Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Preventivní vyšetření prostaty: Jak probíhá a kdy na něj zajít

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7870x )

Rakovina prostaty patří k nejčastějším zhoubným nádorům u mužů. Jak probíhá vyšetření a kdy na ně můžete jít?

shutterstock.com

Absolvování preventivních prohlídek by mělo být běžnou součástí života každého člověka, i když se cítí fit a nemá pocit, že má jakékoli zdravotní obtíže. U karcinomu prostaty je znepokojující fakt, že onemocnění se ve většině případů rozvíjí, aniž by si muži povšimli jakýchkoli symptomů již v raném stádiu. Přitom nejúčinnější je léčba ve chvíli, kdy se nemoc odhalí včas.

Jak se projevuje rakovina prostaty?

Rakovina prostaty se nejčastěji projevuje častějším močením - především v noci, nucením na močení, retardací startu močení, obtížným močením, slabým proudem moče, pocitem nedostatečného vyprázdnění močového měchýře či v pokročilých případech přítomností krve v moči či v ejakulátu. Na možné onemocnění se přijde při cíleném vyšetření z krve, kde se zjišťuje hladina prostatického specifického antigenu (PSA), což je bílkovina produkovaná buňkami prostaty. 

Jak probíhá vyšetření? 

K diagnostice onemocnění prostaty se jako základ používá vyšetření prostaty pohmatem, které je součástí preventivní prohlídky u registrujícího všeobecného praktického lékaře. Ta se provádí a z veřejného zdravotního pojištění hradí jedenkrát za dva roky, zpravidla po uplynutí 23 měsíců od poslední preventivní prohlídky (dle vyhlášky č. 70/2012, o preventivních prohlídkách).

Pokud vznikne podezření na onemocnění prostaty, je jednou z diagnostických možností laboratorní rozbor krve, z něhož se stanoví hladina tzv. PSA (prostatický specifický antigen). Vyšetření může zajistit všeobecný praktický lékař, internista i urolog na základě klinického nálezu u pacienta. Kdo toto vyšetření chce absolvovat jen na základě svého vlastního rozhodnutí, bez lékařské indikace, musí si je uhradit.

Pro stanovení diagnózy karcinomu prostaty jsou pak nezbytná další vyšetření – např. zobrazení prostaty ultrazvukem, biopsie prostaty, případně počítačová tomografie (CT) či magnetická rezonance. Všechna tato indikovaná vyšetření jsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Prostatu nejlépe chrání prevence

Pokud nedojde k brzkému odhalení a včasné léčbě, mohou se rakovinotvorné buňky šířit z prostaty i do vzdálených částí těla, a to především do lymfatických uzlin a kostí. Účinně předcházet rakovině prostaty v podstatě nelze, proto jsou preventivní prohlídky u lékaře velmi důležité. Pokud rakovina prostaty určité příznaky vyvolá, bývají to potíže s močením, krev v moči, bolestivá ejakulace, příměs krve ve spermatu nebo potíže s erekcí.

Pozitivní anamnéza v rodině může znamenat zvýšený výskyt onemocnění i u dalších mužských členů rodiny. Pokud u vás nebo některého vašeho příbuzného byla rakovina prostaty v minulosti či přítomnosti diagnostikována, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem o možnostech vyšetření i pro ostatní mužské členy.

Movember - měsíc prevence mužských onemocnění

Povědomí o tomto onemocnění se snaží zvýšit pravidelná listopadová osvětová akce Movember. Jejím organizátorem je v České republice Nadační fond Muži proti rakovině. Muži si v rámci této kampaně nechávají narůst knír a nosí ho po celý listopad na podporu zvýšení povědomí o mužských nemocech. Důraz je kladen na včasnou detekci rakoviny varlat zejména u mladých mužů, starším mužům je doporučována pravidelná kontrola prostaty. Velký význam má dostatečná informovanost pacientů. Muži by se neměli bát či ostýchat mluvit o svém zdraví se svým lékařem.

Zdroj: vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Užívání vitaminu E jako prevence

Vas nahled na pravidelne denni uzivani E vitaminu /dnes jiz vitamin 400/ jako jeden z prostredek jak pomoci muzum starsich od 50 let v prevenci v budoucnu nastupivsich uropotizi. Ma se vitamin E brat na lacno nebo toto neni podstatne? Udajne se ma vytvaret antivitamin E pokud jsou brany vitaminy E na lacno.

Mýty a fakta o rakovině děložního čípku

Rakovina děložního čípku je způsobena infekcí onkogenními typy viru HPV. Každé sexuálně aktivní ženě hrozí, že se nakazí HPV infekcí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce