Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak chronická zácpa ovlivňuje vaše tělo

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 19159x )

Zácpa je intimní problém, o kterém se ve společnosti moc nemluví a často máme zábrany přiznat své potíže i lékaři. Je to ale velmi časté onemocnění, které už potrápilo snad každého z nás. Zácpu byste ale neměli zlehčovat. Pokud vás trápí dlouhodobě, buďte na pozoru. Dlouhotrvající zácpa představuje vážný zdravotní problém.

shutterstock.com

Zácpa patří u dospělých k nejčastějším gastrointestinálním příznakům. Zácpou trpí přes 15 % dospělých a nad 65 let věku je popisována až ve 30-40 %. Zácpa je 3x častější u žen než u mužů. Mezi klinické příznaky a komplikace zácpy patří občasný odchod objemné stolice často následované významným krátkodobým odezněním příznaků. Objevuje se bolest břicha, dráždivost a bolest v oblasti konečníku, případně čerstvá krev ve stolici. Zácpa může vést k divertikulóze (onemocnění tlustého střeva), vzniku hemoroidů či fisury (trhlinky) v konečníku. Častým průvodním jevem je plynatost a s ní související sociální problémy. Při zadržování stolice může dojít k obtékání tekutého střevního obsahu okolo tuhého obsahu konečníku a umazávání prádla. Časté je nechutenství, přítomny mohou být i potíže s močením a psychologické problémy.

Čtěte také: Za vaši zácpu může i třídní učitelka

Zácpa je definována jako méně než 3 stolice týdně nebo přítomnost tvrdé stolice s nutností zvýšeného úsilí při vyprazdňování, pocit neúplného vyprázdnění či nutnost manuálního vybavení stolice. Chronická zácpa dle definice trvá déle než 12 týdnů v roce - i přerušovaně. Chronická zácpa je dlouhodobá, většinou je stolice tuhá, pacient má bolesti v břiše a při stolici se nedostavuje pocit vyprázdněnosti.

Jaké jsou příčiny zácpy?

  • Nedostatek vlákniny ve stravě
  • Málo tekutin
  • Odkládání stolice
  • Nedostatek pohybu
  • Nervové vypětí a stres
  • Hemoroidy, překážka ve střevech (nádor)
  • Onemocnění střev typu zánětů či nádorů a poruchy jejich funkce (např. snížená pohyblivost střev nebo naopak jejich nadměrná dráždivost). 
Zácpa může vzniknout i v souvislosti s jiným primárním onemocněním (např. snížená činnost štítné žlázy, cukrovka, Parkinsonova choroba, horečka) nebo ji jako nežádoucí účinek mohou u vnímavých jedinců působit určitá léčiva (např. některá antidepresiva, léky na bolest či vysoký krevní tlak, přípravky s obsahem železa nebo vápníku). Příčinou zácpy často bývají také psychické vlivy, např. když odsouváme defekaci v nevyhovujícím prostředí kvůli nedostatku času. Děje-li se tak často, může dojít k oslabení až úplnému vyhasnutí přirozeného defekačního reflexu. Problémy se zácpou mívají z důvodu přirozeného poklesu pohyblivosti trávicího traktu častěji staří lidé. Vlivem hormonálních změn se obstipace objevuje také v závislosti s těhotenstvím.

Když trpíte zácpou, vaše tělo se nemůže zbavit odpadu, jak potřebuje. Pokud máte zácpu jednou za čas, nic se neděje, ale pokud máte příznaky po dobu delší než 3 měsíce, je vaše zácpa chronická. A to zvyšuje vaše šance na komplikace s ní spojené.

Komplikace chronické zácpy

Zadržování příliš tuhé stolice může vést k obstrukci nebo zauzlení střeva, poškození jeho stěny nebo dokonce až perforaci. Usilovné tlačení při potížích s vyprazdňováním vede často k hemoroidů či řitním trhlin (fisur), které dále působí zhoršování zácpy, protože postižený člověk často ze strachu např. z jejich krvácení defekaci cíleně potlačuje a odsouvá.

Hemoroidy

Hemoroidy jsou uzlovité rozšířeniny (křečové žíly) žilních pletení v oblasti konečníku. Příčinou vzniku bývá nejčastěji vrozená nedostatečnost (oslabení) žilní stěny. Dle lokalizace rozlišujeme hemoroidy vnější (v ústí řitního otvoru) a vnitřní (uvnitř konečníku). Vznik a rozvoj hemoroidů urychluje častá zácpa či průjem, obezita, některá jaterní onemocnění, často se hemoroidy objevují poprvé v těhotenství, rizikovým faktorem je i sedavé zaměstnání.

Příznaky hemoroidů jsou různé, patří k nim svědění, pálení, mokvání, tlak v oblasti konečníku, bolestivost, krvácení (jasně červená krev ve stolici). Tyto mírnější potíže se však mohou zhoršit a přerůst ve vážnější komplikace - v silnou bolest a krvácení, problémy s udržením stolice, vyhřeznutí hemoroidu, trombózu (sražení krve), zánět a další. Pro určení správné léčby je vždy třeba zjistit a zhodnotit rozsah, velikost a stav hemoroidů.

Čtěte také: Hemoroidy - vše podstatné na jednom místě

Anální trhliny

Anální fisury neboli řitní trhliny obvykle vznikají v oblasti sliznice řitního otvoru, která je nějakým způsobem poškozena a oslabena. Často vznikají u pacientů trpících chronickou (dlouhodobou) zácpou, kdy bývá sliznice poškozena tvrdou stolicí či příliš velkým objemem stolice, který je vyprazdňován řitním otvorem. Anální trhlina je velmi nepříjemné a bolestivé onemocnění trávicího traktu. Jedná se o poranění řitní sliznice, pokud jsou trhlinky malé, říká se jim ragády, pokud je postižení hlubší, jedná se o fisuru. Nemoc se projeví bolestí při a po defekaci, tato bolest přetrvává i několik hodin a je doprovázena krvácením. Krev je jasně červené barvy, nejedná se tudíž o krev z vyšších částí trávicího traktu.

Vzhledem k tomu, že příznaky análních trhlin znepříjemňují vyprazdňování, mohou ještě zhoršit zácpu. To se děje často u dětí, které se bojí jít na stolici ze strachu z bolesti.

Mezi nejčastější příznaky řitní trhliny patří:

  • Ostrá bolest při vyprazdňování stolice, která je často následovaná hlubokou palčivou bolestí trvající až několik hodin
  • Krvácení při vyprazdňování stolice - ve stolici či na toaletním papíře se může objevit malé množství krve (krev jasně červené barvy, bývá viditelná na povrchu stolice)

Obstrukce

Zadržování stolice  vede k akumulaci suché, tvrdé stolice v rektu nebo colon a způsobuje obstrukci.Tato komplikace je nejčastější příčinou hospitalizace v důsledku chronické zácpy.

Rektální prolaps

Prolaps konečníku (též rektální prolaps) je vyhřeznutí konečníku z řitního otvoru. Příčinou je velmi namáhavé vyprazdňování. Pacienty trápí bolesti spojené s krvácením, potíže při vyprazdňování stolice a hlen ve stolici. Načervenalá vystupující tkáň je viditelná a bývá bolestivá. Někdy může být obtížné zjistit, zda máte rektální prolaps nebo hemoroidy, neboť oba způsobují vyklenutí konečníku, ale jsou to dva odlišné stavy, které je třeba léčit jinak.

Inkontinence stolice

Bývá způsobena dysfunkcí svalů pánevního dna nebo neschopností kontrolovat svalstvo oblasti konečníku.

Průjem

Může nastat ve chvíli, kdy příčina blokády umožní odchod pouze tekuté (části) hmotě stolice.

Vředy

Tvrdá stolice může svým tlakem mít za následek krvácení nebo dokonce peforaci střeva.

Spontánní perforace tlustého střeva

Může nastat jako vzácnější komplikace. Příčinou je útlak cévního zásobení mukózy střeva tuhou stolicí, který způsobí vznik vředů. Vředy mohou v některých případech prasknout a vzniká tak perforace. Jinou příčinou může být také asymetrické rozšíření střev velkým objemem stolice, kdy následkem rozšíření je střevní stěna slabší a tím dochází snáze k perforaci.

Čtěte také: Výplach střev většinou nepomáhá, spíš škodí

Břišní kýla

Dlouhodobě obtížné vyprazdňování může způsobit břišní kýlu. Projevy kýly se značně liší podle její velikosti. Malé kýly na sebe upozorní jen pocitem tlaku při zakašlání nebo zvedání těžšího břemene. Velké kýly naproti tomu mohou i v klidu bolet a viditelně vyklenovat břišní stěnu.

Zácpa působí i na srdce

Výrazným problémem při zácpě je přepínání střeva v době vyměšování. Mnoho lidí prodělalo srdeční zástavu v důsledku námahy při snaze podpořit pohyb střev. Pokud souboj se zácpou trvá dlouhodobě, zvyšuje se krevní tlak, srdeční frekvence a dušnost.

Jen malé procento vyhledá lékaře, protože zácpu považuje za banální problém, ale s vyšetřením kvůli zácpě by neměli váhat lidé z rodin, kde se vyskytla rakovina tlustého střeva, trávicí obtíže začnou až ve vyšším věku, lidé nevysvětlitelně hubnou a mají trvalé bolesti břicha. Zácpa ve spojení s návaly kruté bolesti, zástavou plynů a zvracením je vždy důvodem k okamžité léčbě.

Čtěte také: Může kapslové vyšetření střev nahradit kolonoskopii?

Prevence zácpy

Nejlepší prevencí zácpy je pravidelný denní a stravovací režim, dostatek tekutin a vlákniny ve stravě a dostatek pohybu. Důležité je vytvořit si pravidelnost v jídle a v celkovém režimu dne, tedy například snídat každý den přibližně ve stejnou hodinu. Pijte dostatek tekutin, minimálně 2 litry denně. Nejvhodnější jsou neslazené vody, bylinné čaje a ovocné či zeleninové šťávy. Tekutiny změkčí stolici a vyměšování není tak bolestivé. Zvyšte konzumaci vlákniny, která díky vodě nabobtná a zvětší objem stolice, a dochází tak ke správné funkci střev.

Větší podíl vlákniny je v ovoci a zelenině, celozrnném pečivu nebo sójovém masu. Pokud jsou tyto potraviny součástí vašeho jídelníčku a problém se stále objevuje, můžete si pomoci například přidáním 20 gramů neloupaného lněného semínka do jogurtu nebo pšeničnými otrubami. Čtvrt kila stojí okolo patnácti korun a na střeva fungují jako kartáč. Vyzkoušejte také sušené či čerstvé švestky nebo sušené datle.

Vhodný je také nácvik defekačního reflexu s využitím fyziologického gastrokolického reflexu (po probuzení sklenice vody, obvyklé ranní úkony, snídaně, s odstupem 20–30 minut pokus o defekaci).

Zdroj: www.webmd.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak probíhá vyprazdňování stolice - defekace?

Defekace je složitý reflex. Prvotním podnětem je náplň posledního oddílu tlustého střeva, konečníku. Dojde-li k určitému vzestupu tlaku v této části střeva, vzniká nervový impulz, který je po přepojení v míše veden zpět k tlustému střevu. Zde dochází ke stimulaci vlastních pohybů (peristaltiky) posledních oddílů tlustého střeva a k uvolnění (relaxaci) vnitřního svěrače konečníku.

Krvácení z konečníku

Již několik let mne trápí krvácení z konečníku. Mám pochopitelně obavu, aby to nebyl příznak vážného onemocnění. Krev je světlá a je jí často velké množství, objevuje se však pouze při stolici. Často mívám během dne potíže s pálením a svěděním v oblasti konečníku. Existují nějaká specializovaná pracoviště, kde bych mohl podstoupit vyšetření? Miloš

Podezření na hemeroid

U konečníku se mi objevil takový malý "culík" o průměru asi 5 mm, dá se chytnout mezi prsty. Nebolí, ale při stolici a osobní hygieně to není zrovna příjemný pocit. Jedná se o hemeroid? Pokud ano, musí se to řešit vždy chirurgicky? Za odpověď předem děkuji.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce