Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Poruchy hlasu významně snižují kvalitu života

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1009x )

Význam hlasu obvykle vnímáme až ve chvíli, kdy je jeho kvalita zhoršena nebo když nemůžeme komunikovat vůbec.

shutterstock.com

Hlas vzniká rozkmitáním hlasivek pomocí výdechového proudu. Čím je proud silnější, je silnější i hlas. Výška závisí na délce hlasivek, čím jsou kratší, tím je i hlas vyšší. Barvu hlasu ovlivňuje rezonance v dutinách hlasového ústrojí.

Poruchy hlasu mohou být organického nebo funkčního původu. Organické poruchy jsou zapříčiněny mnoha faktory. Zpravidla jsou způsobeny zánětlivými změnami hrtanu vyvolané infekcí, alergiemi nebo kouřením. Dále nádorovými změnami, poraněním mozku či periferních nervů, poraněním hrtanu, poruchami žláz s vnitřní sekrecí a v ojedinělých případech i vrozenou vývojovou vadou.

Takzvané funkční poruchy jsou způsobeny špatným používáním hlasu. Nejčastěji se jedná o hlasové poruchy způsobené přemáháním. V těchto případech bez léčby hrozí tvorba hlasových uzlíků. Dále se lékaři setkávají se zánětlivými poruchami u hlasových profesionálů a s obrnou hlasivek po operacích.

Ženy mívají častěji psychosomatické poruchy hlasu, více se u nich také vyskytují poruchy kvůli poranění hrtanových nervů. Oproti mužům totiž častěji podstupují operace štítné žlázy, při níž může k poškození dojít.

Poruchy hlasu mohou u pacientů způsobit psychické problémy až depresivní stavy, zejména pokud se jedná o náhlé poruchy, například po operaci. Platí ovšem i naopak, že psychické potíže mohou vyvolat poruchy hlasu.

Jak se projevují problémy s hlasem?

Problémy s hlasem jsou často provázeny chrapotem, bolestivostí při mluvení nebo přeskakováním hlasu. Vážnější potíže se projeví i pliváním krve nebo hlenu. Tyto příznaky vyžadují okamžitou pozornost a návštěvu praktického lékaře nebo ORL specialisty.

Změnám hlasu často předchází infekce horních cest dýchacích. Toto onemocnění způsobuje otok hlasivek, a tak i změnu jejich vibrace, což vede ke změně hlasu. Pokud se hlas nezlepší do dvou týdnů po nachlazení, neváhejte navštívit specialisty na ORL. Zde podstoupíte podrobná vyšetření, která potvrdí či vyloučí závažné onemocnění.

Lidé rizika podceňují

Často se hlas zhoršuje kvůli refluxní chorobě žaludku, při níž nefunguje správně svěrač mezi jícnem a žaludkem, jehož kyselý obsah se vrací do dýchacích cest. Někoho pálí žáha, někdo kvůli tomu kašle a chraptí.

Problémy s hlasem způsobuje také infekce lidskými papilomaviry, proti kterým se dá očkovat. Tyto viry způsobují rakovinu děložního čípku a v krční oblasti takzvanou papilomatózu hrtanu. V hrdle a na hlasivkách způsobí virus výrůstky. Pacienti je pociťují jako cizí těleso v krku a zhoršující se chrapot. Výrůstky se dají operačně odstranit, často se ale objeví znovu.

Hlas a nádorová onemocnění

Především kuřáci a konzumenti tvrdého alkoholu, avšak nejen ti, jsou ohroženi zvýšeným rizikem vzniku nádoru v oblasti hrtanu, ve kterém se nacházejí hlasivky. Toto onemocnění spadá pod souhrnné označení „rakovina hlavy a krku“.

Konkrétní léčba nádoru hrtanu se neodlišuje od jiných typů rakoviny. Přednostně se používá léčba ozařováním nebo léčba chirurgická. Lékaři se vždy snaží zachránit nemocnému hlas, ale ne vždy je to možné. Úspěšnost léčby závisí hlavně na včasném nalezení nádoru.

„Zhoršení hlasu může být způsobeno celou řadou získaných chorob, naštěstí ve většině případů nerizikových pro život pacientů. Někdy je ale zhoršení hlasu projevem vznikajícího nádoru či přednádorové léze. Časná diagnostika je alfou a omegou úspěšné terapie, a proto je třeba důležitost vyšetření odborným ORL specialistou neustále zdůrazňovat,“ říká přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol prof. MUDr. Jan Plzák, Ph.D.

Kdy navštívit lékaře?

Myslíte, že máte problém s hlasem? Je váš hlas ochraptělý? Cítíte v krku bolest, napětí, „knedlík“? Delší mluvení vyžaduje velké úsilí? Vaše okolí má pocit, že máte rýmu, i když ji ve skutečnosti nemáte? Už nemůžete vyzpívat vysoké tóny? Nemůžete se rozmluvit?

Pokud jste odpověděli na některou z otázek kladně, navštivte svého praktického lékaře.

Léčebné postupy se neustále vyvíjí

V dnešní době existuje široká škála léčebných postupů a hlasových cvičení pro jednotlivé typy hlasových poruch.
„Pokud je to nutné, musí se porucha řešit chirurgicky na otorinolaryngologickém pracovišti: drobné laserové výkony na hlasivkách, plastické operace hrtanu až radikální (např. onkologické) výkony,“ vysvětluje doc. MUDr. Olga Dlouhá, CSc., přednostka Foniatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK a dodává:
 „Pro pacienty s oboustrannou obrnou hlasivek se aktuálně blíží možnost implantace hrtanového pacemakeru, který umožní dobré dýchání, aniž by došlo k poruše kvality hlasu, jak tomu bylo po dosavadních operačních postupech.“

Dobrá zpráva je, že většina potíží s hlasivkami a hlasem je léčitelná. Je ale potřeba navštívit ambulanci ORL, případně specializované pracoviště.

Jak pečovat o svůj hlas?

Odpočinek

Pokud máte infekci v krku či laryngitidu, nenamáhejte svůj hlas.

Kouření a alkohol

Omezte konzumaci alkoholu a přestaňte kouřit. Oboje zvyšuje nebezpečí poškození hlasivek a riziko vzniku rakoviny hrtanu.

Pára

Inhalace páry je doporučovaným zklidňujícím prostředkem. Pára účinně zmírňuje otoky a podráždění nejen v oblasti hrtanu.

Pitný režim

Pijte každý den dostatek tekutin, denně se doporučuje vypít 6 až 8 sklenic vody. Pozor, káva a čaj mají spíše diuretický účinek. Snižují množství vody v těle a tím i vysušují hlasivky.

Správné držení těla

I správné držení těla především v oblasti krku, kde dochází k rezonanci hlasu, může ovlivnit kvalitu Vašeho hlasu.

Dechová cvičení

Také pravidelné dechové cvičení má pozitivní vliv na svaly potřebné při tvorbě hlasu.

Světový den hlasu

Světový den hlasu, který letos připadá na 16. 4., je příležitostí si důležitost hlasu připomenout. K mezinárodní osvětové kampani se připojují také lékaři z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole. Klinika v tento den otevře dveře svých ambulancí s výzvou pro kohokoli s hlasovými obtížemi, aby se přišel vyšetřit a nechal si poradit.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Známky zhoršování sluchu aneb Jak mne slyšíte?

Musíte partnera v konverzaci často žádat o opakování určitých slov nebo vět, které jste dobře neslyšeli? Musíte partnera v konverzaci často žádat o opakování určitých slov nebo vět, které jste dobře neslyšeli...

Způsoby vyšetřování sluchu a diagnostika jeho poruch

Cílem vyšetření sluchu je zjistit, zda je sluch v mezích normy, nebo zda je přítomna sluchová porucha. Pokud je porucha (nedoslýchavost) zjištěna, je třeba dále ověřit, ve které části sluchového ústrojí je lokalizována a jak je významná. Proto se pochopitelně začíná jednoduššími a snadno proveditelnými vyšetřeními...

Speciální vyšetření - nedoslýchavost

Co je objektivní audiometrie? Dosud popsané vyšetřovací metody umožňovaly vyšetření sluchu jen na základě údajů pacienta, to znamená, že nejsou objektivní a vyžadují spolupráci pacienta a jeho dobré soustředění po dobu vyšetření...

Speciální vyšetření (2)- nedoslýchavost

Víme už, že zvuk přichází ze zevního prostředí přes boltec do zvukovodu a převodním systémem je přenášen do vnitřního ucha, kde se jeho tlaková energie mění na nervové vzruchy. Abychom zvuk slyšeli a rovněž ho rozpoznali (tedy abychom např. rozuměli řeči), musejí tyto nervové vzruchy cestovat...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce