Inzerce

Hořčík - přirozený ochránce organizmu nejen v době stresu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5138x )

V dnešní době je psychická zátěž pro většinu lidí každodenním jevem. Neprojevuje se pouze v podobě pozitivního stresu, který člověka aktivizuje a někam posouvá, ale stále více se objevuje také v podobě chronického traumatického stresu, který je pro lidský organizmus velmi destruktivní.

shutterstock.com

Chronický stres vede k narušení normální činnosti těla a zvýšení energetických nároků organizmu. Při dlouhodobé psychické zátěži dochází velmi často ke zvýšení krevního tlaku, oběhovým poruchám a svalového napětí, k rozvoji katabolismu, ztrátám svalové hmoty, narušení regulace metabolizmu glukózy, oslabení imunitního systému, úbytku nervových buněk, ale i ke zrychlení procesu stárnutí, poruchám trávení, vzniku revmatických onemocnění a k mnoha dalším zdravotním problémům.

Účinky psychického stresu tedy není dobré podceňovat a bagatelizovat, protože patří k nejsilnějším faktorům, negativně ovlivňujícím zdraví. Jedním z přirozených ochránců organizmu nejen v době stresu je hořčík, který plní roli v prevenci i terapii různých nemocí. Dostatečné zásobování těla hořčíkem zásadně přispívá k fyzickému i psychickému zdraví. Hořčík například předchází únavě, bolestem hlavy, snížení koncentrace a pozornosti, nervové podrážděnosti, depresi.

Hořčík je druhý nejvíce zastoupený prvek uvnitř všech buněk (hned po draslíku). Účastní se jako kofaktor (jakýsi partner) stovek enzymatických procesů v lidském těle, z nichž mnoho ovlivňuje energetický metabolizmus či syntézu bílkovin a nukleových kyselin, ale také metabolizmus jiných minerálních látek, jako jsou vápník nebo draslík. Více než polovina celkového obsahu hořčíku v těle je v kostech, zbytek se nachází ve svalech, v tukové tkáni, v červených krvinkách a v krevním séru.

Čtěte také: Hořčík vám zvedne náladu

Nedostatek hořčíku

Výsledky studií prováděných na velkých počtech osob ukazují, že dlouhodobý nedostatek hořčíku může vést k častějšímu výskytu vysokého krevního tlaku (hypertenze), poruchám srdečního rytmu a infarktům myokardu. Některé odborné práce vyzdvihují význam hořčíku při léčbě právě vysokého krevního tlaku – pacienti s adekvátním příjmem hořčíku mají podle výzkumů celkově nižší spotřebu antihypertenzních léků při dosaženém stejném léčebném účinku.

Hořčík je také důležitý v prevenci i v průběhu onemocnění cukrovkou (diabetes mellitus II. typu), protože zlepšuje citlivost buněk k inzulínu. Teorie z posledních let hovoří hodně o protizánětlivém vlivu hořčíku – jeho byť mírný nedostatek může přispívat k výskytu nemocí, které vznikají při chronickém zánětlivém stresu, jako je například ateroskleróza, diabetes mellitus II. typu a spekuluje se i o některých nádorech. Mezinárodní šetření zaměřená na úmrtnost na nádory vaječníků, prostaty a prsu ukazují na možný ochranný vliv adekvátního příjmu hořčíku.

Vzhledem k mechanizmům, kterými se vzájemně ovlivňují vápník a hořčík v buňce, dochází při nedostatku hořčíku k častějšímu výskytu křečí, a to jak hladkého, tak i příčně pruhovaného svalstva. První příznaky nedostatku hořčíku se často projeví nechtěnými záškuby očních víček, později také nočními spasmy – křečemi dolních končetin. Dlouhodobý nedostatek hořčíku vede dokonce i k většímu riziku osteoporózy, zvláště u žen. Osoby s nedostatečným příjmem hořčíku trpí často zvýšenou tvorbou kamenů močových cest (původem ze šťavelanu vápenatého).

Čtěte také: Ledvinové kameny aneb kamenem sem, kamenem tam

Tak akorát hořčíku

Jako u většiny živin může i u hořčíku existovat riziko příliš vysokého příjmu. Ze stravy toto nebezpečí nehrozí, ale připadá v úvahu například po excesivním užití doplňků stravy obsahujících hořčík nebo samozřejmě při nitrožilním podání. Při předávkování suplementy s hořčíkem je prvním varovným příznakem průjem, poté mohou následovat bolestivé křeče v břiše a nevolnost.

Evropskou legislativou je dána doporučená denní dávka 375 mg hořčíku. Počítá se s tím, že při dodržení výživových doporučení by měl být veškerý hořčík dodán potravou včetně nápojů – při denní konzumaci:

  • 3–6 porcí některé potraviny ze skupiny obilovin, těstovin, pečiva či rýže
  • 3–5 porcí (po 100 g) zeleniny
  • 2–4 porcí (po 100 g) ovoce
  • 2–3 porcí ze skupiny mléka a mléčných výrobků
  • 1–3 porcí (po 80 g) ze skupiny masa, drůbeže, ryb, luštěnin a vajec
  • 1,5–2 l pitné a minerální vody (pitná voda pochází z různých zdrojů, má různý obsah hořčíku, a to většinou nízký, proto je jako zdroj hořčíku nedostačující)

„Problém samozřejmě zůstává u všech, kteří se podle výživových doporučení nestravují, speciálně u těch, kterým v jídelníčku dlouhodobě chybí listová zelenina, ořechy, celozrnné obiloviny včetně ovesných vloček a jiné zdroje bohaté na hořčík. A problém mají pochopitelně i ti, kteří jsou odkázáni na pití kohoutkové vody v oblastech s nízkým obsahem hořčíku,“ vysvětluje prof. MUDr. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc., přednostka Ústavu ochrany a podpory zdraví Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Jakkoli je hořčík nezbytnou minerální látkou pro lidský organizmus, nelze jeho potřebu posuzovat výlučně a odděleně od ostatních minerálních látek a dalších živin. Současně s hořčíkem by neměly být konzumovány ve velkém množství látky, které snižují jeho využitelnost – například fytáty (v obilovinách a sóje), oxaláty (šťavelany) či tuky. Celkové množství hořčíku v těle se snižuje i při zvýšeném vylučování močí u osob, které nadměrně pijí kávu a kofeinové nápoje, v nadbytku konzumují kuchyňskou sůl a často pijí alkoholické nápoje. Někteří jedinci mají zvýšenou potřebu hořčíku, patří mezi ně zejména těhotné a kojící ženy, lidé s vysokou intenzitou fyzické aktivity, osoby pociťující častý stres nebo lidé v dlouhodobé psychické zátěži.

Čtěte také: Péče o zdraví dítěte začíná již v těhotenství

Biologická dostupnost hořčíku (vstřebatelnost a využitelnost v organizmu) je ovlivněna formou příjmu. Běžný člověk využije zhruba 35–55 % celkového přijatého množství, přičemž platí zásada, že je vhodnější hořčík konzumovat častěji v menších dávkách, protože při vyšších nárazových množstvích jeho využitelnost klesá. To je další důvod, proč vybírat především přirozené zdroje hořčíku z potravy a nápojů. Mezi velmi bohaté zdroje hořčíku patří pochopitelně i některé minerální vody – pokud zároveň neobsahují zvýšené množství sodíku, bezesporu patří k vhodné a doporučované součásti pitného režimu.

Nepočetné studie provedené v populaci České republiky ukazují, že nedostatečný příjem hořčíku stravou je obecným jevem a že většina lidí přijímá jen asi 80 % doporučené denní dávky.
„To je další důvod, proč vybírat především přirozené zdroje hořčíku z potravy a nápojů. Mezi velmi bohaté zdroje hořčíku patří nepochybně i některé minerální vody – pokud zároveň neobsahují zvýšené množství sodíku, bezesporu patří k vhodné a doporučované součásti pitného režimu,“ doporučuje prof. Derflerová Brázdová.

Výsledky studie „Vliv konzumace minerální vody z přírodního léčivého zdroje Magnesia Extra na vnímání stresu a soustředění", kterou provedl v období od září do prosince 2017 Ústav ochrany a podpory zdraví Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, prokázaly, že po 14denní konzumaci minerální vody s vyšším obsahem hořčíku se statisticky významně zlepšila reakce organizmu na psychický stres a zlepšilo se soustředění a pozornost účastníků studie.

„Celkové výsledky studie prokázaly, že účinky minerální vody s vyšším obsahem hořčíku na přítomnost stresu a jeho vnímání, stejně tak i na soustředění a pozornost, jsou pro ženy i muže pozitivní a statisticky vysoce významné. Statisticky významnější zlepšení reakce organizmu na psychický stres a jeho vnímání i zlepšení soustředění a pozornosti přitom měly ženy než muži,“ říká autor studie Mgr. Martin Forejt, Ph.D. z Ústavu ochrany a podpory zdraví Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

 

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Inzerce

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 336 lidí

Mohlo by vás zajímat

Váš dnešní stres je dědictvím po lovcích mamutů

Přestavte si, že jste pračlověk, který sleduje mamuta na území cizí tlupy. Bojíte se o život i o výsledek lovu. Co společného má dávný lov se současností? Je to stres. O tom, proč stres potřebujeme i proč nám ubližuje, jsme si povídali s klinickým psychologem Mgr. Pavlem Králem.

Video: Čokoládové masáže, blaho bez strachu z tloustnutí

Nenechte se zaskočit špatnou náladou, stresem a únavou. Použijte proti nim účinnou zbraň – čokoládu. Dopřejte si blahodárné účinky čokolády na fyzické i duševní zdraví bez strachu z nadbytečných kil. Čokoládu totiž nemusíte jen jíst, ale můžete se s ní nechat i namasírovat – je to dobré pro tělo i náladu.

Masáž: lék na nervy i elixír mládí

Masáž většinou vnímáme spíš jako chvíle, při kterých vypneme mozek, relaxujeme. Pokud si ji dopřejeme pravidelně, měli bychom být nejen zdravější, ale také vypadat mladě i ve vyšším věku.

Chladné ruce aneb Raynaudův syndrom

Raynaudův fenomén (také syndrom, nemoc) je charakteristický výrazným zbělením prstů rukou v chladu, které následně zmodrají a poté zčervenají. Během celého procesu jsou prsty méně citlivé, bolí, studí a brní.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.