Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Může kapslové vyšetření střev nahradit kolonoskopii?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 22782x )

Dostala jsem dopis od pojišťovny s informací, že mám absolvovat screeningové vyšetření na rakovinu střev. Ráda bych věděla, jestli se kolonoskopie dá udělat za pomoci spolknuté kapsle s kamerou. Četla jsem o tom a byla bych ochotná si připlatit, z normální kolonoskopie mám obavy.

shutterstock.com

Screeningové vyšetření zaměřené na odhalení rakoviny tlustého střeva a konečníku se běžně provádí testem na okultní (skryté) krvácení do stolice. Kolonoskopie rozhodně není povinná jako metoda první volby! Screening kolorektálního karcinomu je stanoven takto: ve věku od 50 do 55 let se má provést test okultního krvácení do stolice (TOKS) jednou ročně, od 55 let jednou za dva roky. Druhou variantou pro věk nad 55 let je, že se pojištěnec může rozhodnout pro kolonoskopii. V případě, že je nález při screeningové kolonoskopii v pořádku, vyšetření se opakuje až za 10 let.

Kolonoskopie má své nepopiratelné výhody, i proto byla do screeningu přidána jako možnost volby. Nejde jen o přímý pohled optikou kolonoskopu "do střeva", který by jeho postižení odhalil. Přináší navíc možnost zároveň odstranit případné polypy, odebrat vzorek tkáně na biopsii, vrátit se na podezřelé místo a znovu ho prohlédnout, zvětšit si zobrazení, dokonce i umožňuje očistit střevní stěnu tam, kde není dostatečně přehledná po provedené přípravě střeva projímadlem. To všechno by vyšetření spolknutou kapslí s kamerou neumožňovalo. A pokud by odhalilo nějaké abnormality, bylo by nutné k dovyšetření podstoupit běžnou kolonoskopii.

Stejně se postupuje, když je třeba na základě výsledku testu zjistit příčinu krvácení do stolice. Krev ve stolici může být příznakem nádorového postižení střevní stěny nebo tzv. prekancerózy, tedy chorobného stavu, který se může v nádor změnit, jindy se však jedná jen o krvácení z hemoroidů. K diagnostice se u pacientů s pozitivním TOKS používá kolonoskopické vyšetření tlustého střeva. Pokud se ho pacient obává, může si požádat o větší analgosedaci. Kapslová kolonoskopie se v rámci screeningu kolorektálního karcinomu nepoužívá.

Samostatný výkon kapslové kolonoskopie jako takové není součástí platného Seznamu zdravotních výkonů a není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění. V Seznamu zdravotních výkonů je zařazen pouze výkon 15470 – Kapslová enteroskopie; který je za určitých okolností (medicínská indikace) a po schválení revizním lékařem plně hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Jedná se však o vyšetření celé trávicí trubice se zaměřením na tenké (nikoli tlusté) střevo. Tenké střevo se totiž výrazně hůř vyšetřuje endoskopickými metodami, na rozdíl právě do střeva tlustého.

Vyšetření trávicího traktu za pomoci snímací kapsle se provádí jen na některých pracovištích, a pokud na něm trváte, můžete ho absolvovat jako samoplátce. Cena by se mohla pohybovat mezi 16 a 20 tisíci (její hlavní součástí je cena samotné kapsle). Možnost „připlatit“ si na vyšetření obecně padla rozhodnutím Ústavního soudu, který zrušil celý princip tzv. nadstandardů jako neústavní. Nicméně i do té doby bylo možno připlatit si na takovou péči jen u několika vyjmenovaných výkonů, přičemž kapslová kolonoskopie (enteroskopie) mezi ně nepatřila.

Přečtěte si také

Bezbolestné vyšetření žaludku

Epiduroskopie-vyšetření a léčba v jednom

Autotransfuze aneb darujte si krev

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Krev ve stolici

Již druhým rokem zaznamenávám při stolici větší či menší množství krve na papíře, nebo přímo ve stolici. Prodělal jsem několik vyšetření, ale žádná nemoc nebyla diagnostikována. Mé zdravotní potíže mě zneklidňují, ale nevím na koho se mám dále obrátit. Není nic příjemného, když prakticky při každé stolici zaznamenáte na papíře stopy krve. Krev nikdy nebývá na spodním prádle, objevuje se pouze při potřebě. Kryštof

Kolonoskopie

Kolonoskopie je vyšetřovací a zároveň léčebná metoda. Stala běžně používanou metodou, která lékaři umožňuje prohlédnout dolní část trávicí trubice.

Kolonoskopie

Při kolonoskopii lékař prohlédne dolní část trávicí trubice, v případě potřeby bezbolestně odebere vzorky. Není to moc příjemné vyšetření, ale díky zklidňující injekci nebolí a pohled dovnitř podá neocenitelné svědectví.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce