Inzerce https://www.lekarna.cz/top-darky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=top-darky

Jak přežít a užít si Vánoce

( Redakce | přečteno: 38643x )

Kromě cukroví, vánočky, smaženého kapra, bramborového salátu nebo třeba řízků patří k času adventu i zdravé pokrmy.

shutterstock.com

VÁNOČNÍ RECEPTY

HOUBOVÝ KUBA (PRO 6 OSOB)
250 g čerstvých hub nebo 30 g sušených hub, 300 g trhaných krupek, 20 g vepřového sádla,
1 cibule, sůl, kmín, česnek, majoránka

Krupky propláchneme vodou a necháme okapat. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme ji na sádle. Přidáme okapané krupky, krátce je opražíme, zalijeme vodou, přikryjeme pokličkou a do měkka vaříme. Čerstvé houby nakrájíme a na 20 gramech sádla je 15 až 20 minut dusíme s kmínem. Sušené houby den předem namočíme, pak vodu slijeme, houby vymačkáme a upravujeme stejným způsobem jako čerstvé houby. Do uvařených krupek vmícháme podušené houby, rozetřený česnek, majoránku a sůl. Promícháme a vložíme do vymaštěného pekáčku a zapékáme asi 25 minut v horké troubě.

JAHELNÍK
250 g jáhel, 1 l mléka, 120 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 30 g másla, 250 g namočených sušených švestek, citrónová kůra, sůl
Sušené švestky namočíme na hodinu do horké vody. Jáhly alespoň třikrát propláchneme vroucí vodou a vsypeme je do studeného mléka, které osolíme špetkou soli. Na mírném plameni vaříme do vytvoření kaše. Do hotové kaše vmícháme cukr, máslo, citrónovou kůru, žloutky a dotuha ušlehaný sníh z bílků. Nakonec vmícháme okapané sušené švestky. Směs vložíme do vymazaného pekáčku
a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut.

TIP: Pokud vám zbyly z pečení vánočního cukroví bílky, ušlehejte je s trochou cukru na tuhý sníh. Jahelník nechte zrůžovět a pak na něj naneste sníh z bílků. Jahelník dále pomalu zapékejte při mírnější teplotě.

PERNÍČKY
400 g hladké mouky 00, 140 g moučkového cukru, 50 g Hery, 2 celá vejce, 3 lžíce medu, ½ kávové lžičky jedlé sody, lžička koření (mletý anýz, hřebíček, nové koření, skořice, badyán), 1 lžička kakaa
Koření utlučeme v hmoždíři najemno. Všechny suroviny dobře zpracujeme na těsto, které necháme do druhého dne „odpočinout“ v lednici. Z těsta vyválíme 2 – 3 mm vysokou placku a vykrajujeme různé tvary. Plech vyložíme pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě. Ještě teplé perníčky potíráme rozšlehaným vejcem. Vychladlé perníčky zdobíme bílkovou polevou.
Poleva: 1 bílek, 150 g moučkového cukru, lžíce citrónové šťávy

UPOZORNĚNÍ: Pokud chcete mít perníčky i na stromečku, nezapomeňte do nich před pečením vytvořit dírku.

LEHKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
6 větších brambor, 1 malý nebo půl velkého celeru, 2 mrkve, 1 petržel, 1 cibule, 1 vejce, 1 malá konzerva steril. hrášku, sterilované sladkokyselé okurky, 150 g bílého jogurtu, hořčice, sůl, pepř, ocet
Brambory uvaříme den předem v osolené vodě. Zeleninu očistíme a uvaříme v osolené a lehce okyselené vodě. Cibuli nakrájíme a spaříme horkou vodou. Brambory, zeleninu, uvařené vejce
a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme okapaný sterilovaný hrášek, cibuli a promícháme. Přidáme bílý jogurt, malou lžičku hořčice, pepř a podle chuti dosolíme.

TIP NA ŠTĚDROVEČERNÍ RYBU
Namísto kapra si zkuste tento rok připravit filety z mořské ryby Pangasius. Je nejen bez kostí, ale není ani tolik cítit rybinou a chutná zejména dětem. Upravit ji můžete tradičně smažením, zdravější variantou je však pečení na malém množství oleje v troubě.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/zdravotni-pojistovny/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=zdravotni-pojistovny

Anketní otázka

Máte rádi zázvor?

74%
26%
Zatím hlasovalo 222 lidí

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce