Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Detoxikace organismu. Vede k posílení imunity?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 681x )

Zejména s příchodem jara se pravidelně objevuje téma detoxikace organismu. Jsou jednorázové očistné procedury opravdu tělu ku prospěchu? Jak na detoxikační kúry nahlížejí lékaři a co doporučují pro posílení imunity?

shutterstock.com

Smyslem detoxikace organismu je v obecné rovině zbavení organismu toxických a jiných tělo zatěžujících látek.
„V užším slova smyslu se používá ve smyslu detoxikace střeva, tedy jakési očistné kůry. Pokud je tato metoda používána racionálně a jsou-li dodržovány zásady správné životosprávy, pak se imunitní systém z dlouhodobého hlediska jistě posiluje,“ vysvětluje MUDr. Silvie Knoppová.

Že základním kamenem obranyschopnosti organismu je právě čisté střevo, není žádné tajemství. Jednou z podmínek správného fungování imunitního systému je fyziologická funkce střev. K úpravě zažívání mohou dobře posloužit například probiotika. Nicméně nezbytným krokem k dosažení ideálního stavu je především dodržování zásad správné životosprávy.

Detoxikační očista jako součást zdravého životního stylu

Je dobré uvědomit si, že naše tělo se detoxikuje neustále – samo se zbavuje škodlivých látek, zatěžujících zejména játra, ledviny a trávicí systém. Očistnou proceduru tedy lze vnímat jako pomoc tělu v jeho přirozeně nastavených procesech, podporu přirozené detoxikace organismu. Na tu je však třeba myslet každý den.

K tomu, aby se tělo mohlo plynule dostatečně detoxikovat a posilovala se tak i jeho obranyschopnost, občasné očistné kůry nestačí. Pokud chcete svému organismu opravdu dlouhodobě ulevit, zamyslete se nejprve nad svým životním stylem:

  • Máte dostatek pravidelné fyzické aktivity?
  • Z čeho sestává váš jídelníček?
  • Umíte si dopřát dostatečný odpočinek?
  • Do jaké míry se každý den stresujete?
  • Je součástí vašeho života kouření?

Právě vhodná strava a dostatečné množství čisté vody, dostatek pohybu nejlépe na čerstvém vzduchu i odpočinku a vyhýbání se škodlivým látkám umožňuje našemu organismu, aby se základními očistnými a ochrannými procesy dokázal zbavit nežádoucích toxinů sám. Zdravý životní styl a psychická pohoda ruku v ruce s občasným půstem či takzvanými odlehčovacími dny jsou nejlepší vstupenkou k dobrému zdraví.

Přírodní prostředky jsou užiteční pomocníci, zázraky však nečekejte

V touze po lepší imunitě mnoho z nás sahá také po nejrůznějších přírodních prostředcích. K nejznámějším patří v našich končinách česnek, rakytník, brusinky, aloe vera a spousta dalších. Některé z nich mají prokazatelný dezinfekční a antioxidační efekt a mohou přispívat k regeneraci organismu. Mnoho z nich je hojně využíváno v čínské, tibetské, ajurvédské medicíně a dalších alternativních směrech a jejich role jistě není zanedbatelná. Nicméně je třeba vnímat je pouze jako podpůrné doplňky základních pilířů zdravé životosprávy. Bez pevných základů zkrátka imunita pracovat dostatečně nemůže.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce