Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Homeopatická pomoc na potíže spojené s cestováním

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1659x )

Letní čas bývá provázen cestováním, změnou prostředí o dovolené a grilováním s přáteli. Tím dochází ke změně stravovacích návyků a možností, při nichž se mohou objevit menší či výraznější zažívací obtíže. Existuje řada homeopatických léků, které nám mohou pomoci. Dovolená v běžných, ale také v exotických destinacích s sebou může přinést celou řadu zdravotních problémů. Mnoho z nich lze řešit s pomocí homeopatických léků.

shutterstock.com

Zažívací obtíže

Na dovolené si lidé rádi dopřejí více jídla, než je pro ně obvyklé, zejména pokud mají pobyt all inclusive. Často také více holdují alkoholu či zmrzlině. Pak se může dostavit nevolnost, zvracení a průjmy. V těchto případech mohou pomoci tato homeopatika: 

  • Antimonium crudum 9 C – působí při potížích nastupujících poté, co sníme „páté přes deváté” a v nezřízeném množství. Zabírá na bolesti břicha s říháním s pachutí požitých jídel. Průjem může také obsahovat nestrávené jídlo.
  • Nux vomica 9 C – pomáhá při kocovině po nadměrné spotřebě alkoholických nápojů. Potíže bývají zejména po ránu – dotyčného bolí hlava a má podrážděnou náladu. Lék je ale vhodný i v situacích, kdy podobné problémy přijdou po přejídání. Charakterizuje je zvracení, které uleví, a pálení žáhy.
  • Pulsatilla 9 C – představuje osvědčený prostředek na nevolnost, bolesti žaludku, průjem a zvracení po velké konzumaci zmrzliny.

Zvolený lék podáváme v dávce 5 granulí 3–4× denně. 

Pokud se dítě dopustí dietní chyby (přejezení, přetížení žaludku příliš rozmanitými potravinami apod.), je mu špatně, zvrací, má žízeň a hodně tlustý bílý povlak na jazyku, podejte lék Antimonium crudum 9 C, 5 granulí 5x denně.

Lékem na kocovinu po všech oslavách je zcela suverénně Nux vomica 5CH. Průjem po nezralém ovoci pomáhá řešit Ipeca 5CH. Typická bývá přítomnost nadměrného slinění, úleva po vyzvracení nenastává.

Kinetóza - cestovní nevolnost

Při cestě autem, letadlem či lodí trpí řada lidí specifickými obtížemi, pro které máme jednotný název kinetóza – ta se projevuje bledostí, únavou, nauzeou, zvracením. Homeopatika vám však mohou s tímto problémem pomoci. Vhodné je začít užívat homeopatikum v několika denním předstihu před plánovanou cestou.

Homeopatie je při cestovních nevolnostech nezastupitelným pomocníkem:

  • Cocculus indicus 9 C - pocit závratě, nauzea. Zhoršuje se silnými pachy i zrakovými vjemy. Zlepšení nastává v teple. Je to také lék na harmonizaci narušených biorytmů (např. při cestování přes časová pásma, tzv. jet lag).
  • Tabacum 9 C - bledost, nauzea, slinění a pocit bušení srdce. Zlepšení na čerstvém vzduchu a zavřením očí. Při cestování v přeplněném dopravním prostředku může být pocit, že se tam zadusíme.
  • Borax 9 C - nesnese pohled z výšky dolů. Je to lék mořské nemoci i nevolnosti při cestování letadlem nebo na pouťových atrakcích. Je zde silný pocit ztráty půdy pod nohama, přecitlivělost na hluk a také strach z bouřky - z hromu.
  • Ipecacuanha 9 C - nauzea se silným zvracením, které nepřináší úlevu, pacient nemá žízeň, jazyk je čistý bez povlaku.
  • Bryonia 9 C - zhoršuje se sebemenším pohybem nebo dotekem, pocit intenzivní žízně.
  • Petroleum 9 C - nesnese pohled z okna, musí sedět vždy ve směru jízdy, lepší se se zavřením očí. Neschopnost při jízdě číst.
  • Nux vomica 9 C - přecitlivělost na pachy, hluk i chlad. Při jízdě bývá často netrpělivý, má v sobě silný pocit zodpovědnosti a často mívá poruchy zažívání.

Dávkování: podáváme během cesty, nejlépe rozpuštěné ve vodě, a popíjíme po malých doušcích, nebo často ( i po 10 min.) podáváme granule pod jazyk.

Na cesty je také vhodné využít polykomponentní přípravek Cocculine, který je vhodný podat už půl hodiny před cestou a pak během cesty dle potřeby.

Průjem na dovolené v zahraničí

Průjem na dovolené zná asi každý z nás. Příčin může být celá řada, od stresu spojeného s cestováním, obavami z létání, odlišnostmi ve stravovacích návycích cizí země, infekcí apod.

Preventivně můžeme užívat již před cestou probiotika, která napomohou správnému fungování našeho střeva.

Při akutním průjmu je velice důležitá hydratace a doplňování tekutin a minerálů. Vhodné jsou neslazené minerální vody nebo speciální rehydratační roztoky. Ztráta vody a minerálů může být velmi nebezpečnou komplikací průjmu, zvláště u dětí a starších osob. Velice důležitou součástí léčby je dieta. Je třeba se vyvarovat všech potravin, které mohou zažívání podráždit, vynechat též tučná a sladká jídla. Ideální je konzumace sucharů, staršího bílého pečiva, banánů, uvařené rýže a mrkve. U malých dětí je vhodný odvar z rýže a mrkve. Později lze přidat vařené kuřecí maso a další potraviny zařazovat do jídelníčku velice opatrně a pozvolna.

Často se používají střevní adsorbencia - látky schopné vázat na sebe nejrůznější toxiny - jde např. o aktivní uhlí a diosmectid. U infekčních průjmů je vhodné použít střevní desinficiencia (cloroxin) nebo některá antibiotika, která nám předepíše lékař.

Pomoci nám může i homeopatie:

  • Arsenicum album 9 C je lék na páchnoucí průjem, často po zkaženém jídle, stolice je tmavá, často i se zvracením. Pacient je unavený a bledý, bez chuti k jídlu. Mohou se objevovat i pálivé bolesti.
  • V případě vyčerpávající průjmu s křečovitými bolestmi nám uleví lék Podophyllum peltatum 9 C. Stolice je velice vodnatá a často po požití nadměrného množství ovoce, zejména v teplých krajích.
  • Pokud je průjem bez křečí a spojený s nadýmáním, výborně nám pomůže lék China 9 C. Tento lék ovlivňuje hospodaření těla s vodou a je proto vhodný u každého průjmu, abychom se z jeho následků rychleji zotavili.

Dávkování: Homeopatika bereme 5 granulí vždy v rytmu stolice. Na doléčení průjmu užíváme lék China 9 C 2x denně 5 granulí.

  • Při cestách do cizích krajin je dobré přibalit i lék Nux vomica 9 C, který nám uleví od zažívacích potíží spojených s konzumací nezvyklých jídel a koření.

Abychom si dovolenou co nejvíce užili, je vhodné dodržovat několik preventivních zásad:

  • Nepoužívat vodu z kohoutku nejen na pití, ale i k čištění zubů
  • U balených vod důkladně zkontrolovat neporušenost uzávěru
  • Vynechat přidávání ledu do nápojů
  • Zeleninu a ovoce jíst jen takové, které si mohu oloupat
  • Ovoce i zeleninu omýt nejdříve balenou vodou
  • Jíst jen dobře tepelně opracované maso
  • Pozor též na zmrzlinu

Zdroj: Světhomeopatie.cz

komerční sdělení500x150_sedatif_2020_12_ordinace.cz.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Homeopatie
Partner rubriky Homeopatie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Nejčastější mýty o homeopatii

Homeopatií se dá léčit rakovina, při užívání homeopatik musíte zapomenout za žvýkačky a čištění zubů. To jsou některé z mýtů o homeopatii, které bychom rádi probrali.

Najděte si svého homeopata

Pokud potřebujete najít ve svém okolí cetrifikovaného homeopata, bude se vám hodit přehled těch, které garantuje Homeopatická lékařská asociace, čili Sdružení lékařů, praktikujících homeopatii.

Homeopatie: šetrná a účinná léčba bez vedlejších účinků

„Není to zázrak s okamžitým efektem, ale je bezpečná, bez vedlejších účinků a na některé nemoci zabírá zaručeně a velmi rychle,“ říká o homeopatii MUDr. Renáta Sikytová z Homeopatické ordinace v Dobřichovicích.

Homeopatie

Homeopatie je lékařská léčebná metoda založená na principu, že podobné se léčí podobným. Pacientovi je tedy podávána látka, zpracovaná speciálními homeopatickými postupy do homeopatického léku, která je-li podána zdravému jedinci, vyvolá u něj krátkodobě tytéž příznaky a potíže, jakými se projevuje pacientova choroba.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce