Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Inovace v oblasti sítěk

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11427x )

Výrobci zdravotnických prostředků neustále vyvíjejí nové typy zátek a záplat ze sítěk různého tvaru a vzhledu. Níže popisujeme některé z nejnovějších síťek, které dodává divize ETHICON společnosti Johnson & Johnson.

shutterstock.com

Výrobci zdravotnických prostředků neustále vyvíjejí nové typy zátek a záplat ze sítěk různého tvaru a vzhledu. Níže popisujeme některé z nejnovějších síťek, které dodává divize ETHICON společnosti Johnson & Johnson.

Jedním z nejnovějších přírůstků řady výrobků ze sítěk je chirurgická síťka PROCEED® od divize ETHICON. Tento výrobek představuje nejmodernější síťku, kterou lze použít pro plastiku břišní stěny při břišních kýlách (kýlách v jizvě). Jde o vícevrstvý prostředek s novější odlehčenou konstrukcí z monofilního vlákna, díky níž se může v oblasti jizvy vytvořit pružnější tkáň. Síťka PROCEED® také obsahuje vrstvu biologicky vstřebatelné látky, která účinně odděluje podpůrnou síťku od okolních orgánů. V průběhu hojení se materiál vstřebává.

ULTRAPRO® Hernia System (UHS) představuje další převratný prostředek pro současnou plastiku kýly. Je částečně vstřebatelnou evoluční variantou dřívějšího polypropylenového prostředku PROLENE® Hernia System (PHS). Používá se zpravidla pro tříselné, femorální nebo pupeční kýly. Má revoluční design „tři v jednom“ (tzn. jediný prostředek v sobě spojuje tři nejběžněji používané a uznávané techniky plastiky) sestávající ze dvou kusů síťky spojených válcovou spojkou. Rozměrově větší díl celého systému („spodní“ záplata) se umisťuje na vnitřní stranu břišní stěny, kde je na svém místě přidržován nitrobřišním tlakem. Rozměrově menší díl („vrchní“ záplata) se umisťuje na vnější stranu břišní stěny a někdy je potřeba jej připevnit několika stehy. Vnitřní spojka slouží jako zátka, která zaplňuje vlastní „otvor“ nebo defekt a obě záplaty vzájemně propojuje.

Dalším průlomovým výrobkem je polypropylenová síťka PROLENE® 3D Patch, prostředek z jednoho kusu síťky umožňující chirurgům provádět bezpečné nízkoprofilové plastiky. Používá se zpravidla při pupečních nebo malých tříselných kýlách. Prostředek se skládá ze svrchní záplaty s trojrozměrnou spodní vrstvou ve tvaru diamantu. Spodní vrstva se vloží do „otvoru“ nebo defektu kýly a poté chirurg zatáhne za vlákno připevněné ke spodku diamantu, aby se záplata mohla „roztáhnout“. Když se prostředek roztáhne, spodní vrstva se zploští a vytvoří na spodní straně svalové stěny bezpečnou oporu.

Částečně vstřebatelná odlehčená síťka ULTRAPRO® je nová síťka využívající technologii, která byla vyvinuta v Evropě. Lze ji použít při tříselných kýlách a dále též preperitoneálně při břišních kýlách. Má jedinečnou strukturu z odlehčené síťky, která je částečně biologicky vstřebatelná, a tak může napomáhat vzniku méně husté a pružnější tkáně v oblasti jizvy. Při použití jiných sítěk si mohou pacienti po zhojení rány stěžovat na ztrátu hybnosti břišní stěny a na chronické bolesti nebo na to, že cítí okraje síťky. Díky větším pórům, užším vláknům a vstřebatelnosti má síťka ULTRAPRO sníženou hmotnost. Po zavedení síťky jsou tak minimalizovány reakce těla, které tyto problémy jinak mohou způsobovat:

  • Síťka ULTRAPRO je jedinou částečně vstřebatelnou odlehčenou síťkou z monofilních vláken na trhu.
  • V porovnání s použitím síťky dřívější husté konstrukce jsou plastiky využívající síťku ULTRAPRO pevné a velmi bezpečné. Síťka ULTRAPRO umožňuje vznik pevné, avšak pružné jizevnaté tkáně, která se podobá přirozené břišní stěně, zatímco při použití těžkých sítěk s malými póry vzniká v oblasti jizvy nepoddajná tkáň o velké tloušťce.
  • Díky tomu, že je síťka ULTRAPRO tak lehká, zanechává v těle v porovnání s klasickými těžkými síťkami o více než 65 % méně cizorodého materiálu.
  • Díky své výjimečné pevnosti odolá síťka až čtyřnásobku maximálního fyziologického nitrobřišního tlaku (při kašli).

Stručný přehled základních informací o použití jednotlivých typů sítěk.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tříselná kýla

Máme podezření , že má manžel v oblasti třísel kýlu. Když leží, tak je to neznatelné, ale když vstane, tak mu to jakoby "vyjede" a udělá se mu tam boule . Bude nutná operace, nebo se to dá řešit i jinak? Marie

Kýla

Kýla je vyklenutí pobřišnice vystýlající dutinu, které obsahuje tuk nebo střevní kličky, a který se vychlipuje skrze otvor nebo štěrbinu v břišní stěně, pánvi nebo v bránici (tzv. kýlní branku).

Historie a metoda léčby kýl

Kýla se historicky řešila různě, až roku 1882 Bassini přišel s metodou, která byla široce přijata. Šlo o sešití okrajů defektů a štěrbin a vrstev stěny břišní, takže zanikl otvor – kýlní branka a výchlipka (vak) byl odstraněn a zašit. Tento princip se držel na výslunní 75 let.

Co je to laparoskopie?

Laparoskopickou metodiku lze obecně použít i při vyšetřování či operaci v jakékoliv tělní dutině. Jmenuje se pak samozřejmě jinak ale jedná se o stejný princip (např. artroskopie pro nitrokloubního výkony torakoskopie nebo videotorakoskopie (VTS) pro totéž v dutině hrudní, mediastinoskopie pro oblast mezihrudí, cystoskopie pro oblast močového měchýře apod.).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce