Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak vybrat vitamíny?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 784x )

Vitamínových přípravků je na trhu tolik, že není vůbec jednoduché se v nepřeberném množství produktů zorientovat. Čím se tedy v takové situaci řídit, abyste vybrali preparát, který pro vás bude skutečně přínosný.

Dobrá rada
shutterstock.com

Pestrá a vyvážená strava dokáže našemu organismu zajistit veškeré živiny, které potřebuje. Jsou však situace anebo období, kdy je na místě doplnit jídelníček větším přísunem vitamínů, minerálů – např. v období zvýšeného výskytu infekčních onemocnění, po nemoci, v těhotenství, při větší psychické a fyzické zátěži apod. Bez doplňků stravy se neobejdou ani lidé trpící chronickým nedostatkem určitého vitamínu nebo minerálu v důsledku choroby. 

Na trhu jsou přípravky jednak jednosložkové, jednak multivitamíny, které mohou obsahovat buď pouze kombinaci základních vitamínů nebo společně vitamíny, minerály a stopové prvky. Není výjimkou, že kombinované vitamínové přípravky obsahují pro zvýšení efektu i další složky, většinou rostlinného původu, např. echinacea, hlíva ústřičná, rakytník, ženšen a další.

Vitamínových přípravků pro nás výrobci připravili tolik, že není vůbec jednoduché se v nepřeberném množství produktů zorientovat. Poradíme vám, čím se v takové situaci řídit, abyste vybrali preparát, který pro vás bude skutečně přínosný.

Čtěte také: Chlorella pomůže při očistě, únavě a posílí imunitu

Pro koho jsou vitamíny určeny?

Při vybírání vhodného vitamínového přípravku je pochopitelně důležité, pro koho je určen. Vybírat můžete již běžně i podle věku a pohlaví. Existují vitamínové přípravky speciálně vyvinuté pro muže, pro ženy nebo seniory.

  • Vitamíny pro ženy by měly mít vysoký obsah vápníku, vitamín D a K pro zdravé kosti, železo pro náhradu menstruačních ztrát krve, kyselinu listovou důležitou pro ženy, které se chystají na těhotenství. Pro ženy je důležitý také jód pro normální funkci štítné žlázy. Zinek a vitamín C jsou zase důležité pro stav pokožky.

  • Vitamíny pro muže zohledňují i skladbu jejich těla – obsahují obvykle vyšší množství vitamínů skupiny B, které přispívají k normálnímu energetickému metabolismu, což je důležité vzhledem k tmu, že muži mají více svalové hmoty, a tedy i vyšší energetické nároky. Vitamín B1 přispívá k normální funkci srdce, pro muže, kteří mají obecně vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění, jistě také nezanedbatelné.

  • Vitamíny pro seniory, tj. věkovou kategorii 50+, by rovněž měly obsahovat vápník a vitamín D pro zdravé kosti a zuby, dále jsou výhodou vitamín A a karotenoidy, zejména lutein pro podporu zraku.

Samostatnou kapitolou jsou vitamíny pro děti, kde je možné vybírat ve věkových kategorií od nejmenších dětí (3-6 let) po starší školáky. Při užívání vitamínových nebo multivitamínových přípravků, které nejsou výslovně označeny jako dětské, najdete informaci o věku, od kdy se mohou podávat, v příbalovém letáku nebo na obalu. U většiny přípravků platí, že jsou vhodné pro děti od 12 let.

Máte-li nějaké dietní omezení (potravinové alergie nebo intolerance, diabetes, veganství), pak i to je důležité při výběru vitamínového přípravku zvážit. V tom případě je třeba pečlivá kontrola složení – zejména pomocných látek. Ve výběru jsou přípravky splňující i požadavky z této oblasti s označením např. „bez laktózy“, „bez lepku“, „bez cukru“ apod.

Čtěte také: Hořčík - přirozený ochránce organizmu nejen v době stresu

Hlavně nic nepřehánět

Stejně jako u všech látek s účinkem na organismus i tady platí, že dávka dělá lék. Jinými slovy – v určitém množství látka pomáhá, ve vyšším škodí.

Nežádoucí stav nedostatku vitamínů se nazývá hypovitaminóza. Opačný extrém se označuje jako hypervitaminóza a je rovněž škodlivý. Předávkování má u různých vitamínů různý průběh. Nejzávažnější je u látek rozpustných v tucích, zejména u vitamínů A a D. Tělo totiž tyto sloučeniny nedokáže jednoduše vyloučit, a proto se v něm hromadí. To při dlouhodobě vysokém příjmu představuje problém.

Nadměrné množství vitamínu D se projevuje například zažívacími potížemi bolestmi hlavy, ale i zmateností, křečemi, či srdeční arytmií. U vitamínu A je situace trochu složitější. Vyskytuje se ve dvou formách: v živočišných produktech jako retinol, v rostlinných coby karoten. Nežádoucí účinky se týkají jen první z nich. Mohou být jak mírné – únava, apatie, bolesti hlavy či zvracení, tak závažnější – zvětšení jater, případně zástava tělesného růstu. Zvlášť nebezpečné je předávkování retinolem u těhotných, může totiž poškodit vývoj plodu.

U vitamínů rozpustných ve vodě nejsou následky vysokého příjmu tak závažné, protože je tělo dokáže vyloučit. Znamená to však zvýšenou zátěž pro ledviny. Problémy způsobuje přemíra některých vitamínů skupiny B. Nadbytek niacinu vede k poruchám jater, přemíra pyridoxinu (B6) se zase projevuje neurologickými potížemi.

Čtěte také: Vitamín B třikrát jinak: jaké funkce zabezpečují v lidském těle?

Vitaminy pro budoucí maminky

Ženy, které přemýšlejí o otěhotnění, by měly myslet na kyselinu listovou. V prvním trimestru totiž kompenzuje riziko poškození mozku dítěte. Důležité ale je najít takový preparát, který obsahuje její bezpečné množství. Podle Americké akademie pediatrů obsahují nejlepší preparáty 400–600 mg kyseliny listové, zároveň 200–600 mg cholinu cholinu, 250 mg omega-3 mastných kyselin (DHA / EPA) a 150 mg jódu v denní dávce.  Bohužel, spousta doplňků obsahuje kyseliny listové více, než je nezbytné, a to může ženy vystavit riziku kardiovaskulárních onemocnění.

Cholin je důležitý pro vývoj mozku a může dokonce pomoci zabránit některým vrozeným vadám. Stejně tak ale můžete cholin přijímat ve stravě – dvě vejce obsahují více než 50 procent doporučeného množství pro těhotné ženy.

Omega-3 mastné kyseliny (DHA a EPA) jsou důležité pro imunitu, snížení rizika chronických onemocnění i vývoj mozku. Najdete je v oříšcích, semenech, olejích i sóje, ale nejlépe se do těla vstřebávají ty, které pocházejí z mořských plodů (losos, sardinky, sleď).

Čtěte také: Vysoký krevní tlak v těhotenství může ohrozit matku i plod

Tablety, sirup nebo drink

Vitamínové a multivitamínové přípravky jsou dostupné v mnoha formách, podle nichž svůj výběr také řídí stále více lidí. K dispozici jsou klasické tablety, tobolky, kapsle (z nichž je v případě potřeby možné obsah vysypat a smíchat s nápojem), sirupy, cucavé tablety, šumivé tablety, želé multivitamíny. To vše také samozřejmě v různých příchutích, nejčastěji ovocných (pomeranč, malina, višeň). Děti potěší vitamínové přípravky s jejich oblíbenými pohádkovými motivy na obalu, nebo ve tvaru zvířátek nebo jiných postaviček. Ti, kdo si nechtějí připustit „polykání pilulek“, si mohou dopřát šumivý drink.

Co dalšího vzít v úvahu při výběru vitamínů?

Jak už jsme zmínili v úvodu, máte-li jakékoliv dietní omezení, je třeba pečlivě kontrolovat složení. Dále si také ověřte, jak dlouho je možné daný přípravek používat – zatímco některé jsou určeny výslovně k dlouhodobému užívání, u jiných je třeba mezi jednotlivými kúrami dělat odstup.

Trpíte-li nějakým chronickým onemocněním nebo užíváte-li dlouhodobě léky, pak je vhodné užívání i jakéhokoliv volně prodejného přípravku zkonzultovat s ošetřujícím lékařem – např. trpíte-li poruchou srážlivosti krve, nesmíte užívat např. ginkgo zlepšující prokrvení, nebo užíváte-li léky proti srážlivosti krve (warfarin), pak nelze užívat vitamín K, který je klíčový pro srážlivost krve. Podobně, pokud užíváte jiné volně prodejné přípravky a chcete přidat další, zkontrolujte složení, zda neobsahují stejné složky a vy tedy zbytečně nepřekračujete doporučené denní dávky (zde jsou rizikové zejména vitamín A a D).

Před užíváním si vždy pečlivě přečtěte příbalový leták, všechny důležité informace by zde měly být uvedeny. Jste-li těhotná nebo kojíte, i užívání vitamínů raději proberte s lékařem nebo lékárníkem.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce