Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zánět močových cest umí potrápit i děti

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2543x )

Infekce močových cest v dětském věku patří mezi jedny z nejčastějších onemocnění, zaujímají hned druhé místo po infekcích dýchacích cest. V novorozeneckém věku jsou tyto infekce častější u chlapců, ve školním věku převažují děvčata. Jakékoliv onemocnění močových cest znamená i možnost komplikací, a proto je na místě nutnost včasné diagnostiky a následné léčby.

shutterstock.com

Infekce močových cest mohou být samostatnou chorobou, často však provázejí jiná onemocnění. Jde o to, že u dětí se častěji vyskytuje zánět horních cest močových, kde jedinými příznaky jsou horečka, únava a rozmrzelost, což jsou symptomy i dalších nemocí. Jinak je tomu u onemocnění dolních cest močových, kde se objevují charakteristické příznaky, jako je pálení či řezání při močení a podobně. Pokud nedojde včas k léčbě, může dojít k zánětu ledvin.

Nejčastější příčinou infekce močových cest u dětí je výskyt bakterie E.coli v močových cestách. Právě tato bakterie z 80 až 85 % zánět močových cest způsobuje, a to jak u dětí, tak u dospělých, přičemž nejčastěji zánět postihuje ženy. Ojediněle mohou způsobit infekci močových cest také  nebo houby.

Infekce močových cest dělíme dle lokalizace na infekce horních močových cest – pyelonefritida (akutní, chronická) a infekce dolních močových cest – asymptomatická bakteriurie, cystitida (akutní, chronická a recidivující).

Čtěte také: Syndrom ruka – noha – ústa (HFMD)

Rizikové faktory

  • nedostatečná hygiena po stolici
  • pohlaví – do 3 měsíců je častější výskyt u chlapců (fimóza), v pozdějším věku je častější výskyt u dívek
  • špatné vyprazdňování močového měchýře
  • genetické faktory
  • snížená imunita
  • nedostatečný pitný režim
  • vrozené vady močového ústrojí
  • zácpa

Příznaky infekce močových cest u dětí

Příznaky infekce močových cest nejsou specifické a závisejí na věku dítěte. Mohou probíhat symptomaticky nebo asymptomaticky.

Příznaky, které toto onemocnění provázejí lze rozponat poměrně lehce. Především dítě začne častěji močit, avšak v menším množství. Moč je hustá a zapáchající. Dítě si stěžuje na bolest – pálivou až řezavou. V pokročilém stádiu nastoupí zvýšená teplota. Mohou jej začít bolet záda, především v bederní oblasti – což ukazuje na zánět osídlující ledviny. V moči se může objevit krev. U dětí se často přidá pomočování. A to i tehdy, pokud dítě již zcela bez problémů chodí na nočník či toaletu.

Nespecifické symptomy mají přímý vztah ke stáří dítěte:

  • děti do 6 týdnů – horečka, zvracení, průjem, nechutenství, zvýšená dráždivost, apatie
  • děti do 6 měsíců – tupá bolest v bedrech, zvracení, průjem, nechutenství, přerušované a obtížné močení 
  • děti předškolního věku (2–6 roků), již specifické příznaky – bolest v podbřišku, bolest při močení, časté močení po malých porcích, horečka, bolesti v podbřišku, pomočování
  • u dětí školního věku a dospívajících lze již jednoznačně rozlišit, zda se jedná o zánět dolních nebo horních močových cest
Čtěte také: Hemoroidy u dětí

Diagnostika

Potvrzení diagnózy je založeno na přítomnosti klinických příznaků, laboratorních ukazatelích a pozitivitě močového nálezu. Proto dříve, než se stanoví diagnóza, je nutné odebrat a vyšetřit moč. Pro tento účel se používají sterilní zkumavky. Před odběrem je potřeba dítěti důkladně očistit vnější genitálie a do zkumavky odebrat moč ze středního proudu. Nejvhodnější je ranní moč (což ale není podmínkou), přičemž je důležité ji co nejrychleji odevzdat k vyšetření. V případě nutnosti se musí moč odebrat pomocí katétru. U přebalovaných dětí se nalepí u vývodu močové trubice sáček na zachycení moči.

Samozřejmou součástí diagnostiky infekce močových cest jsou náběry krve za účelem zjištění zánětlivých parametrů v krevním vzorku.

Dále je možné využít zobrazovací metody jako je ultrazvuk nebo rentgen, při kterém je možné odhalit vrozené vady a funkční poruchy ledvin a močových cest.

Čtěte také: Febrilní křeče - zachovejte chladnou hlavu a jednejte rychle

Léčba infekce močových cest u dětí

Základem léčby infekcí močových cest jsou správně zvolená citlivá antibiotika. Antibakteriální léčba se zpravidla zahajuje ihned po odběru moči, u mírných příznaků je možnost vyčkat na výsledky kultivace moči. Při výběru ATB je nutno zohlednit věk dítěte, klinický stav, lokalizaci zánětu, anatomické vady, funkce ledvin. V případě vysoké horečky a indispozice by mělo být dítě hospitalizováno a mělo by dostávat výživu nitrožilně.

Zásadním opatřením je zabezpečit dítěti dostatečný příjem tekutin, teplo a klid. Podávané nápoje by měly být teplé (nevhodné jsou sycené minerálky, limonády, džusy). Vhodným pitím jsou brusinkové nápoje, které snižují pH moči, čímž se vytváří nepříznivé prostředí pro množení bakterií.

Čtěte také: Pobyt rodiče s dítětem v nemocnici

Homeopatické léky na zánět močových cest

Při vysoké teplotě, která nejčastěji nastupuje po působení chladu nebo strachu podáváme homeopatický lék Aconitum napellus 9 C. Dítě je neklidné, úzkostné, má bledou suchou kůži, může mít zimnici. Větší dítě si stěžuje na pálení a bolesti při močení. Malým dětem se lék podává rozpuštěný ve vodě - 5 granulí léku rozpustíme v 1 dl převařené kojenecké vody a podáváme při horečce každou hodinu 1 kávovou lžičku roztoku. Dítěti samozřejmě podáváme větší množství tekutin pokojové teploty a děláme mu studené zábaly (alespoň na končetiny). Pokud je teplota velmi vysoká 38,5 – 39 st., podáváme i antipyretika.

Dalším homeopatickým lékem, který můžeme při teplotě použít je Belladonna 9 C. Podáme ho v případě, že má dítě náhle z plného zdraví horečku, je červené v obličeji, má lesklé oči a potí se. Zároveň si stěžuje na pálivé bolesti v podbřišku s křečemi a stálé nucení na močení. Dítě je světloplaché. V tomto případě podáváme Belladonnu opět každou hodinu.

Pálivé a řezavé bolesti při močení s prokázanou infekcí močových cest léčí lék Cantharis 9 C, podáváme jednu dávku léku (5 granulí nebo 1 lžička roztoku) při každém močení.

Dítě, které je opakovaně léčeno antibiotiky pro záněty močových cest nebo které má permanentní udržovací léčbu chemoterapeutiky (Biseptol, Sumetrolim), potřebuje často lék Thuya 9 C, 1x denně 5 granulí. Toto homeopatikum zlepší stav imunitního systému. Podáváme ho většinou dva měsíce, poté je nutné pokračovat přesně vybraným lékem. Takové dítě by měl léčit zkušený homeopat.

Kromě výše uvedených léků má lékař homeopat u popsaných potíží na výběr ještě další léky, které mají specifické indikace a měl by je vybírat odborník.

Čtěte také: Průjem u dětí - jakou zvolit léčbu

Prevence

Základem prevence infekcí močových cest u batolat je správná hygiena. U dívek je třeba dbát na správný způsob otírání zadečku po stolici zpředu dozadu, jedním tahem. U chlapců klademe důraz na hygienu předkožky. Spodní prádlo by mělo být nejlépe bavlněné, vyžehlené, každý den čisté. U kojenců je třeba dbát na pravidelnou výměnu plenek. Je vhodné se také vyhýbat přípravkům, které dráždí sliznici, jako jsou například mýdla a parfémované přísady do koupele. Při návštěvě koupaliště by rodiče měli dbát na to, aby jejich děti byly v suchu, aby se před vstupem do vody i po koupání vymočily.

Mezi další opatření patří:

  • úprava pitného a mikčního režimu
  • včasné odhalení vrozených urogenitálních vad
  • vyšetření poruch močení
  • léčba zácpy

Zdroj: urologiepropraxi.cz, svethomeopatie.cz

komerční sdělení500x150_sedatif_2020_12_ordinace.cz.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Homeopatie
Partner rubriky Homeopatie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Jsou homeopatika podvod?

Homeopatici na ni nedají dopustit, pediatři ji nezatracují a ostatní lékaři ji spíše neuznávají.

Najděte si svého homeopata

Pokud potřebujete najít ve svém okolí cetrifikovaného homeopata, bude se vám hodit přehled těch, které garantuje Homeopatická lékařská asociace, čili Sdružení lékařů, praktikujících homeopatii.

Homeopatie: šetrná a účinná léčba bez vedlejších účinků

„Není to zázrak s okamžitým efektem, ale je bezpečná, bez vedlejších účinků a na některé nemoci zabírá zaručeně a velmi rychle,“ říká o homeopatii MUDr. Renáta Sikytová z Homeopatické ordinace v Dobřichovicích.

Homeopatie

Homeopatie je lékařská léčebná metoda založená na principu, že podobné se léčí podobným. Pacientovi je tedy podávána látka, zpracovaná speciálními homeopatickými postupy do homeopatického léku, která je-li podána zdravému jedinci, vyvolá u něj krátkodobě tytéž příznaky a potíže, jakými se projevuje pacientova choroba.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce