Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ztrácíte paměť? Na vině může být nedostatek spánku nebo stres

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2004x )

Máte někdy pocit, jakoby váš mozek byl zamlžený, nemůžete si vzpomenout na jméno kolegy nebo věčně zapomínáte, kam jste dali klíče? K poruchám paměti dochází z různých příčin.

shutterstock.com

Paměť je schopnost mozku ukládat, uchovávat a také vybavovat si informace. Je velmi úzce spojena s pozorností a soustředěním. Mozkové buňky jsou nejvíce vyvinuty přibližně kolem 25. roku věku, poté mozkové schopnosti pozvolna klesají. Zapomínání informací je přirozeným procesem stárnutí, který se nenápadně začíná projevovat již kolem 30 let. S postupujícím věkem se tato potíž zesiluje. Příčinou je snížení schopnosti mozku vytvářet a uchovávat paměťové stopy. 

Existuje mnoho důvodů, proč paměť ztrácí na síle. A nemusí to být hned Alzheimerova choroba. Které faktory mohou mít vliv na vaše paměťové funkce?

Nedostatek spánku

Během spánku se posilují spojení mezi mozkovými buňkami, nerony. Díky novým spojením mezi neurony se dokážete lépe soustředit, více se naučit a zlepšuje se paměť. Pokud je naopak jedinec nevyspalý, pak více chybuje a jeho paměť funguje mnohem hůř. Není si pak schopen zapamatovat jednoduché kroky. Dokonce se ukazuje, že když je člověk nevyspalý a musí přes den čelit malinkým úkolům, jako je odpovědět na email nebo zprávu, tak je to pro jeho mozek opravdu bolestivý výkon. Pomoci může dobrá „spánková hygiena“.

Užívání léků

Mezi nepříjemné vedlejší účinky některých medikamentů patří i výpadky paměti a zvýšená zapomnětlivost. Jde zejména o benzodiazepiny, část antidepresiv, antihistaminika a analgetika. Patří sem ale i léky snižující hladinu cholesterolu, beta-blokátory či přípravky proti úniku moči. Pokud máte podezření, že za vašimi výpadky paměti stojí léky, které užíváte, zeptejte se svého lékaře, zda existuje nějaká alternativa.

Deprese a stres

Když jste duševně nevyrovnaní, je velmi těžké soustředit se na to, co je před vámi. Proto je později prakticky nemožné, abyste si to vybavili. Podle odborníků mohou mít deprese spojitost se změnami fungování oblastí mozku, které jsou důležité pro dovednosti, jako jsou paměť, rychlost, jakou myslíme, pozornost a schopnost řešení problémů.  Zde se uplatňuje snížená hladina serotoninu v mozku.

Na to, abyste zapomínali, nemusíte trpět vážnými depresemi. Někdy postačí i nadměrný stres. V jeho důsledku se do mozku dostává více hormonu kortizolu. Ten pak snižuje tvorbu spojů mozkových buněk čili synapsí, což je mechanismus vzniku především krátkodobé paměti. Kvůli stresu si nemusíte zapamatovat jméno nového kolegy a můžete mít i potíže při rozhovoru, jelikož se na něj nedokážete soustředit. Zapomnětlivost může podpořit i každodenní řešení nepříjemností a plný pracovní diář, který vám brání dostatečně spát, cvičit i zdravě se stravovat.

Poraďte se svým lékařem nebo terapeutem, pokud vám úzkost nebo deprese narušují radost z běžného každodenního života nebo si myslíte, že byste si ublížili. Pomoci může terapie a léky.

Alkohol a drogy

Je všeobecně známo, že konzumace alkoholu zatemňuje mysl. A to nejen bezprostředně po přímé konzumaci, ale v případě, že holdujete alkoholu více než je zdrávo, i ve stavu střízlivosti. Zde se kromě přímého poškození mozkových buněk uplatňuje i nedostatek některých vitamínů, hlavně thiaminu.

Kouření

Zdá se, že kouření zmenšuje části vašeho mozku, které vám pomáhají přemýšlet a pamatovat si věci. Paměťové schopnosti jsou ovlivněny především snížením přísunu kyslíku do mozku. To také zvyšuje riziko demence, možná proto, že je to špatné pro vaše cévy. A rozhodně zvyšuje riziko mrtvice, která může poškodit mozek a způsobit vaskulární demenci. 

Cukrovka

Lidé s touto chorobou mají větší pravděpodobnost vzniku problémů s pamětí včetně demence. Je možné, že vysoká hladina cukru v krvi poškozuje drobné cévy zvané kapiláry v mozku. Nebo to může být tím, že vysoká hladina inzulínu poškozuje mozkové buňky. Možná budete schopni tento pokles paměti zpomalit, pokud se pokusíte předcházet cukrovce nebo ji alespoň kontrolovat pomocí léků, cvičení a zdravé stravy. 

Mrtvice

Cévní mozková příhoda zastaví tok krve do části vašeho mozku. Poté může poškozená mozková tkáň ztěžovat myšlení, mluvení, vzpomínání nebo pozornost. Říká se tomu vaskulární demence. Faktory, které zvyšují riziko mrtvice, jako je vysoký krevní tlak, srdeční choroby a kouření, mohou také způsobit tento typ demence. 

Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak zvyšuje riziko problémů s pamětí, včetně demence, protože pravděpodobně poškozuje drobné cévy v mozku. Může také vést k dalším stavům, jako je mrtvice, které způsobují demenci. Lidé, kteří kontrolují svůj krevní tlak dietou, cvičením a léky, jsou schopni zpomalit nebo zabránit tomuto poklesu mozku.

Nefunkční štítná žláza

Ačkoli štítná žláza nemá v mozku zvláštní úlohu, ztráta paměti je jednou z věcí, které si člověk všimne, když štítná žláza přestane normálně fungovat. Lidé s vysokými nebo nízkými hodnotami hormonů štítné žlázy – což je velmi běžné u žen – mohou mít potíže s pamětí a soustředěností. Pokud máte problémy s pamětí, požádejte vašeho lékaře o jednoduchý test na štítnou žlázu, abyste zjistili, zda je viníkem vašich potíží.

Na paměťové funkce mohou mít významný vliv také poruchy jater nebo ledvin či dokonce obyčejná infekce močových cest.

Nedostatek vitaminu B12

Zapomínání může být také známkou nedostatku vitaminu B12, který je nezbytný pro správnou funkci nervového systému. Pokud si myslíte, že by to mohl být váš případ, nechte si zkontrolovat jeho množství. Doplnění tohoto vitaminu by pak mělo obnovit vaše mozkové schopnosti.

Dědičnost

Geny - vlastnosti, které jste získali od rodičů - pomáhají určit, kdy a zda se vaše paměť začne ztrácet a zda máte demenci. Ale není to jednoduché. Zdá se, že na genetice záleží u některých typů demencí více než u jiných a gen, který ovlivňuje paměť u jedné osoby, nemusí mít u jiného vliv. 

Stáří

Paměť se s přibývajícím věkem zhoršuje. Lékaři tomu říkají demence, když začíná zasahovat do každodenního života. Počet lidí s Alzheimerovou chorobou, nejběžnější formou demence, se po dosažení věku 65 let zdvojnásobuje každých 5 let. Cvičení, správný výběr potravin a podpora okolí vám můžou pomoci udržet bystřejší mysl i v seniorském věku.

Úrazy hlavy

Jakýkoli silný úder do hlavy může způsobit poúrazovou amnézii. Čím je úder silnější, tím déle amnézie trvá. Poranění, vyvolávající ztrátu paměti se nazývá otřes mozku. Postižená osoba si v takovém případě není schopna vybavit okamžik, během něhož došlo k úrazu hlavy. Bezprostředně po úrazu vypadá postižený člověk zmateně a dezorientovaně, ale během krátké doby se vědomí začíná opět normalizovat a postižený je schopen si  opět vybavit události a situace, které se odehrály před úrazem. K úderům do hlavy dochází např. při mnoha kolektivních sportech.

Obezita

Pokud je váš index tělesné hmotnosti (BMI) ve středním věku vyšší než 30, máte v pozdějším věku vyšší riziko demence. A přebytečná kila zvyšují pravděpodobnost srdečních chorob, což také někdy vede k úpadku mozku a problémům s pamětí. Pokud trpíte nadváhou, promluvte si se svým lékařem o možnostech léčby.

Nedostatek pohybu

Pravidelné cvičení snižuje riziko úpadku mozku, problémů s pamětí a demence. Zdá se také, že zlepšuje mozkové funkce u těch, kteří již mají demenci. Nemusíte běhat maraton nebo se věnovat skoku o tyči. Stačí pravidelná procházka, práce na zahradě či plavání.

Nezdravé stravování

Nezdravé stravování může vést k srdečním chorobám, které mohou způsobit mozkové problémy včetně problémů s pamětí a demence. Proto je středomořská dieta zdravá pro srdce dobrá i pro váš mozek. Upřednostňuje celozrnné produkty, ovoce, zeleninu, ryby, ořechy, olivový olej a další zdravé tuky, jako je avokádo, a omezuje červené maso na minimum. 

Kdy už je zapomínání nenormální?

Obecně lze říct, že dokud poruchu paměti pociťuje jen člověk sám a v malé míře, dokud porucha paměti nenarušuje schopnost vykonávat zaměstnání či různé aktivity, jde o „normální“ stav. Je-li však takového rozsahu, že člověka trápí a znemožňuje mu dělat to, co byl zvyklý, nebo že na ni znepokojeně upozorňují jeho blízcí, nebo se zhoršuje, jedná se již rozhodně o důvod k vyšetření.

Zdroj: webmd.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Alzheimerova choroba

Výskyt Alzheimerovy choroby se uvádí u 6 % osob ve věku 60 let, 10 % u osob 75 až 85 let a 20 % u osob starších 85 let. Muži a ženy jsou postiženi stejnou měrou. Jde o chorobu progresivní, to znamená, že se jednotlivé příznaky pozvolna a stále zhoršují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce