Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Fosfor

( Redakce | přečteno: 38033x )

Fosfor v čisté podobě je prudký jed a vysoce vznětlivá látka. Stačí nevelké tření nebo otřes, aby došlo k samovznícení. Pro tuto svou vlastnost se začal fosfor hojně využívat k výrobě zápalek.

shutterstock.com

Je to jed a může explodovat!

Fosfor v čisté podobě je prudký jed a vysoce vznětlivá látka. Stačí nevelké tření nebo otřes, aby došlo k samovznícení. Pro tuto svou vlastnost se začal fosfor hojně využívat k výrobě zápalek.

S fosforem obsaženým v organických sloučeninách lidského těla má tento fosfor naštěstí jen pramálo společného.

K čemu fosfor slouží?

Fosfor je obsažen v každé naší buňce. Patří k základním stavebním kamenům, ze kterých jsou sestaveny naše nukleové kyseliny – nositelé dědičné informace. Účastní se přeměny cukrů, tuků a bílkovin, přenosu energie. Spolu s vápníkem tvoří fosfáty hlavní součást kostí a zubů.

Přesuny fosfátu uvnitř našeho těla jsou úzce spojeny s pohybem vápníku. Hladina obou je mimo jiné regulovaná vitamínem D. Vylučování probíhá hlavně prostřednictvím moči.

Fosfor v potravinách

Fosfor pro potřeby výživy najdeme snad ve všech potravinách. Nejbohatší na fosfor jsou ořechy, luštěniny, obilniny, ovesné vločky, hnědá rýže, mléčné výrobky, vnitřnosti a maso.

Projevy nedostatku a nadbytku

Máte-li pestrou stravu, projevy jeho nedostatku se u Vás asi nevyskytnou. Dlouhodobý nedostatek může pociťovat jako stavy slabosti, únavy, nervové poruchy.

V pokusech na zvířatech, které byly krmeny potravou bez fosforu docházelo k poruchám vývoje kostí. Projevilo se to příznaky připomínajícími nedostatek vitaminu D – pokřivením kostí, tzv. rachitis (křivicí).

Nadměrným příjmem fosfátů můžete snížit vstřebávání železa z potravy.

Možná rizika

Zvýšenou koncentraci fosfátů v krvi mohou lékaři nalézt u těch z vás, kteří mají sníženou činnost ledvin. Při těchto onemocněních se však vyskytují daleko vážnější odchylky, jejichž důsledky se projeví daleko dříve. Samotné fosfáty Vás tedy při tomto onemocnění neohrožují.

Mám brát fosfor?

Spolu s vápníkem je pravidelný příjem fosforu v potravě důležitý pro správnou tvorbu kostí. V potravinách je však fosfor obsažen v daleko větším množství než vápník, jeho nedostatek v důsledku špatné výživy je proto výjimečný.

Doporučenou denní dávku fosforu pro jednotlivé věkové skupiny uvádíme v následující tabulce:

Skupina

Optimální denní příjem
fosforu v mg/den

Kojenci

100

Děti 1- 5 let

450

Děti 6- 10 let

500

Dospívající 11- 20 let

1500

Ostatní

1000

Pokud užíváte vápník na podporu tvorby kostí, je vhodné doplnit stravu i o vyšší příjem fosforu. Poměr vápníku a fosfátu v kostech musí být vyrovnaný, o stejnou rovnováhu proto usilujte i ve své stravě.

Máte-li dojem, že trpíte nedostatkem fosforu, kupte si některý z mnoha nabízených potravních doplňků, lékárník Vám jistě ochotně poradí s výběrem. Zvažte však, zda v jednotlivých případech nekonzultovat výběr předem s lékařem.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce