Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak předcházet mrtvici? Nekouřit, méně alkoholu a více pohybu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2699x )

Stejně jako ostatním chorobám lze i mrtvici předcházet. Zdravý životní styl, dostatek pohybu, nekuřáctví, vyhýbání se stresu a pravidelné prohlídky u lékaře patří k základním zásadám, jak se této choroby vyvarovat.

shutterstock.com

Mozková příhoda patří mezi dědičná onemocnění, má však několik rizikových faktorů, které můžeme ovlivnit. Jak se tedy dá cévní mozkové příhodě předcházet?

Hlídejte si krevní tlak

Vysoký krevní tlak může způsobit poškození cévních stěn a jejich následné zúžení a ucpání nebo naopak prasknutí. Riziko představují hodnoty nad 140/90 mm Hg.

Nepodceňujte však ani krátkodobé snížení tlaku při změně polohy těla. Když dlouho ležíte a pak rychle vstanete, může se přihodit, že se vám zatočí hlava a na chvíli špatně vidíte. Děje se tak v důsledku nedostatečného přívodu krve do mozku. Krev se totiž během polohy vleže nahromadí v dolních končetinách a chvíli trvá, než se opět dostane do horní části těla. Podle vědců z USA, problémy s krátkodobým snížením tlaku zvyšují riziko mrtvice – a to dokonce až dvojnásobně.

Problémy s tlakem bývají nenápadné a mnohdy je lidé podceňují. Nechte si tedy pravidelně změřit tlak u lékaře a při potížích si do domácí lékárničky pořiďte tlakoměr.

Puls je také důležitý

Za mozkovou mrtvicí může stát i nepravidelný srdeční rytmus, přičemž nejčastější je tzv. atriální fibrilace. Uvádí se, že je odpovědná za 20 % všech cévních mozkových příhod, ve skutečnosti ale její podíl na mrtvici může být vyšší. Nepravidelný srdeční rytmus se totiž mnohdy včas vrátí do klidného období, které může trvat až tři měsíce, v důsledku čehož pacienti tento symptom podcení. Atriální fibrilaci tak mnohdy lékaři objeví až při vyšetřeních v souvislosti s mozkovou příhodou – tedy v době, kdy už je příliš pozdě.

Když tuky, tak jen ty zdravé

S vysokou hladinou cholesterolu je spojeno kornatění cév, což má za následek mrtvici. Současně existuje předpoklad, že pokud někdo z vašich příbuzných v minulosti prodělal mrtvici či infarkt, budete mít genetické predispozice k vyšší hladině cholesterolu. Cholesterol je tedy potřeba hlídat. Zařaďte do jídelníčku potraviny s tzv. zdravými tuky (ořechy, semínka či mořské ryby), které pomáhají udržovat bezpečnou hladinu cholesterolu v krvi.

Pozor na diabetes

Nediagnostikovaná či podceněná cukrovka patří k hlavním rizikovým faktorům mozkové příhody. U diabetiků je riziko mozkové mrtvice dvojnásobné, přičemž každým rokem s cukrovkou se riziko mrtvice zvyšuje. Důležitá je nejen správná léčba pomocí inzulinu či léků, ale také úprava jídelníčku a správné stravování. Samozřejmostí je, aby si diabetik hlídal hladinu glukózy v krvi. A také zde platí zvýšená obezřetnost ohledně dalších zdravotních ukazatelů – krevního tlaku a hladiny cholesterolu.

Alkohol s rozumem

Pijete-li dlouhodobě příliš alkoholu, vystavujete se tomu, že vás postihne diabetes. Stejně tak vám hrozí problémy s vysokým krevním tlakem či obezita. Ve všech případech jde o zdravotní potíže, které vedou k mrtvici.

Hýbejte se

Pravidelný pohyb je správnou cestou, jak snížit riziko mrtvice. Choďte na pravidelné procházky na čerstvém vzduchu, vyjeďte si do přírody na kole nebo jděte plavat.

Eliminujte stres

V současné době, kdy se na člověka valí spousta úkolů a výzev, ať už v zaměstnání či doma, je mnohdy těžké zůstat nad věcí. Zkuste si však každý den najít chvilku pro sebe a věnujte se tomu, co máte rádi a co vám dělá radost. Odbouráte tím stres a budete v lepší psychické kondici, což má vliv i na vaše zdraví.

Skoncujte s kouřením!

Kouření stojí za zužováním cév, které krví zásobují důležité orgány – mozek nevyjímaje. Tím pádem je riziko mrtvice vyšší. Pokud nedokážete s kouřením ihned přestat, snižujte postupně spotřebu cigaret, a to až do stavu, kdy se bez nich zcela obejdete.

Pravidelné kontroly u praktického lékaře

Jestliže se mrtvice vyskytla u vašich rodičů či prarodičů, nepodceňujte pravidelné kontroly u lékaře.

Nepodceňte tzv. malou mrtvici

Může se stát, že váš potká mrtvice, aniž byste si to uvědomili. Jedná se o přechodný stav, který zpravidla odezní během několika minut. Rozhodně ale tento typ mrtvice nelze podceňovat, většinou totiž předchází cévní mozkové příhodě v její plné síle.

Obzvláště pozorní by měli být ti, kteří mají v rodině nějakou genetickou zátěž nebo se u nich projevily některé z rizikových faktorů, například cukrovka, vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol. Lidé by neměli podceňovat prevenci. Důležité je také, aby jste se seznámili s projevy mrtvice a tím byli schopni rozpoznat příznaky v prvních okamžicích. Můžete tím zachránit život nejen sobě, ale i někomu ze svého okolí.

Naučte se příznaky mrtvice

V případě mrtvice je nutné okamžitě jednat – tedy zavolat rychlou záchrannou službu. Pouhých pět minut od nástupu této nemoci totiž odumírají první mozkové buňky. Zapamatujte si proto příznaky mozkové příhody. K těm základním patří pokles koutku, porucha řeči a ochrnutí končetin. Vedle toho se pak mrtvice může projevit ztuhlostí šíje, výpadkem zraku v jedné polovině zorného pole, silnou bolestí hlavy či náhlou poruchou vědomí.

Zdroj: www.casjemozek.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Centrální mozková příhoda

Prodělal jsem CMP .RES:Uzávěr A basilaris nad odstupy Aa cerebelli sup.sycení ACP oboustranně z karotického povodí přes zadní komunikanty.Uzávěr CI úseku A vertebralis 1.dx.Je možno tuto diagnosu vyřešit chirurgicky? Jaké jsou další možnosti léčby ,mimo používání léku "PLAVIX".

Lidé v Česku zbytečně umírají na mozkovou mrtvici

Třicet tisíc lidí ročně v Česku postihne mozková mrtvice. Avšak nejvýše jedno a půl procenta z nich se léčí správně.

Mozkové mrtvice se na začátku špatně poznává

Pocit přeleželé ruky. Třeba i tak se mohou projevit první příznaky mozkové mrtvice. Mnoho lidí je podceňuje.

Aktivní prevence vzniku aterosklerózy

Jedním z mechanizmů, vedoucích ke vzniku aterosklerózy, je nedostatek látek, odstraňujících volné radikály uvnitř cév.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce