Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hořčík nemusíte omezovat

( | přečteno: 15721x )

Lidské tělo obsahuje asi 30 g hořčíku. Jeho obsah však s věkem klesá. Je to způsobeno především nedostatečným příjmem v potravě. Magnézium, neboli hořčík, je však pro lidský organismus životně důležitá minerální látka.

Běžným zdrojem jsou například celozrnné obilniny, pšeničné klíčky, luštěniny, ořechy, listová zelenina nebo minerální vody. Doporučená denní dávka pro ženy je 270 mg a 300 mg pro muže. Nedostatek hořčíku v potravě lze doplňovat zcela přirozeně pitím značkových přírodních minerálních vod v rámci doporučeného pitného režimu.

Přírodní minerální vody s vyšším obsahem magnézia jej obvykle obsahují zhruba 200 mg v jednom litru.

Hořčík hraje významnou roli především při prevenci srdečních chorob a pro lidi s vysokým krevním tlakem. Pomáhá také předcházet křečím. Intenzivní doplňování hořčíku doporučujeme zejména sportovcům, ženám s bolestivou menstruací a těhotným. Hořčík působí pozitivně také na některé nepříznivé psychické projevy, například stres, úzkosti, deprese, bolesti hlavy i obtížné migrény. Vhodný pitný režim pomáhá také astmatikům, nemocným s bronchitidou, diabetikům i lidem s chronickou únavou.

Přísun hořčíku v jakékoli formě není právě pro jeho příznivé účinky vůbec nutno omezovat a navíc neexistuje riziko předávkování. Případný nadbytek tělo přirozeným způsobem vyloučí.

Zdroj: MUDr. Jitka Farková
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce