Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak nám počítač a mobil (ne)kazí oči

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 15403x )

Asi se shodneme, že celé dny koukáme do nějaké obrazovky - mobilu, počítače, tabletu. Nevyhneme se tomu v práci, doma ani ve škole, při čekání na MHD, v koloně… Je to doslova fenomén a nikdo neví, co to vlastně výhledově udělá s našima očima.

shutterstock.com

A co televize?? Všechny ty vlny, záření, umělé světlo uf… Kolik maximálně času bychom tedy měli denně strávit koukáním do všech těch obrazovek, abychom své oči uchránili? A co čtení po tmě? Jsou to všechno jen fámy, nebo se skutečně "zkažení" očí v současné době nelze vyhnout, aniž bychom se odstěhovali do lesa a odpojili elektřinu? Existuje vůbec nějaká prevence?!

Odpovídá: MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha

Občas se objevují varovné informace, že (nad)užívání mobilu kazí zrak. Je to možné?

Při sledování displeje mobilu zapomínáme mrkat, oči se tak vysušují, a dříve se unaví. Tento negativní efekt je ovšem pouze dočasný. Je to zdroj světla, který vede k zužování zornice a přesvětlení sítnice. Oko tedy není přímo v ohrožení, ale zvýšenou námahou se brzy unaví, což se může projevit například pocitem suchých očí, bolestí hlavy, rozmazaným viděním nebo zhoršeným viděním na dálku (tzv. syndrom počítačového vidění). Z výzkumů vyplývá, že pro lidský organismus je kromě intenzity světla důležitá i jeho barva. Nejsilnější účinek má modré světlo, které aktivuje na oční sítnici receptory, které řídí bdělost. Když jsme modrému světlu vystaveni příliš dlouho a ne cyklicky, jak je to v přírodě normální, tak se narušuje přirozený biorytmus. Večer se nám nechce spát a přes den jsme ospalí a nesoustředění. Toto světlo vydávají také obrazovky počítačů, televizí, chytrých telefonů a tabletů.

Čtěte také: Jaro je tady. Víte že, UV záření může nastartovat šedý zákal?

Jak daleko bychom měli držet mobil od očí, abychom je nenamáhali a nepřetěžovali?

Je rozdíl mezi prací s počítačem a tabletem či mobilním telefonem. Na počítač se díváme zhruba ze 75 centimetrů, zatímco na druhé dva obvykle asi ze 30 cm. Čím předměty sledujeme z bližší vzdálenosti, tím je to pro oči namáhavější.  Nejvhodnější vzdálenost držení mobilního telefonu pro naše oči je asi 40 cm. Ke zrakovým potížím jsou náchylnější děti, ale pokud mají oči zdravé, zaostřují snáze než dospělí, takže pro ně není tak velkým problém mobil používat i několik desítek minut. Trvalým používáním zraku na takto blízkou vzdálenost může dojít k přetížení zaostřovacích svalů a vzniku poruchy spolupráce obou očí a ke vzniku očních problémů.

Liší se, když mobil užíváme přes den za plného světla a večer, když je přítmí?

V přítmí se oči unaví rychleji. Moderní displeje sice emisi záření významným způsobem omezují, avšak zcela neeliminují. Ochranou může být snížení jasu obrazovky nebo používání negativního formátu obrazu u elektronických čteček, kdy je světlý text na tmavé ploše. Důležité je ale zachování dostatečného kontrastu plochy a textu (černá nebo tmavě modrá v kontrastu s bílou nebo žlutou). Písmena vystupují a plocha obrazovky tolik nezáří. Případné obtíže také zmírňuje difuzní osvětlení v místnosti. Minimálně hodinu před usnutím bychom neměli žádné podobné zařízení používat, aby náš spánek byl kvalitnější. Modré světlo z mobilních telefonů totiž negativně ovlivňuje hormon melatonin, který stojí za buněčnou regenerací, kvalitním a zdravým spánkem.

Čtěte také: Ostrý zrak v každém věku. Kdy je vhodná doba nechat si „spravit“ oči?

Jaká je podle odborníka na zrak maximální doba, kterou bychom za den měli strávit před počítačem, tabletem či mobilem?

Pro dospělého člověka by to neměly být více než čtyři hodiny, a to nejen kvůli očím, ale také kvůli zdraví celkově. Delší doba strávená u počítače a sezením na místě bez pohnutí není pro tělo ideální. Především pro děti je doba, po kterou tablet či telefon používají, klíčová. Po dvaceti minutách by si od hraní na mobilním telefonu nebo tabletu měly odpočinout a začít s fyzickými aktivitami a procvičit oči pohledem do dálky.

Co dělat preventivně, pokud toto doporučení z důvodů pracovních i osobních značně přesahujeme?

Dbejte na dostatečné osvětlení a snažte se mrkat. Důležité také je dopřát očím odpočinek, občas je osvěžit pohledem z okna nebo střídavým zaostřováním na vzdálenější a bližší předměty v místnosti. Každou půlhodinu zhruba na dvacet sekund zaostřete zrak do dálky. Kdo má potíže se suchým okem, měl by u sebe mít vždy kapky s umělými slzami, ty zase navrátí svlažení povrchu oka a odstraní pocit pálení a únavy očí. Důležité je také mít správnou brýlovou korekci do blízka, pokud je tato již zapotřebí.

Čtěte také: Mrkev vám zrak nezachrání, pravidelné oční kontroly ano.

Jak si mohu chránit svoje oči?

Pokud chcete mít zdravé oči, chraňte je a pečujte o ně stejně jako o jiné části vašeho těla. Neberte jejich funkci za samozřejmost. Oči ocení ochranu proti UV záření, cvičení, odpočinek, správnou výživu i kontroly u očního lékaře. Vždyť jimi vnímáme až 80 procent podnětů z okolí. Často jsou každý den vystaveny práci na počítači, klimatizaci, topení nebo slunečnímu záření. V létě je proto v první řadě důležité pořídit si kvalitní sluneční brýle. Pokud pracujete s počítačem, zařaďte do svého režimu pravidlo 20/20/20. Tedy po každých dvaceti minutách práce s počítačem se nejméně na dvacet vteřin zadívejte na bod vzdálený minimálně 20 stop, což odpovídá zhruba šesti metrům. Ulevíte zaostřovacím svalům, procvičíte si oči a zabráníte jejich vysychání. Podstatné je také upravit osvětlení na pracovním stole a pozici monitoru. Svůj jídelníček obohaťte o čerstvou zeleninu a ovoce. Vyvarujte se kouření, které zvyšuje riziko výskytu některých očních onemocnění. Používejte ochranné brýle při práci s přístroji, které mohou ohrozit zrak. Naplánujte si pravidelné prohlídky u očního lékaře, a pokud máte s očima jakékoliv potíže, vyhledejte ihned lékařskou pomoc.

Čtěte také: Pálení a řezání očí. Jak nad ním zvítězit?

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce