Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jablko nebo hruška?

(PhDr. Iva Málková | přečteno: 12518x )

Z hlediska zdravotních rizik je důležitější než počet kilogramů navíc to, jak máte tuk po těle rozložen. Podle rozložení tuku rozlišujeme dva typy obezity. Je-li tuk nahromaděn převážně na hýždích a stehnech, tvar těla připomíná hrušku, a proto se tento typ obezity nazývá hruškovitý (gynoidní).

Z hlediska zdravotních rizik je důležitější než počet kilogramů navíc to, jak máte tuk po těle rozložen. Podle rozložení tuku rozlišujeme dva typy obezity. Je-li tuk nahromaděn převážně na hýždích a stehnech, tvar těla připomíná hrušku, a proto se tento typ obezity nazývá hruškovitý (gynoidní). Již Věstonická Venuše naznačuje, že tento typ obezity se vyskytuje převážně u žen. U obézních mužů je tuk nahromaděn převážně na hrudníku a břiše, tvar těla připomíná jablko a jde tedy o jablku podobný (androidní) typ obezity.

Podívejte se na sebe do zrcadla, vidíte hrušku nebo jablko? Pokud si nejste jisti, změřte si obvod pasu (v polovině vzdálenosti mezi vrcholem kosti kyčelní a spodním okrajem posledního žebra) a obvod boků (přes největší vyklenutí hýždí). Pokud je poměr pas:boky větší než jedna, jde o obezitu podobnou jablku, tedy mužský typ obezity, pokud se poměr pas:boky blíží 0,8, jde o hruškovitý typ obezity.

Tvar jablka signalizuje vyšší riziko chorob srdce, vysokého krevního tlaku, cukrovky a mozkových příhod. Přestože je zdravotní hledisko pádnějším důvodem pro hubnutí mužů, snaží se hubnout především ženy. Proč tomu tak je? Důvodů je asi více, ale je zřejmé, že společenský tlak na hubnutí je u žen daleko silnější než u mužů. A tak neváhejte, vyšel-li vám výsledek vyšší než 0,8 a u manžela, který nevidí bez předklonu na zem, vyšší než 1, vezměte ho do hry, kde vítězem je ten, kdo ztrácí.

Pokud neradi počítáte, změřte si alespoň obvod pasu, který je k zhodnocení zdravotních rizik postačující. Pokud je u žen obvod vyšší než 80 cm (u mužů 94 cm), zamyslete se nad sebou a pokud je vyšší než 88 cm (u mužů 102 cm), neváhejte se změnou životního stylu a s redukcí nadváhy.

A názory na hubnutí jen některých - otylých - částí těla? Obzvláště dívky a mladší ženy prožívají subjektivně tyto disproporce hůře, než by jim příslušelo. V naší zemi by chtěly ženy většinou zmenšit hýždě, stehna, břicho, což je dáno současným tělesným ideálem v naší kultuře.

To, kde si tělo uloží tuk, však závisí většinou na genetických a hormonálních faktorech, a proto tělo nemůžete nijak přinutit, aby si při hubnutí vzalo z určitých míst více tuku než z jiných. Při žádném redukčním režimu nedocílíte toho, abyste změnou stravování zhubli více tam, kde to právě potřebujete. Také speciální cviky na zhubnutí určité části těla pomohou jen málo.

Měli byste si proto najít optimální tělesnou váhu, kdy se budete cítit dobře a disproporce při tom budou nejmenší. Snažte se za každou cenu vyhnout většímu kolísání váhy, tzv. "jojo-efektu", neboť při něm procento tuku v těle narůstá a disproporce v rozložení tuku se zvětšují.

Ke sledování svých hubnoucích úspěchů nepoužívejte pouze váhu, která hodnotí jen absolutní úbytek hmotnosti a nebere v úvahu úbytek tuku, o který nám jde především, ale také centimetr. Změřte si své míry, které často posoudí objektivněji, jak dobře si vedete.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce