Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Elektrický proud může snižovat vysoký krevní tlak

( Renata Vyšínová | přečteno: 14431x )

Novou metodu pro léčbu vysokého krevního tlaku začali v klinické praxi užívat jako první v České republice kardiologové Fakultní nemocnice Olomouc. Jde o léčbu pacientů, u nichž se dlouhodobě nedaří snížit vysoký krevní tlak. Zákrok, při kterém zavedou elektrický proud do ledvinných tepen, umožní pacientům podstatně snížit denní dávku léků.

shutterstock.com

„Nová metoda odborně nazývaná jako renální denervace pomůže těm pacientům, u nichž se nám dlouhodobě nedařilo standardními cestami dostat vysoký krevní tlak do normálu. Tito lidé musejí každý den dlouhodobě užívat mnohdy pět i více různých léků a docházet pravidelně do naší specializované ambulance pro hypertenzi. To pro ně představuje určitou zátěž,“ uvedl doc. MUDr. Miloš Táborský, CSc., FESC, MBA, přednosta I. interní kliniky kardiologické FNOL. Podle jeho slov žije v ČR asi 700 000 hypertoniků, tedy lidí, kteří mají potíže s vysokým krevním tlakem. „Těžkou rezistentní formou hypertenze trpí dvě až tři procenta z nich. A těm právě pomůže tato metoda,“ vysvětlil.

Na olomoucké klinice už nový typ léčby použili u pěti pacientů. „U pacienta v lokální anestezii zavedeme speciální vodič přes třísla do oblasti ledvinných tepen, kde pomocí vysokofrekvenčního elektrického proudu trvale ovlivníme nervové impulzy, které se u těchto pacientů jistě podílejí na vzniku tzv. rezistentní hypertenze,“ popsal metodu docent Táborský.

Novou léčbu nabídne asi pět kardiocenter v republice

Novinka je tedy nadějí pro několik tisíc hypertoniků, kteří zatím chorobu zvládají jen za pomoci velkého množství léků a jsou pod neustálou kontrolou. Kdo z nich bude moci o moderní metodě uvažovat? I na to se Ordinace.cz zeptala přednosty I. interní kliniky kardiologické FNOL doc. MUDr. Miloše Táborského.

Jakým pacientům je zákrok indikován - jakou léčbu a jak dlouhou musí před tím absolvovat, aby nastal čas na tuto metodu?

„Nemocný s rezistentní hypertenzí musí být důkladně do detailů vyšetřen v ambulanci pro diagnostiku a léčbu hypertenze. Musí také vyzkoušet moderní kombinační léčbu. Pokud se ale nepodaří za dobu alespoň šesti měsíců snížit krevní tlak pod  140/80, nabídneme mu možnost nefarmakologické léčby v podobě renální denervace. Lékař musí pacienta s léčbou do detailu obeznámit a ten s ní samozřejmě musí souhlasit.“

Jak dlouhou hospitalizaci vyžaduje tento zákrok?

„Vlastní zákrok vyžaduje 3-4denní hospitalizaci v nemocnici na standardním oddělení.“

Znamená to, že pacient je po zákroku bez potíží a bez pravidelných dávek léků?

„Díky renální denervaci může pacient, po 6 až 12 měsících po výkonu, snížit počet užívaných léků o jeden až tři. Nicméně musí i nadále pokračovat v medikamentózní terapii a dobře kontrolovat krevní tlak.“

Kolik pracovišť bude schopno tento zákrok pacientům poskytnout?

„Postupně bude tuto super specializovanou léčbu provádět 3 až 5 českých kardiocenter."

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Samoměření krevního tlaku

Samoměřením krevního tlaku lze tlak zachytit v každodenních podmínkách. Ideální je provádět měření vždy jednou ráno a večer, přibližně ve stejnou dobu. Výsledky se poté i s užívanými léky zanesou do deníku.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce