Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Máte problémy s prostatou? Poradíme vám jak je řešit

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1372x )

Noční návštěvy WC, časté močení, přerušovaný či slábnoucí proud moči... S přibývajícím věkem se dříve či později u každého muže objevují potíže s prostatou, které znepříjemňují život uvedenými symptomy. Dá se jim vůbec předejít a co dělat, když nastanou? 5 osvědčených rad, jak řešit problémy s prostatou poradí urolog MUDr. Vladislav Klemenc.

archiv FNO

Neignorujte potíže!

Prostata neboli předstojná žláza se u mužů nachází na spodině močového měchýře, skrz kterou prochází močová trubice.
„Tento orgán může začít dělat obtíže již v poměrně raném věku. Prostata se s věkem muže obvykle zvětšuje. Neznamená to ovšem, že malá prostata nezpůsobuje obtíže a velká prostata je problém. Většinou je však doporučeno mužům, aby navštívili urologa v 50 letech. Pokud je v rodině anamnéza nádoru prostaty, pak již ve 40 letech,“ radí urolog MUDr. Vladislav Klemenc. Ignorovat potíže se nevyplatí – už jen proto, že zbytečně komplikují každodenní život.
„Symptomy dělíme na iritativní, způsobující častější nucení na močení, a obstruktivní, kdy muž má slabší mikční proud a musí při močení tlačit. Jestliže se objeví tyto obtíže, je již vhodné dojít k urologovi na vyšetření. Příznaky mohou být prvotním signálem vážnějšího onemocnění, kupříkladu nádoru močového měchýře,“ varuje odborník.

Dodržujte pitný režim a správnou životosprávu!

Ačkoliv řada mužů má z návštěvy urologa obavy, strach bývá mnohdy horší než samotné vyšetření.
„Na první návštěvě probereme s pacientem jeho dosavadní anamnézu. Zjistíme, jaké má obtíže s močením, pomocí otázek či dotazníku, který pacient vyplní v ambulanci nebo doma. Vždy se dotazujeme i na jiná onemocnění, na léky, jaké pacient užívá, na alergie. V neposlední řadě se ptáme i na obtíže s erekcí. Provedeme klinické vyšetření, prohmatáme břicho, proklepeme oblast beder, vyšetříme zevní genitál a prstem přes konečník vyšetříme prostatu. Dále ultrasonograficky vyšetříme ledviny, močový měchýř, prostatu, varlata a nadvarlata. Muž se vymočí do přístroje, který zaznamená rychlost močového proudu. Laboratorně vyšetříme moč a odebereme malé množství krve ke stanovení hodnoty PSA (marker metabolické aktivity prostaty). Zvýšené hodnoty PSA mohou znamenat zhoubné onemocnění prostaty,“ popisuje průběh vyšetření MUDr. Klemenc a dodává, že při počátečních fázích obtíží s močením může postačit pouze upravit pitný režim pacienta. Doporučuje se denní příjem tekutin alespoň 1,5 litru. Vhodné je omezit také kouření a konzumaci takových nápojů, které mohou dráždit močový měchýř – například káva, alkohol, silný čaj. Vhodné není ani pití na noc.  

Využijte pomoc z přírody!

Pokud jsou obtíže s prostatou mírnějšího charakteru, je vhodné užívat přírodní preparáty, které nemají nežádoucí účinky.
„Přírodní cestu bychom neměli opomíjet,“ potvrzuje i MUDr. Klemenc. A jaké produkty přírody jsou vhodné? „Jedná se o následující extrakty: Pygeum Africanum (slivoň africká), která inhibuje účinky růstových faktorů a blokuje zvětšování prostaty. Serenoa Repens (trpasličí palma, saw palmetto) blokující přeměnu testosteronu na jeho aktivnější formu dihydrotestosteron. Dále jde o Epilobium Parviflorum (vrbovku malokvětou), Urticu dioicu (kopřivu dvoudomou) a cucurbitu pepo (olej z dýně),“ vyjmenovává urolog účinné přírodní látky. Mnohé z nich lze najít v bylinných směsích určených pro přípravu čaje. Čaje s obsahem vrbovky, kopřivy, zlatobýlu či břízy se však musejí užívat pravidelně a ve velkých dávkách, aby se organismus nasytil účinnými látkami, navíc množství látek může výrazně kolísat. Dalším řešením jsou pak doplňky stravy určené pro zdraví mužů a normální funkci prostaty. Patří mezi ně například Cemio RED3 se zmíněnou slivoní africkou, jejíž účinky prokazují i klinické testy.   

Když nastane čas na léčbu...

Pokud se potíže výrazně zhorší nebo omezují každodenní aktivity, může urolog rozhodnout o chemické medikaci, tedy užívání léků na zmírnění průběhu nemoci. Jedná se o případy, kdy muž chodí v noci močit častěji než pětkrát, což má za následek nevyspání, únavu a celkový negativní dopad na zdraví. Objevit se může také krev v moči, bolest v podbřišku nebo samovolný únik moči. Často v takových případech lékaři nasazují takzvané alfa-blokátory, uvolňující svalstvo a zlepšující odtok moči, nebo takzvané inhibitory 5-alfa-reduktázy, jež ovlivňují činnost hormonu testosteronu. Jak potvrzuje MUDr. Klemenc, zahájení léčby zvětšené prostaty se pozitivně odráží i na psychickém stavu pacienta.
„Obtíže s močením, většinou iritativní (dráždivé), způsobují větší únavu pacienta spojenou s nevyspáním. Problémy mohou vyústit i v inkontinenci moči. Takový muž se pak vyčleňuje z normálního života. Je škoda neřešit řešitelné,“ uvádí specialista.

Chirurgické řešení

Někdy bohužel ani po nasazení léčby nedojde ke zmírnění obtíží, anebo při zanedbání problémů naroste prostata do takové velikosti, že v krajních případech může dojít i k retenci moči – tedy stavu, kdy nemůže moč odcházet ven a hromadí se. Řešení pak představuje chirurgický zákrok v podobě endoskopické nebo laserové operace. Mezi nejnovější šetrné metody patří také technologie Rezum, vhodná pro léčbu nezhoubného zbytnění prostaty o velikosti 30 až 80 ml u mužů nad padesát let. Pomocí aplikace sterilní horké vodní páry se zasahuje přímo v obstruktivní prostatické tkáni a účinně tak lze redukovat podstatu benigní hyperplazie prostaty.
„Na závěr je však potřeba zdůraznit, že prostata není žádný strašák. Bez prostaty by muž nebyl schopen přirozené reprodukce. Zkrátka patří k nám mužům a je lépe s ní být zadobře,“ uzavírá Vladislav Klemenc.  

Otázka na odborníka: Je možné zvětšení prostaty předejít?

„Existuje jediná kauzální prevence zvětšení prostaty nebo nádoru prostaty – kastrace chlapce ještě před pubertou. Toto řešení je však nepřijatelné, i když historicky ověřené. Strážci harémů, kteří tento operační zákrok museli podstoupit, obtíže neměli. Ale situace není pouze takto černobílá. Zmiňované extrakty bylin můžu s klidným svědomím doporučit i jako prevenci,“ říká urolog MUDr. Vladislav Klemenc.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s prostatou

Slyšel jsem o léku na prostatu, který se jmenuje curbisken blutepolls-dražé, ale nejsem schopný ho nikde sehnat, ani o něm najít jakékoliv informace. Stanislav

Příznaky onemocnění prostaty

Zpravidla se objeví dosud nepozorované problémy s močením. Jejich nástup může být nenápadný a postupný, takže si muž zvykne. V tom případě nechápe zvětšení prostaty jako obtěžující, neboť "už zapomněl", jaké je to normálně močit. Řada mužů je přesvědčena, že poruchy močení patří ke stárnutí a že jde o obraz zcela normální...

Může onemocnění prostaty ovlivnit chuť na sex?

Dobrý den. Doktor mi řekl, že mám zvětšenou prostatu. Od té doby (ale i dřív) mám pocit, že sex neprožívám s partnerkou tak dobře a tak často, jako dříve. Také můj penis není zdaleka tak tvrdý, jako dříve.Nejvíc se ale bojím reakce mé partnerky. Dá se s tím ještě něco dělat? Nebo už to nebude jako dřív?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce