Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pobyt rodiče s dítětem v nemocnici

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1705x )

Pro děti je pobyt v nemocnici často velmi stresující. Jsou v cizím prostředí, s cizími lidmi, mají strach a cítí nejistotu. Proto je přítomnost rodičů po jejich boku velmi důležitá. Dodávají jim potřebný klid a jsou jim psychickou oporou.

shutterstock.com

Rodiče jsou nositelé práv a povinností ve vztahu k dítěti. V prvé řadě jsou zákonnými zástupci dítěte a mají tak právo činit za dítě právní úkony, ke kterým není samo způsobilé. To se týká i rozhodování o zdravotní péči.

Dítě má právo být hospitalizováno spolu s doprovodem

Rodič dítěte nebo jiná blízká osoba mají u dítěte do šesti let věku právo na potvrzení o pracovní neschopnosti a pobyt za ně hradí zdravotní pojišťovna u které je pojištěno doprovázené dítě.

Pobyt doprovodu dítěte staršího šesti let je hrazen ze zdravotního pojištění jen se souhlasem revizního lékaře, jinak si hradí hospitalizaci sám.

O přijetí rodiče by měl rozhodovat lékař v závislosti na aktuálním zdravotním stavu dítěte. Většinou však rozhoduje na základě volné kapacity a provozních podmínek nemocnice. Zákon však bere v úvahu pouze zdravotní stav dítěte. Pokud vám tedy lékařem není pobyt indikován, pak vám nevzniká ani nárok na lůžko, ani na potvrzení o pracovní neschopnosti. Poskytovatel zdravotních služeb může ale zákonnému zástupci umožnit, aby byl hospitalizován se svým dítětem i v případě, že nejde o pobyt doporučený ošetřujícím lékařem.

Ne všechny nemocnice disponují stejnými podmínkami a kapacitou lůžek a proto ani při přijetí doprovodu není zaručeno, že mu bude přiděleno lůžko na stejném oddělení, na němž bude dítě hospitalizováno. Je možné, že bude rodič umístěn do ubytovacích prostor, které jsou součástí tohoto zařízení a následně může za dítětem docházet.

Doprovod musí respektovat právní předpisy a řád nemocnice, ve které je přítomen. Pokud se doprovod nezletilého pacienta chová nevhodně, hlučně, arogantně, nedodržuje hygienické zásady, nerespektuje režim zdravotnického pracoviště, může mu být přítomnost u nezletilého pacienta vyloučena či omezena. Omezení přítomnosti doprovodu se děje též například z důvodu nutnosti provedení invazivních výkonů, zajištění příjmu nového pacienta a tomu podobných situací. Samozřejmě je snahou nemocnice právo přítomnosti omezovat v míře co možná nejnižší.

Rozhodnutí lékaře o tom, zda doprovod bude nebo nebude přijat na lůžko, nijak neomezuje právo dítěte na nepřetržitou přítomnost doprovodu a právo doprovodu na přítomnost u dítěte. I doprovod, který k hospitalizaci přijat nebyl, má právo s dítětem mladším osmnácti let v nemocnici zůstat, a to v souladu s provozním řádem nemocnice.

Žádost o pobyt průvodce při hospitalizaci dítěte

Žádost o schválení úhrady pobytu průvodce adresovaná pojišťovně se standardně podává prostřednictvím poskytovatele zdravotních služeb. Kromě specifikace požadavku (tj. uvedení toho, co je obsahem žádosti – v tomto případě schválení úhrady pobytu průvodce při hospitalizaci pojištěnce staršího šesti let) a označení poskytovatele zdravotních služeb, u něhož je/bude pojištěnec hospitalizován, musí žádost obsahovat také řádné odborné zdůvodnění.

Pobyt průvodce pojištěnce při hospitalizaci ve zdravotnickém zařízení lůžkové péče může být pojišťovnou hrazen jen za splnění zákonem stanovených podmínek, tj. je-li nutná celodenní přítomnost průvodce vzhledem ke zdravotnímu stavu pojištěnce, nebo vzhledem k nutnosti zaškolení průvodce v ošetřování a léčebné rehabilitaci doprovázeného pojištěnce. Za zdravotní stav vyžadující celodenní přítomnost průvodce lze považovat zejména závažné smyslové vady, závažné tělesné postižení a některé duševní poruchy.

Pobyt průvodce je hrazen poskytovateli zdravotních služeb, v jehož zdravotnickém zařízení lůžkové péče hospitalizace probíhá (pojišťovna nehradí žádnou finanční částku přímo průvodci hospitalizovaného dítěte). Do dovršení 6. roku věku pojištěnce je pobyt průvodce hrazen i bez souhlasu revizního lékaře pojišťovny, jestliže je podle vyjádření ošetřujícího lékaře opravdu nutná celodenní přítomnost průvodce, u pojištěnce staršího 6 let je pobyt průvodce hrazen jen se souhlasem revizního lékaře. V případě, že revizní lékař po posouzení žádosti zcela vyhoví, pošle schválenou žádanku zpět poskytovateli zdravotních služeb. Ten následně vykáže pojišťovně pobyt průvodce příslušným kódem ošetřovacího dne a ona pobyt průvodce uhradí. Jestliže žádosti není vyhověno, vydá pojišťovna samostatné rozhodnutí ve správním řízení, včetně informace o možnosti podat odvolání. Rozhodnutí se doručuje jak pojištěnci, tak poskytovateli zdravotních služeb.

Na co ještě máte jako rodič právo?

Výběr zdravotnického zařízení

Jako rodiče máte právo zvolit si, v jakém zdravotnickém zařízení dojde k zákroku. Samozřejmě toto nejde u akutních zákroků, ale u plánovaných operací si můžete zvolit jakoukoliv nemocnici v České republice. Můžete si tedy dopředu zjistit, kde vyjdou vašim požadavkům vstříc. Nemáte však nárok si zvolit, do které nemocnice vás zdravotnická služba zdarma dopraví. Automaticky budete odvezeni do nemocnice, která je neblíže nebo kterou určil váš lékař. Pokud budete trvat na převozu do vzdálenější nemocnice, musíte uhradit rozdíl mezi původním a vámi vybraným zařízením, včetně cesty zpět.

Nahlížet do zdravotnické dokumentace

Zákonní zástupci mají právo být plně informováni o tom, co se s jejich dítětem děje, včetně úplného poučení o nahlížení do zdravotnické dokumentace, pořízení výpisů či kopií této dokumentace apod. Toto právo může být omezeno jen v případech vymezených zákonem – například lze-li předpokládat, že poskytnutí této informace by ohrozilo zdraví či život dítěte, nebo v případě důvodného podezření na týrání či zneužívání dítěte.

Informovat se o stavu pacienta

Lékař je povinen vám srozumitelně vysvětlit zdravotní stav dítěte. To platí i pro výsledky z vyšetření. Měl by s vámi podrobně probrat léčbu i její možná rizika a nevýhody. Také si můžete zvolit osoby, které budou informovány během pobytu v nemocnici o zdravotním stavu. Tyto osoby můžete kdykoliv změnit. I dítě má právo být informováno, jaký je jeho zdravotní stav a o poskytované zdravotní péči a to přiměřeným způsobem s ohledem na věk a úroveň jeho rozumového chápání.

Odmítnout léčbu

Pokud máte s jakýmkoliv zdravotnickým úkonem nebo léčbou vašich dětí „problém“, můžete je odmítnout.

Zdroj: www.vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce