Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak posílit na jaře imunitu? Pomáhá vyvážená strava, pravidelný pohyb, ale i doplňky stravy.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 913x )

Za jarní nachlazení často můžou výkyvy počasí ale i špatná imunita. Chcete-li ji posílit, zaměřte se na zdravý životní styl, dostatek spánku, pravidelný pohyb a pestrou stravu. Imunitu je také možné zvýšit přípravky, které si můžete koupit v lékárně.

shutterstock.com

Obranyschopnost je na tom na začátku jara vždy nejhůře. Teplé dny se prosazují jen pomalu, v zelenině a ovoci už není mnoho vitaminů a slunce ještě nemá sílu. Jakými způsoby můžeme náš imunitní systém posílit?

Zdravá strava je základ

Pro správné fungování imunitního systému můžeme udělat mnohé pomocí stravy. Jezte dostatek ovoce a zeleniny, celozrnné obiloviny, mléčné výrobky s nižším obsahem tuku. Důležité jsou potraviny s vysokým obsahem bílkovin jako jsou luštěniny, raby, maso, vejce. Dále je vhodné omezit přísun soli a cukrů v potravinách, alkoholické nápoje konzumovat umírněně a nezapomínat na pitný režim, kdy je lepší upřednostnit neslazené nápoje.

V pitném režimu by neměly chybět ani bylinné čaje, které působí blahodárně na naše zdraví. Z bylinek je vodné zařadit kopřivu, heřmánek, lípu, bez černý, sléz, meduňku a mnoho dalších. Bylinkové čaje je dobré střídat. 

Dopřejte si ořechy

Právě v oříšcích, stejně jako třeba v dýňových a slunečnicových semínkách, je zinek, který oslabenému lidskému organismu po zimě chybí. A je jedno, zda si dopřejete ořechy lískové, či vlašské.

V sortimentu Lékárna.cz najdete ořechy nejen pro večerní zobání u televize, ale také na vaření či pečení. Nabídku naleznete zde.

V hlavní roli probiotika

80 % imunity se nachází v našich střevech. Pro správnou funkci našeho ochranného imunitního štítu je dobré nezapomínat pečovat o střevní mikroflóru a pravidelně doplňovat prospěšné bakterie, které najdeme v jogurtech, kefíru, kvašené zelenině - nakládané zelí, pickles, chlebovém kvásku a v kvalitních doplňcích stravy

Vitamíny pro posílení organismu

  • Vitamín C: Jeden z nejznámějších vitamínů, který podporuje imunitní systém, je vitamín C. najdete ho v šípcích, drobném bobulovitém ovoci jako rybíz, ostružiny, maliny, jahody, rakytník, dále v kiwi, pomerančích, citrónech a zelenině jako paprika, zelí, brokolice atd.
  • Vitamín D  – získáme pravidelným pobytem na slunci, z ořechů, ryb, mléka a másla, v potravních doplňcích si vybírejme ty s obsahem D3 cholekalciferolu, který je tělem snadlo vstřebatelný.
  • Zinek - je snad nejdůležitější stopový prvek pro dobrou funkci imunitního systému a pro hojení tkání. Lékárna.cz nabízí zinek v tabletách samostatně nebo ještě v kombinaci s dalším prvkem.
  • Rakytník - je bohatým zdrojem vitamínu C v jeho přirozené a tělem dobře vstřebatelní formě
  • Goji (kustovnice čínská) obsahuje velké množství vitamínů a prospěšných látek
  • Ženšen - pomáhá zachovat optimální výkonnost, fyzickou a duševní pohodu Echinacea - podporuje obranyschopnost organismu, působí jako antioxidant a prospívá nejen našemu dýchacímu systému, ale i močovým cestám
  • Reishi - neboli lesklokorka lesklá je houba, která prospívá naší obranyschopnosti, správné funkci krevního oběhu a hladině cholesterolu v krvi 
  • Kolostrum - je unikátní tekutina podobná mléku produkovaná savčími samicemi po porodu mláděte. Kolostrum je plné biologicky prospěšných látek - imuniglobulinů, růstových faktorů, vitamínů, minerálů a dalších a je vhodné i pro děti. Na trhu je k dostání kozí, kraví a další.

Homeopatika

Jedná se o léčebnou metodu alternativní medicíny, kdy podáváme silně zředěné aktivní látky, které ve zvýšené koncentraci způsobují podobné příznaky jako má léčená nemoc. Výhodou užívání homeopatik je absence nežádoucích účinků nebo kontraindikací s jinými léky.

  • Nejznámější a osvědčený lék na podporu imunity je Oscillococcinum. Jedná se o homeopatický léčivý přípravek užívaný tradičně v homeopatii k prevenci a léčbě chřipkových stavů, jako jsou např. horečka, zimnice, bolest hlavy, únava a bolesti svalů. 
  • Dalším lékem pro podporu imunity je Echinacea angustifolia neboli třapatka nachová. Tento lék je vhodný jak při prevenci, tak při akutní léčbě. 
  • Důležitým homeopatickým lékem je Ferrum phosphoricum, který má protizánětlivý účinek a také výrazný imunostimulační efekt. 
  • Oblíbeným lékem na podporu imunity je Silicea.

Bez detoxikace to nepůjde

Pokud z těla odplavíte veškeré toxiny, bakterie a viry mají menší šanci vás ohrozit. Nahromaděné škodlivé látky totiž imunitu oslabují. Základem jarní detoxikace organismu je detoxikační dieta, jejíž podstatou je konzumace převážně syrové stravy a pro tělo lehce stravitelných potravin. Vyvarovat bychom se naopak měli potravinám chemicky zpracovaným, které jsou pro játra a ledviny velkou zátěží. Samozřejmostí je dostatečný příjem tekutin – nejvhodnější je čistá neperlivá voda, popřípadě bylinné čaje. Velmi oblíbené jsou i různé potravinové doplňky, které vaši jarní detoxikaci organismu podpoří. Mezi nejoblíbenější patří BIO Mladý ječmen, Chlorella se Spirullinou či BIO Mladá pšenice.

Velký výběr těchto potravinových doplňků na podporu detoxikace organismu nyní snadno a rychle najdete i na Lékárně.cz.

Najděte si čas na pohyb

Jedním z nejlepších způsobů, jak podpořit imunitní systém, je pravidelný pohyb. I v nabitém pracovním proramu si vyhraďte čas na procházku, protažení v tělocvičně nebo si jděte zaběhat. Najděte si 2x týdně čas na jakýkoliv pohyb, který vás bude bavit. Uvidíte, že se kromě zdraví zlepší i vaše duševní pohoda.

Nepodceňujte spánek

Dlouhodobý nedostatek spánku může velice negativně ovlivnit zdraví člověka a jeho tělesné funkce. Důležitý je kvalitní spánek, který regeneruje tělo a dodává mu energii. Potřeba spánku je vždy individuální a závislá na potřebách daného člověka.

Relaxujte

Psychika se velkou měrou podílí na obranyschopnosti našeho organismu proti atakům  virů a bakterií. Když budete duševně vyčerpaní, nepomohou vám ani zázračné superpotraviny a vitamíny. Myslete proto na sebe, abyste se cítili příjemně. Dělejte to, co vám přináší radost, mluvte s přáteli, čtěte, poslechněte si oblíbenou hudbu, zkrátka - relaxujte! 

Otužujte se

Pravidelný pohyb v nižších teplotách stimuluje naší imunitu. Na chlad si zvykejme postupně, není příjemné začít radikálně. Můžeme zařadit na konci své sprchy fázi se studenou vodou, zpočátku na chvíli a jen na určitou část těla, např. pouze nohy. Další den pokračujte a ochlazování prodlužujte. V místnosti, kde spíte, snižte teplotu a raději se přikryjte peřinou. Pohybujte se co nejvíce venku a přivykejte okolním teplotám i při pravidelných procházkách.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Přehled vitamínů a jejich účinku

Dočasný nedostatek vitamínů označujeme jako hypovitaminózu, úplný nedostatek označujeme jako avitaminózu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce