Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Stres

(MUDr. Martin Anders PhD. | přečteno: 6526x )

Jak zabránit stresu? Najděte si svou metodu podle rad odborníka.

shutterstock.com

Moderní doba klade na jedince značné nároky, jejichž zvládání je často na hranicích jeho možností a schopností, či je dokonce přesahují.

Stres z medicínského hlediska je fyziologickou reakcí jedince na situaci, ve které se dostává do stavu ohrožení, a na danou situaci reaguje bojem či útěkem.

K udržení tělesného a duševního zdraví, by měl každý člověk zachovat rovnováhu tří základních součástí lidského života.

  1. Práce
  2. Volný čas
  3. Spánek

Za ideálních podmínek by měl každou z těchto činností strávit zhruba třetinu dne. Pochopitelně ne vždy lze tohoto ideálního stavu dosáhnout, člověk pak věnuje stále více zvládání pracovních povinností na úkor volného času, odpočinku, rodiny, přátel a koníčků.

Situaci může na první pohled dlouho dobře zvládat, po čase se však může vyskytnout některá z následujících obtíží:

a) úzkostné příznaky -- jedná se o obavy typu "něco se stane, tohle nezvládnu, selžu".
b) depresivní příznaky -- pocity smutku, vyčerpanosti, apatie provázené úvahami typu "nezvládl jsem, selhal jsem, mohl jsem lépe"
c) poruchy spánku -- narušení spánku v rámci stresové reakce je nejčastěji charakterizováno obtížným usínáním, případně nočním probouzením a děsivými sny.
d) psychosomatická onemocnění -- jedná se o onemocnění s tělesnými příznaky jejichž příčina je však psychická. Častěji se vyskytují u osob, které "nenaslouchají" svým pocitům a potřebám, či je dokonce potlačují.
e) Riziko vzniku závislosti -- může vzniknout u těch jedinců, kteří provozují "samoléčbu" výše popsaných příznaků alkoholem nebo psychofarmaky.

Jak se bránit stresu?

  1. Vybudujte si pravidelný denní režim, který by měl zahrnovat dostatečné množství spánku, potřebného k zotavení.
  2. Jezte pravidelně (nejméně 3x, ale raději 5x denně). Na jídlo si udělejte dostatek času, dbejte na to, aby strava byla vyvážená.
  3. Nepodceňujte pohyb a cvičení, vhodný může být rekreační sport.
  4. Neopomíjejte dovolenou, víkendy alespoň částečně využijte k odpočinku.
  5. Zvažte co skutečně musíte udělat, a kdy a komu můžete říci NE.
  6. Zvažte, zda jste skutečně nenahraditelní a nezastupitelní.
  7. Mějte člověka (či více lidí), kterým byste se mohli svěřit v případě potíží,a abyste nebyli se svými problémy sami.
  8. I když se dostanete do situace, která vám nedovolí se výše uvedenými doporučeními řídit, stanovte si nějaký "světlý bod" (situace na kterou se těšíte) v nedaleké budoucnosti.
  9. Vyhýbejte se alkoholu, když cítíte, že se potřebujete napít.
  10. Pokud byste dospěli k závěru, že všechny vaše snahy zachovat si duševní zdraví selhaly a že by bylo potřebné řešení vaší situace napomoci léky, nechejte to na odbornících. Jsou tu od toho.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vliv stresu na sexuální život

Můj přítel (4 roky, žijeme spolu) pracuje šest hodin denně jako učitel, ale odpoledne, dojíždí cca 50 km vlakem, domů se vrací okolo 21.30. Je permanentně unavený, celé dny, i o víkendech. Jistě chápete, že mi to vadí, nelze s ním nic podnikat, nelze s ním normálně sexuálně žít. Existuje nějaký lék nebo potravinový doplněk, který by ho "nabil energií", odstranil únavu? Prosím poraďte, děkuji předem. Petra Martincová

Bolesti hlavy při stresu

Při každém menším nervovém vypětí mě téměř vždy rozbolí hlava. Bolest hlavy se nedá pak nějak samovolně ovvlivnit a vždy musím sáhnout po nějakém chemickém preparátu. Snažila jsem se preventivním podáváním bylinných preparátů předejit bolestem, ale málokdy to učinkovalo a bolest hlavy se stejně objevila. Jak předejít bolestem hlavy ze stresu nějakými nenavykovými byllnnými preparáty, když míru stresu není možno snižít?

10 000 kroků pro vaše zdraví - každý krok se počítá!

Každý přeci chodí. Víte ale, jak může být chůze prospěšná? Správná chůze v rychlejším tempu má pozitivní vliv na lidský organismus a může tak směle soupeřit s ostatními sporty.

Co je wellness? Vše zdravé, co nám dělá dobře!

Slovo wellness na nás útočí ze všech stran - vaše kamarádky jezdí na wellness pobyty, zaklínají se jím vyživoví poradci, slogan vašeho fitness centra obsahuje slovo wellness atd. Zkrátka wellness, kam se podíváš. Ale co to znamená? Obecně wellness znamená zdravý životní styl, který vede k harmonii těla a duše.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce