Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Dávkovač léků: pomocník na doma i na cesty

(20. prosince 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 550x )

Dávkovače léků slouží především k přehlednému a správnému dávkování léků. Mohou mít podobu denních či týdenních dávkovačů. Díky nim budete mít své léky vždy spolehlivě připraveny k užití doma i na cestách.

Dobrá rada
shutterstock.com

Dávkovače léků jsou velkým pomocníkem pro všechny, kteří se již ztrácejí v tom, kdy a které léky mají užívat. Případně se mohou hodit komukoli, kdo užívá více léků a vyráží na dovolenou. Jsou dostupné v každé lékárně a mají zpravidla pro každý den tři až pět přihrádek pro rozdělení léků na příslušnou denní dobu. Dávkovače léků seženete již od 30 korun, stačí si vybrat takový, který se vám nejvíce hodí.

Proč jsou dávkovače léků skvělým pomocníkem?

Nejenže dávkovače léků napovědí, který lék je v danou chvíli vhodné užít, ale můžete s jeho pomocí předejít i zdravotním problémům. Zabráníte tak případnému:  

  • předávkování
  • užití jiného léku, než je určeno
  • zapomenutí užití léků

Týdenní, denní...

Týdenní dávkovače léků mají sedm přihrádek – to znamená pro každý den v týdnu jednu. Ale musíte bezpečně vědět, které léky užíváte ráno, které v poledne a které večer. Barevné přihrádky s jednotlivými dny jsou často vyndavací a není tak problém si je vzít s sebou na výlet nebo návštěvu. 

Denní dávkovač léků je dostupný v několika velikostech, se třemi nebo čtyřmi políčky na den v různých barevných provedeních. Další formou denního dávkovače léků je kapesní dávkovač na léky, který je možný pověsit na klíče a využít ho zejména při cestách.

Nejvíce výrobců však sází na potřebu užívání různých léků v různou denní dobu. To znamená, že je pro každý den speciální přihrádka na „ráno“, „odpoledne“ a „večer“. Některé dávkovače počítají i s tím, že je potřeba brát některé léky „nalačno“, nebo „těsně před spaním“, případně „v noci“, a počet denních přihrádek tomu přizpůsobují.

Dávkovače léků zakoupíte na Lékárna.cz.

Dávkovače na cesty

Většina dávkovačů na léky je poměrně skladná. Přesto se pro krátkodobé cestování hodí ty menší, určené například pouze pro jeden den. Můžete je tak s sebou brát do práce, na výlet, na návštěvu nebo na další pochůzky. 

Většina léků se má zapíjet vodou, proto je možné zakoupit láhev s integrovaným dávkovačem. Láhev na vodu a dávkovač zajistí, že máte vždy po ruce léky i vodu. Tímto způsobem můžete užívat své léky nebo doplňky stravy včas, ať jste kdekoli.

Dávkovač s alarmem

Zejména pro osoby s poruchami paměti je vhodný dávkovač léků s alarmem nebo melodií. Používání je stejné jako u běžných dávkovačů, jen vás v potřebný okamžik upozorní zvukovým signálem, který je často doprovázen i blikáním. Ceny těchto dávkovačů jsou již vyšší.

V dnešní době je možné využít i aplikaci v chytrém telefonu. Ne každý má ovšem tuto možnost, někomu pomáhá i papírový rozpis a odškrtnutí příslušné dávky.

Některé dávkovače jsou uzpůsobeny i pro zrakově postižené osoby. Obsahují znakové odlišení jednotlivých částí dne (plasticky vystupující číslo na víčku každého oddělení dávkovače). 

Na co si dát při výběru pozor?

  • Výběr dávkovače přizpůsobte i množství léků, které musíte v daný čas užít. Jde o to, aby byla příslušná přihrádka dostatečně velká.
  • Výběr přizpůsobte i motorickým možnostem pacienta. Určitě je vhodné, aby si člověk, který bude dávkovač používat, vybral takový, s nímž se mu bude dobře manipulovat.
  • Pokud užíváte léky, které byste měli chránit před světlem, volte dávkovače se zvýšenou ochranou proti světlu.

V nabídce Lékárna.cz naleznete také praktické lékovky


Pokud potřebujete poradit s výběrem vhodného dávkovače, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce