Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Co dělat, když se ve stolici vašeho dítěte objeví krev?

( aktualizováno 29. února 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 52583x )

Krev se objevuje u malých i větších dětí. Někdy doprovází střevní problémy, jindy ji zaregistrujeme z ničeho nic. Důležité je nezačít panikařit.

shutterstock.com

Krev ve stolici může mít banální důvod, ale může upozorňovat i na vážné změny. Jak v případě dospělých, i u dětí je třeba se co nejdříve podívat na to, co je v pozadí krvácení.

V první řadě se zamyslete nad tím, zda není rudé zbarvení stolice způsobeno stravou. Barvu stolice ovlivňuje např. konzumace rybízu, borůvek, meruněk, melounu, špenátu ale zejména červené řepy.

Některá miminka při kojení koušou bradavky své matky, které mohou krvácet. Krev matky se po průchodu trávicím traktem dítěte stráví a objeví se krev ve stolici kojence. Krvácení u miminek, která jsou krmena mateřským mlékem nebo náhradou mléka, může nejčastěji naznačovat alergický zánět střev způsobený mléčnou bílkovinou. Krev ve stolici u kojence někdy pochází z natržení konečníku. Důvodem je zadržování stolice, z ní vyplývající zácpa, ale i vyprazdňování tvrdé stolice. Na první pohled to zní možná neuvěřitelně, ale i děti, zejména obézní a trpící nedostatkem pohybu, mohou mít hemoroidy. Při vyprazdňování se mohou hrbolky zlaté žíly natrhnout, co následně způsobuje krvácení. V pozadí krvavé stolice připomínající malinové želé může být střevní výčnělek. Různá zánětlivá onemocnění doprovázená krvácením nejsou vzácná ani u dětí.

Je důležité vědět, že krev není vždy vidět! Tehdy hovoříme o "okultním", tedy skrytém krvácení, které způsobuje neustálou chudokrevnost. Pokud existuje takové podezření, přítomnost krve se nejčastěji potvrdí v laboratorních podmínkách. Provádí se test na krev ve stolici.

Není krev jako krev

Stejně jako v případě výskytu krve ve stolici u dospělého tak i u dětí je nutné se zaměřit na její barvu. Podle ní je možné určit, zda se jedná o krev natrávenou, či čerstvou (tedy z první či druhé poloviny trávicího ústrojí). Pokud vidíme strávenou krev, potom je předpoklad, že krev prošla velkou částí trávicího traktu, tedy pochází z jeho vyšších částí, taková krev zbarví stolici do černa. Nestrávená krev může pocházet ze spodnějších částí trávicího traktu, tehdy má jasně červenou barvu. V těchto případech je vhodné všimnout si i to, zda se krev smíchala se stolicí nebo zda se nachází pouze na povrchu stolice. Pokud se smíchala, potom většinou pochází ze střeva, zatímco v případě krvácení ze zlaté žíly se krev nachází na povrchu stolice.

Pro děti je typičtější jasně červená, nenatrávená krev. Ta je obecně méně nebezpečná.

Hemoroidy u dětí

Ačkoliv se o tom často nemluví, také děti se mohou potýkat s hemoroidálním onemocněním. Jedná se zpravidla o hemoroidy vnější, které vypadají jako jakési malé purpurové až fialové uzlíky, bouličky či kožní převisy. Zevní hemoroidy lze samozřejmě jak vidět, tak nahmatat. Uzlíky mohou bolet, pálit, svědit, tlačit a dokonce i krvácet, ale pozor, také nemusí. Jsou-li v klidovém stavu, mívají často barvu okolní tkáně. Zevní hemoroidy tedy poznáte pouhým pohledem, vnitřní na sebe upozorní jasně červenou krví či hlenem a mnohdy i bolestí.

U malých dětí přispívá ke vzniku hemoroidů například nevhodná strava a nedostatečný pitný režim. Obojí má za následek zácpu a přílišné tlačení při stolici. Svůj podíl na výskytu tohoto nepříjemného onemocnění má také dlouhodobé sezení na nočníku, kdy maminky nechávají své ratolesti sedět na nočníku či toaletě do té doby, než se dítě vyprázdní. Problém je v tom, že se zvyšuje nitrobřišní tlak, který je další z příčin hemoroidálního onemocnění. 

Mezi další faktory vzniku onemocnění patří nedostatečný pohyb a hygiena. 

V některých případech je možné, že se na hlavní příčinu problémů malého pacienta nepřijde. 

Pokud si tedy dítě stěžuje, že má při vyprazdňování bolesti nebo, že ho oblast konečníku svědí či pálí na nic nečekejte a navštivte svého pediatra, který doporučí další postup.

Za prvé je nutná úprava stravy. Nastolením vhodného jídelníčku zajistíte, aby dítě mělo každodenní defekaci stolice měkké konzistence. Vhodné jsou také doplňky stravy (probiotika a prebiotika), jež napomohou dobrému fungování střeva. U dětí je indikována pouze konzervativní léčba. Úlevu od nepříjemných průvodních znaků onemocnění přináší antihemoroidální krémy, masti nebo čípky. Úlevu přináší i teplé sedací koupele ve slabém roztoku hypermanganu a gel z dubové kůry. Naprosto nutné je i dodržování doplňkových režimových opatření: pečlivé dodržování hygieny po stolici, sprchování konečníku po stolici – nepoužívat toaletní papír. 

Zácpa a nezdravé stravování

Mnohdy se za krví ve stolici u dětí skrývá obyčejná zácpa a špatná skladba stravy. Děti nepřijímají v potravě dostatek vlákniny a tekutin, což vede k tuhé nepoddajné stolici. Při vyprazdňování s ní mají problém a vlivem přehnaného tlačení může popraskat žilka ve střevě nebo také kůže kolem řitního otvoru. 

Tuhá stolice může způsobit trhlinky v oblasti konečníku, objevuje se čerstvá krev ve stolici.

Na prvním místě je úprava stravy dítěte. Důležitý je dostatek přirozené vlákniny – 2 porce čerstvé zeleniny denně, čerstvé i sušené ovoce (vyjma nezralých banánů a borůvek), kysané mléčné výrobky, kefír a dobře vařená strava. K úpravě pravidelnosti stolice lze do jídelníčku zařadit ovocné šťávy a pyré nebo přesnídávky ze švestek, meruněk, hrušek. 

Naopak nevhodné je zatěžovat zažívací trakt nadměrným příjmem vlákniny z celozrnných obilovin, střevní výstelka je tím mnohdy nadměrně drážděna a může krvácet. Zcela nevhodné jsou limonády, čokoláda, kakao, cukrovinky, bílé a kynuté pečivo. Trávení je možné zlepšit pomocí dětských probiotik. Ta pomohou střeva nastartovat a ozdravit. Nácvik defekačního reflexu. Tzv.Mařatkův režim – každé ráno podat sklenici vody a do 20 minut dítě posadit na nočník či toaletu, i když nepociťuje nutkání. Nepodávat projímadla pro jejich nežádoucí účinky!

Pokud se objeví zvracení, bolesti bříška, zvýšená teplota, krev ve stolici, je na místě navštívit lékaře.

Autoimunitní záněty a infekční záněty střev

Crohnova nemoc, celiakie nebo ulcerózní kolitida jsou všechno autoimunitní nemoci, při nichž tělo nezvládá strávit některé potraviny. V tenkém nebo tlustém střevě pak vznikne zánět, který může mít po určité době za následek také krev ve stolici. Pokud vaše dítě trápí dlouhodobé nadýmání, zvracení, bolesti břicha a průjem, určitě s ním zajděte k lékaři. Ne vše se dá vyřešit pomocí domácí diety a čajů.

Stejně tak je důležité včas odhalit ostatní záněty střev způsobené viry a bakteriemi. Mezi ty nejčastější patří salmonela, shigella a campylobacter. K jejich společným příznakům se řadí zvýšená teplota a urputné dlouhotrvající průjmy.

Krev ve stolici nikdy nepodceňujte a při potížích konzultujte stav s pediatrem!

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce