem začala chodit do práce a chodila i pozdě domů, střídali se v odpoledním a večerním dohledu otec a obě babičky. K snídani míval cornflake a čaj, na svačinu chleba se šunkou, v poledne chodil na obědy, v družině dostávali svačinu, vracel se kolem 17 hodiny. Dvakrát týdně měl trénink Jedli docela zdravě a i váhu měl v normě.

Nadváha u dětí

Kila začala nabývat závratnou rychlostí, když David přestal chodit do družiny a začal žít samostatně. Babičky už chodily jen občas a nejednou byl odpoledne sám doma. Začal kynout, jako když se nafukuje těsto v míse. Hlavním důvodem byl větší příjem jídla a hlavně kalorického pití a méně pohybu. Začal pít Coca-Colu, určitě litr za den. Po příchodu domů vyluxoval ledničku, ať už z nudy nebo z hladu. Nebyly tam vysloveně nezdravé potraviny, ale stačilo množství sýrů, které zkonzumoval. Místo toho aby běhal s dětmi venku, jak byl zvyklý z družiny, kde hráli pink ponk či tenis, seděl více u počítače, kde stříleli s kamarádem "panáky". Tchyně říkala, že by měli s kily navíc něco dělat, ale přitom mu už nenosila jahody jako dříve, ale párky, tlačenku, sekanou, protože už byl přeci "velký chlap".

Na tréninku takewon-do jeho kila navíc také nikdo moc nekomentoval. Chodí tam malí, staří, hubení, silní a trenér má také bříško. Začalo mu však vadit, že ho ve škole při florbale dávají častěji do brány, protože začal být méně pohyblivý a on chtěl hrát v útoku. Když začal sám na toto téma hovořit, zašli jsme na endokrinologii. Vše měl však v pořádku a tak nám nabídli účast v kurzu snižování nadváhy pro děti s rodiči. Zvažovali jsme to, ale protože první lekce byla nezávazná, řekli jsme si, že to zkusíme.

Hned při první hodině nám ukázali, že 2 litrová láhev Coca-Coly obsahuje 40 kostek cukru a navíc na hodině chemie viděl, jak kyselina fosforečná obsažená v Cole naleptá napínáček. To na Davida zapůsobilo a koncem týdne přestal Coca-Colu pít. Místo počítače začal zase chodit ven a více se hýbat. Na ledničku jsme si dali 3 kg mouky a 3 kg cukru , které představovaly Davidův cíl: zhubnout 6 kilo. Každý týden, jak jde váha dolů, odebíráme příslušný počet gramů a už nám zbývá poslední kilo, i když teď chce David v hubnutí pokračovat dále.

Největší změnu udělal David v tom, že místo Coly pije nekalorické nápoje, pokud si dá sýr, tak má na talíři malý kousek hermelínu a k tomu spoustu zeleniny. Ve škole již nedojídá svačiny druhým. Dříve dojídal svačiny dvěma dívkám, které trpí mentální anorexií a rodiče jim pečlivě připravovali svačiny. Teď je naopak poučuje o zdravé výživě. K snídani jí i nadále cereálie, na svačinu půl rohlíku s krůtí šunkou a zeleninu. K obědu mají výběr ze dvou jídel, řekne si i o menší přílohu. Chodím domů dříve a připravuji mu večeři. Důležité je, že chce David opravdu hubnout a kontroluje si to sám. Poučuje i druhé o zdravé výživě.

Je to roztomilé, když si dá otec sedm knedlíků a on má k němu „ řeč“. Když otec říká, že mají v pondělí „tlouštíky“, tak ho opravuje že jdou na kurzy zdravé výživy. Byli jsme na oslavě v restauraci a David vše, co jsme měli na talíři okomentoval, od tiramisu až po smažený banán. I babička udělala velký pokrok. Přestala nosit kalorické bomby, ale např. krůtí šunku a zeleninu. David to vzal za správný konec a má velkou motivaci. Věří jemu i sama sobě, že se nám zdaří zdolat další kila.

Připraveno ve spolupráci s Občanským sdružením ISTOB, kde můžete soutěžit v soutěži Hravě žij zdravě. Přihlášky a další informace o aktivitách společnosti ISTOB získáte na telefonním čísle 241 763 451. Na tomto čísle se také můžete přihlásit do kurzů snižování nadváhy pro děti s rodiči .

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce