Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak přežít a užít si Vánoce

( Redakce | přečteno: 37924x )

Kromě cukroví, vánočky, smaženého kapra, bramborového salátu nebo třeba řízků patří k času adventu i zdravé pokrmy.

shutterstock.com

VÁNOCE A SPRÁVNÉ STRAVOVÁNÍ

Donutit se o Vánocích k jakýmkoli pohybovým aktivitám je velice těžké, ale ještě těžší je dodržovat v tomto období správné stravovací návyky. Odolat pokušení přejídat se sladkostmi, vánočním cukrovím a překonat vůni všech dalších vánočních delikates je pro řadu lidí nepřekonatelný problém. Co s tím? Je zbytečné ze svého jídelníčku zcela vypouštět typické vánoční pokrmy. Co by to pak bylo za Vánoce! Důležité ale je, v jakém množství a jak často tato jídla konzumujeme. Také o Vánocích je potřeba dodržovat pravidelný stravovací rytmus a hlídat si správné složení jídelníčku. Měli bychom se snažit jíst pravidelně, jídlo si rozdělit do čtyř až pěti denních dávek a dodržovat pitný režim - vypít dva až tři litry tekutin.

Kromě cukroví, vánočky, smaženého kapra, bramborového salátu nebo třeba řízků patří k času adventu i zdravé pokrmy, jako jsou například vánoční kuba, jablka se skořicí, sušené švestky, rybí polévka nebo jiné pokrmy z ryb. A na ty bychom určitě neměli zapomínat!

„V období vánočních svátku se nám u pacientů velice osvědčilo tzv. „naplánování jídelníčku“ a ne „pouhé“ zapisování jídelníčku. V praxi to znamená, že si večer sednete a naplánujete si jídelníček na další den. Do tohoto jídelníčku si po dohodě s lékařem můžete naplánovat i některé „jídelní hříchy“ – cukroví, smaženého kapra, bramborový salát nebo chlebíčky. Důležité je, abyste dodrželi denní energetický limit, který jste měli před Vánoci. To znamená, že pokud sníte například více sladkostí, musíte následně ubrat u svačiny či večeře, nebo zvýšit ten den energetický výdej - procházkami nebo cvičením,“ říká MUDr. Jitka Housová, Ph.D., z III. interní kliniky VFN a 1. LF UK.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce