Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Dětské infekční nemoci

(MUDr. Jiří Hančil | přečteno: 666362x )

Dětské infekční nemoci jsou staré stejně jako lidstvo. Původně probíhaly trochu jinak.

shutterstock.com

Plané neštovice (Varicella)

Jaká je příčina?

Plané neštovice vyvolává virus. Když někdo onemocní, vylučuje v prvních dnech nemoci s vydechovaným vzduchem veliké množství viru. Jestliže jste plané neštovice ještě neprodělali a jste s nemocným v uzavřené místnosti, máte šanci větší než 90 %, že plané neštovice dostanete. Po získání infekce se v prvních deseti dnech neděje nic. Ale potom v rozmezí týdne až čtrnácti dnů to na Vás přijde.

Jaké jsou příznaky?

Začne stoupat teplota a na kůži se objeví vyrážka. Zprvu drobné skvrnky do velikosti 2 až 3 milimetrů, které se v průběhu několika hodin mění v puchýřky o průměru 3 až 6 milimetrů. Puchýřky mají nejdříve čirý obsah tekutiny, který se postupně mění na mléčně zkalený. Po několika dnech puchýřky zaschnou. Po několika dalších dnech se zaschlý stroupek uvolní.

Vyrážka se objevuje postupně v několika výsevech po sobě. Takže na kůži jsou vedle sebe různá stádia vyrážky. Typické je, že se vyrážka vyskytuje i ve vlasech.

Neštovice

Mimo vyrážky a horečky, která doprovází výsev na kůži, se velmi často připojí sice banální, ale zato velice nepříjemná věc a sice svědění. A svědit to může hodně. Když to svědí, nutí Vás to k podrbání a tady může být problém. Při rozškrábání puchýřků se do nich může dostat bakteriální infekce a na kůži zůstanou jizvy.

Horečka v prvních několika dnech je u planých neštovic běžná. Jestliže přetrvává déle, zvláště když už se neobjevuje další nová vyrážka může to signalizovat komplikace. Nejsou časté, ale mohou nastat. Může se objevit zápal plic nebo zánětlivé postižení mozečku cerebelitida. To poznáte snadno. Kdo má cerebelitidu vypadá jako opilý. Má potíže s rovnováhou, netrefí se prstem na nos, ale na rozdíl od alkoholové opilosti konverzuje na úrovni odpovídající věku.

První pomoc

Při horečce nad 38 stupňů prášek proti horečce, třeba Paralen nebo Ibuprofen. Dávkování naleznete v příbalovém letáku. Proti svědění, ale hlavně na celkové zklidnění je vhodný zvláště u malých dětí Dithiaden tabletky. Dávkování rovněž podle příbalového letáku, ale u malých dětí by měl dávku určit Váš lékař.

Oblíbený tekutý pudr je možno použít. Jeho hlavní účinek spočívá v tom, že vysušuje puchýřky, které dříve zaschnou. Tím se zkracuje a snižuje možnost bakteriální infekce puchýřků a případné vytvoření jizev.

A ještě něco. Jestliže máte Vy nebo spíše Vaše dítě plané neštovice uvědomte si jedno. Pokud pojedete k lékaři hromadnou dopravou, nakazíte ve vlaku či autobusu všechny, kteří dosud toto onemocnění neprodělali. Tím chci říci, nemáte-li možnost vlastní dopravy, neváhejte zavolat Vašeho lékaře a požádat jej o návštěvu.

U lékaře

Lékař celkově prohlédne a vyšetří. To v naprosté většině případů postačí k určení diagnózy. Při postižení mozečku stačí ve většině případů běžné neurologické vyšetření.

Při podezření na zápal plic se neobejdeme bez rentgenového vyšetření plic.

V některých případech, např.: když matka dostane plané neštovice do pěti dnů před porodem a hrozí nebezpečí těžkého průběhu tohoto onemocnění u novorozence, nebo u dětí s nádorovým onemocněním, zvláště u těch, které mají leukémii je možno použít acyklovir (Zovirax), který působí přímo na virus planých neštovic, podobně jako antibiotika na bakteriální infekce.

V případě komplikací jako je třeba zánět mozečku nebo zápal plic, zůstává nemocný v nemocnici, jinak, což je v naprosté většině případů, je léčen doma stejně, jak jsme si již řekli u první pomoci.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Brno
2x

Článek je staršího data. I u nás již lze očkovat proti planým neštovicím.

Karolína
3x

Slyšela jsem že očkování proti planým neštovicím nepomůže, že když je dítě v uzavřeném kolektivu, např. ve školce, tak je stejně dostane, ale nemají takový průběh jako u neočkovaného dítěte. Co je na tom pravdy?

Drahomíra
3x

Dnes už se lze proti planým neštovicím očkovat,a stojí cca:1500.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 17. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Roup dětský

Roup dětský je střevní parazit - červ. Do organismu se dostává přes dutinu ústní, přenos se odehrává nečistýma rukama.

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Spála se může opakovat

V lednu měl můj šestiletý syn spálový bacil a byl léčen antibiotiky. V současné době se v mateřské škole, kam chodí, objevila spála. Zajímalo by mě, jestli ji syn může znovu dostat. Klára

Nebezpečí nakažení neštovicemi

Je možné nakazit se neštovicemi,když se setkám s nakaženým 4 dny před propuknutím kožních projevů?Neštovice jsem v dětství neměla

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce