Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Evropský týden prevence upozorní na rakovinu děložního čípku

( Redakce | přečteno: 11719x )

Rakovinou děložního čípku onemocní podle údajů Světové zdravotnické organizace každoročně půl milionu žen. V České republice na tuto diagnózu zemře každých dvacet hodina jedna žena.

shutterstock.com

Na nebezpečí rakoviny děložního čípku se zaměří Evropský týden prevence proti rakovině děložního čípku, který proběhne od 20. do 26. ledna 2008 po celé Evropě včetně České republiky. Rakovina děložního čípku je druhou nejčastější příčinou úmrtí u žen ve věku do 45 let. Každoročně této zákeřné nemoci podlehne 270 000 žen na celém světě. Cílem Evropského týdne je nejen informovat všechny ženy o podstatě tohoto onemocnění, ale především o možnostech, jak se proti němu účinně bránit. V Bruselu se tímto tématem budou koncem ledna zabývat i evropští politici.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace onemocní každoročně rakovinou děložního čípku půl milionu žen. V Evropě je každý rok zjištěno 50 tisíc nových případů a 25 tisíc žen na toto nádorové onemocnění umírá. Jedná se většinou o ženy ve věku od 30 do 50 let, výjimkou však nejsou ani mladší dívky. V České republice každý rok vyslechne tuto smutnou diagnózu tisíc žen a více než 400 na rakovinu zemře. Každý den tedy u nás rakovině děložního čípku podlehne nejméně jedna žena.

Nejlepší prevencí pro všechny ženy je pravidelný screening spolu s nově zaváděným očkováním proti virům HPV, které jsou příčinou tohoto onemocnění. Díky této kombinaci lze výskyt rakoviny děložního čípku snížit až o 94 %. Mnoho žen v České republice však prevenci podceňuje nebo na ni jednoduše zapomíná. Je ale prokazatelné, že v zemích s vysoce funkčním screeningem se počet onemocnění rakovinou děložního čípku mnohonásobně snížil. Za preventivní gynekologické prohlídky přitom neplatí ženy v České republice žádné regulační poplatky.

Evropský týden prevence rakoviny děložního čípku proběhne po celé Evropě již podruhé. Jedná se o první celoevropskou iniciativu týkající se veřejného zdraví, která si klade za cíl zvýšit povědomí o problematice rakoviny děložního čípku. Osvětový program pořádá Evropská asociace proti rakovině děložního čípku (The European Cervical Cancer Association, ECCA), jejímž členem je i Ústav hematologie a krevní transfúze, Česká gynekologická a porodnická společnost a Gynekologicko-porodnická klinika Univerzity Karlovy.

„Koncem ledna se v Bruselu uskuteční Summit o prevenci karcinomu děložního čípku. V jeho rámci získají politici ze zemí napříč celou Evropou informace o plánech evropských institucí v otázce zavedení preventivních programů,“ říká RNDr. Ruth Tachezy, Ph.D., vedoucí Národní referenční laboratoře pro papillomaviry z Ústavu hematologie a krevní transfúze. Asociace ECCA zároveň připravila petici „STOP karcinomu děložního čípku“ (www.CervicalCancerPetition.eu), která má zvýšit informovanost o prevenci. Pod petici by měli připojit své podpisy jak členové Evropského parlamentu, tak politici v parlamentech jednotlivých evropských zemí.


Evropský týden prevence proti rakovině děložního čípku podporuje stejně jako vloni také farmaceutická společnost s vlastním výzkumem a vývojem GlaxoSmithKline.


ECCA byla založena roku 2002 za přispění 15 různých organizací napříč celou Evropou. Mezi společnostmi, které se na založení ECCA podílely, jsou například centra pro poskytování péče nemocným, fakultní nemocnice a společnosti určené ke zvyšování povědomí o rakovině děložního čípku a její prevence. V současné době zastřešuje síť 61 členských organizací z 26 evropských zemí. Více informací na www.ecca.info.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Brokolice, ne omáčka na pizzu, snižuje riziko rakoviny

border="1" hspace="4" Konzumace většího množství brokolice nebo salátu ze syrového zelí může pomoci ochránit muže před

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce