Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak se vyhnout puchýřům z nových bot?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1540x )

Plánujete letní výlety a dovolené a jediné, co vám ještě schází, jsou nové pohorky. Těšíte se, jak si je obujete a nohy si budou libovat. Pokud si ale nové boty doma nerozšlápnete, ale obujete je až na výlet, po pár hodinách zjistíte, že boty nepříjemně dřou a tlačí. V místě dlouhodobějšího tlaku či odírání vznikne puchýř. V lepším případě nebolí a v pohybu nijak neomezuje. V tom horším je pak každý krok utrpením.

Dobrá rada
shutterstock.com

Jak se vyhnout puchýřům a jak je ošetřit v případě vzniku?

  • Pokud si pořídíte nové boty, předtím, než vyrazíte na delší procházku nebo dovolenou, je dobré v nich zkusit nějakou dobu chodit i doma, tzv.“rozchodit je“. Budete vědět, kde boty tlačí, kde dřou, kde se zakusují řemínky do nohy. Řešit to lze pak různými způsoby- použijete (jiné) ponožky, jinak obujete boty, změníte styl chůze, případně preventivně podlepíte krizová místa.
  • Když už puchýř vznikne (jelikož v místě puchýře je pokožka poškozená), otevírá se zde možnost pro vstup infekce do organismu. Otlak a puchýř se může i zanítit, proto ho vždy ošetřujte čistýma rukama a nikdy ho nestrhávejte. Okolí puchýře můžete omýt vodou, případně mýdlem a lehce osušit.
  • Věčná otázka,o které se stále vedou spory je, zda puchýř propichovat či ne. Pokud budete chtít puchýř propíchnout je potřeba to udělat sterilní jehlou. Chcete-li použít jehlu na šití či špendlík, je nutné ho řádně vydezinfikovat např. v čistém alkoholu. Poté puchýř jemně vymáčkněte a vydezinfikujte. Blanku puchýře nestrhávejte.
  • K hojení puchýřů je vhodné použít tzv. vlhké hojení pomocí hojivých gelů a hydrokoloidních a hydrogelových náplastí. Tak nevznikne strup a puchýř se bude hojit rychleji. 
  • Pokud začne být okolí puchýře zarudlé, nateklé, bolestivé, bude z něj vytékat hnis, případně se přidá zimnice nebo horečka, došlo nejspíše k infekci. V případě, že by stav nelepšil, doporučuji vyhledat lékaře.    
  • Pokud by se Vám utvořila jizva po zahojení popáleniny, vyzkoušejte Rejuvasil nebo Scar Esthetique, které pomáhají regeneraci a Vaši jizvu pomohou učinit méně nápadnou a viditelnou.

Zdroj: Lékárna.cz

Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Ochranný sluneční faktor (SPF)

Je pravda, ze cim vyssi ochranny slunecni faktror je na opalovacich kremech uveden, tim dele bude trvat nez se krasne opali? Predem dekuji za odpoved

Účinnost opalovacího krému

Je pravda, ze cim je ochranny slunecni faktor opalovacich kremů vyssi, tim dele trva, nez se krasne opalime?dekuji

Suchá kůže v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Jsem v 7. měsíci těhotenství, váhový přírůstek je v doporuč.limitu, můj "problém" je spíše kosmetického charakteru. Ať se mažu jakýmkoliv speciálním krémem na tělo v těhotenství (zkoušela jsem např. českou Bonellu a některé zahraniční výrobky),klasickou a oblíbenou NIVEOU, mandlovým či dětským olejem, kůže na celém těle, nejen na prsou a břiše, je nepříjemně suchá a loupe se. Vím, že to není žádný vážný problém, jen nepříjemnost, ale já bych i v těhotenství pro své tělo chtěla udělat maximum. Ještě bych doplnila, že uvedené výrobky kombinuji a mažu se i několikrát denně (olej používám i do koupele a vtírám do vlhké kůže). Můžete mi doporučit nějaký konkrétní výrobek, který by byl opravdu účinný? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Nadměrné maštění kůže

DOBRY DEN, je mi 20 let jsem muz, jiz druhym rokem trpim nadmernym mastenim kuze na obliceji, celistech a zad. Spousta lidi rika, ze jsem jeste ve vyvinu a tim me takto uklidnuji, ale i pri opakovanych navstevach dermatologa, ktery me predepisuje (Eryfluid sol. a Aknecolor past.) me nepomahaji, ba dokonce zhorsuji! Pri sdeleni tohoto problemu, me lekar odmita cokoliv jineho predepsat a pokracuje vytrvale jiz druhym rokem v techto "lecich"! Je to sice pouhy kosmeticky problem, ale velmi me trapi a tak bych Vas prosil o jakoukoliv radu. (Pripravky jako Oxy, Clean and Clear, Zinat, atd. jsou neucinne ba naopak mou plet jeste podrazdi.) Děkuji

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce